Zo krijg je je huis van het gas af

Bijgewerkt: 27 januari 2024

In 2050 moet iedereen eraan geloven: je huis moet van het gas af. Dit lijkt nog ver weg maar de tijd gaat ontzettend snel. Voordat je het weet worden er allerlei maatregelen opgelegd en moet je verplicht overstappen naar elektrisch verwarmen, douchen en andere zaken. Je hoeft niet altijd gebruik te maken van het elektriciteitsnet, want er zijn ook alternatieven om je eigen stroom op te wekken. Of om op een andere manier aan warm water te komen.

Stel eerst een begroting op

Je huis van het gas afkrijgen kost een hoop geld. Volgens berekeningen gaat het ongeveer € 40.000 kosten om je woning energieneutraal te krijgen. Er zijn veel mensen die dit helemaal niet kunnen betalen. Woon je in een huurhuis dan hoef je je hier niet al te druk over te maken. De verhuurder regelt dat je huis straks van het gas af is. Maar met een koopwoning is het een heel ander verhaal.

Daarom is het verstandig om een begroting op te stellen. Weet wat het allemaal gaat kosten. Mogelijk kun je alvast sparen om je huis in de toekomst helemaal gasloos te krijgen. Probeer maandelijks 10% van je netto inkomen opzij te zetten en reserveer dit voor duurzame investeringen.

Plan je verbouwingen

Met een koopwoning moet je af en toe een verbouwing plannen. Het is goed om rekening te houden met de toekomst. Denk hierbij aan isolatie, iets waar je veel energiekosten mee bespaart. Zodra de isolatie op zijn plaats zit is het tijd om na te denken over de volgende stap om van het gas af te komen.

Maak een goed plan voor je woonsituatie. Bedenk eerst wat je uit wil besteden en wat je zelf kunt doen. Maar ook welke middelen je hiervoor nodig hebt. Denk niet alleen op de korte maar ook op de lange termijn.

Het is nodig om je huis duurzaam te verwarmen. Hierbij kun je gebruik maken van een elektrische warmtepomp, zonneboiler of duurzaam warmtenet. Vraag altijd bij je gemeente wat de plannen zijn. Elke gemeente is verplicht om een warmteplan op te stellen waarin staat hoe de omgeving van het aardgas afgaat.

Je blijft wellicht met vragen zitten, bijvoorbeeld wanneer de gemeente met het warmteplan komt en of jouw huis de volgende in de rij is. Of wanneer je stappen moet ondernemen. Blijf niet in onzekerheid zitten en neem contact op met de gemeente. Dan krijg je ook een duidelijk beeld van toekomstige verwarmingsoplossingen.

Besparen op je energiecontract

Zolang je niet helemaal energieneutraal bent is het belangrijk om zoveel mogelijk op energie te besparen. Kijk daarom eens goed naar je energiecontract. Veel huishoudens kunnen honderden euro’s per jaar besparen. Kijk bij een energievergelijker of een goedkoper contract tot de mogelijkheden behoort. Dit heeft natuurlijk geen zin wanneer je voor een variabel contract kiest.

Geld besparen op je energiecontract is een goed idee. Het geld dat je bespaart gebruik je voor duurzame investeringen, zodat je later de woning van het gas af kan laten sluiten.

Verminder de hoeveelheid energie die het huis verbruikt

Het is belangrijk om de energievraag te beperken. Dit doe je op verschillende manieren zoals isolatie, energiezuinige pompen, ledverlichting of vloerverwarming. Een duurzame woning begint altijd bij isolatie dus dit zou je eerste stap moeten zijn.

Kijk ook naar alternatieven wanneer het op verwarming aankomt. Met infraroodverwarming verminder je het verbruik van hoofdverwarmingsgas. Dit is een energiezuinige optie om als bijverwarming te dienen, bijvoorbeeld in de woonkamer, de werkkamer of op de slaapkamer. Koppel infraroodverwarming aan een bewegingssensor zodat deze automatisch aangaat. Hiermee bespaar je nog meer energie.

Dankzij verschillende maatregelen zorg je voor een lagere energierekening. Ook verhoog je hiermee het comfort in huis. Vergeet niet om de manier van koken aan te passen. Bespaar in de gaskosten door gebruik te maken van een elektrische kookplaat of een inductieplaats. Hiermee bespaar je tot honderden euro’s per jaar. Bovendien zorgen alle maatregelen voor een reductie van de CO2-uitstoot.

Wanneer je energierekening wel erg hoog is

Schrik je van je energierekening en wil je weten waar je op kunt besparen? Het zit hem vaak in de kleine dingen. Bijvoorbeeld de verwarming uitzetten wanneer je niet thuis bent of gaat slapen. Sluit altijd deuren wanneer je niet in de kamer aanwezig bent.

Ga ook bewust met apparaten om. Je hoeft de vaatwasser niet bij elke kleine vaat aan te zetten. Ook het gebruik van de wasdroger verminder je door vaker wasgoed op een rek te hangen. Het duurt wat langer voordat het droog is maar je bespaart hier veel energie mee. Er zijn dus heel veel dingen die je zelf kunt doen zonder dat het om een financiële investering vraagt.

Kijk wat de overheid voor je kan doen

Heb je een laag inkomen dan kom je door stijgende energieprijzen in de problemen. Het kabinet heeft in 2022 een eenmalige energiesubsidie ingevoerd. In het jaar 2023 kreeg iedereen met een prijsplafond te maken. Vanaf 2024 moeten we het zelf weer zien te redden. Kijk altijd met welke plannen de overheid komt. Meer hierover lees je op de website van de Rijksoverheid. Je gemeente informeert hier ook over.

Verder zou je het maandelijks voorschot wat kunnen verhogen. Hiermee voorkom je dat je bij de eindafrekening veel bij moet betalen. Mocht je verbruik lager uitvallen dan krijg je geld terug en dat is altijd mooi meegenomen.

Schuiven naar boven