Huis verwarmen zonder gas

Bijgewerkt: 13 januari 2023

Met de stijgende gasprijs is het niet meer leuk om de centrale verwarming of de warmwaterkraan aan te zetten. Je huis verwarmen zonder gas bespaart ontzettend veel geld. Hierbij moet je op zoek naar goede alternatieven voor de cv-ketel. Gelukkig zijn die alternatieven volop aanwezig, je moet alleen weten wat de beste en meest voordelige keuze is.

Goedkoop verwarmen zonder gas

Wil je het huis verwarmen zonder gas dan gaat het er vooral om dat je dit op een goedkope manier doet. Het heeft geen zin om een elektrische kachel te nemen die ontzettend veel energie vreet, want dan ben je net zo duur uit.

Een houtkachel of pelletkachel

Een van de goedkoopste manieren om je huis warm te stoken is het gebruik van een kachel die op hout of pellets brandt. Met een houtkachel creëer je veel warmte en sfeer. Deze hernieuwbare energiebron is redelijk milieuvriendelijk. Wanneer je zelf het hout regelt kun je voordelig stoken.

Een pelletkachel is wat gebruiksvriendelijker. De bediening is zeer eenvoudig en je hoeft niet met zware houtblokken te sjouwen. Bovendien heeft deze kachel een zeer hoog rendement.

Wees je ook bewust van de nadelen van deze kachels. De aanschaf van een pelletkachel is relatief duur, in ieder geval duurder dan een houtkachel. Beide kachels hebben regelmatig onderhoud nodig. Daar komt nog bij dat met name een houtkachel rook veroorzaakt en er schadelijke stoffen waaronder fijnstof in de ruimte kan ontstaan. Een goede ventilatie is onmisbaar.

Huis verwarmen zonder gas met de petroleumkachel

Sinds de energieprijzen zijn gestegen zijn petroleumkachels ontzettend populair. Deze kachel gebruikt petroleum als brandstof, en dat is betrekkelijk goedkoop en ook nog eens overal verkrijgbaar.

Bij deze kachel is het belangrijk dat je goed ventileert of dat er voldoende zuurstof in de ruimte aanwezig is. In dit geval vindt er een volledige verbranding plaats en is de kachel veilig in gebruik. De moderne petroleumkachels doven automatisch uit wanneer het zuurstofgehalte in de ruimte te laag is.

De aanschaf van deze kachel kost tussen de € 325 en € 550, afhankelijk van het vermogen. Met 1 liter petroleum kun je gedurende vijf uur je huis verwarmen.

Infrarood kachel of paneel

Wil je het huis verwarmen zonder gas maar wel op elektriciteit, dan heb je heel wat keuze. De infraroodkachel zorgt voor een heerlijke stralingswarmte. Hierbij worden objecten, muren en personen verwarmd. Objecten houden de warmte vast, vervolgens wordt dit langzaam aan de ruimte afgegeven.

Een infrarood kachel zal dus niet de lucht verwarmen, maar juist de objecten die voor straling warmte zorgen. Hierdoor blijft de ruimte, na het uitschakelen van de kachel, toch nog enige tijd warm. Deze kachel is niet geschikt voor het verwarmen van grote ruimtes maar creëert voornamelijk plaatselijke warmte. Qua energieverbruik is een infrarood kachel (of paneel) zeer zuinig.

Verwarmen met de convectorkachel

Wanneer je naar de convectorkachel kijkt dan lijkt deze op een losstaande radiator. Convectiewarmte is te vergelijken met stralingswarmte. De omgeving warmt gelijkmatig op, en ook nog eens redelijk snel. Binnenin loopt er warm water door buizen, dit wordt goed afgeschermd middels een plaat en een rooster. Hierdoor ligt de aanraaktemperatuur lager dan bij een standaard radiator. Dit betekent dat een convectorkachel veel veiliger in gebruik is.

Een nadeel is dat het vermogen zich niet automatisch aanpast. Een convectorkachel kan hierdoor veel energie verbruiken. Bovendien maken deze kachels wat meer lawaai, en zijn hierdoor niet geschikt voor gebruik op de slaapkamer. Maar effectief zijn ze wel. Bovendien zijn deze kachels zeer goedkoop in aanschaf.

De ventilatorkachel

Dan heb je nog de ventilatorkachel, ideaal voor het verwarmen van je huis, vooral wanneer het kleinere ruimtes betreft.

Deze kachel is voorzien van een verwarmingselement dat elektrisch of keramisch wordt opgewarmd. Vervolgens blaast een ventilator lucht langs het verwarmingselement. Hierdoor wordt de lucht in de buurt van de kachel heel snel opgewarmd.

Deze kachel is heel betaalbaar, waardoor het een goed alternatief is voor het verwarmen zonder gas. Het nadeel is dat dit apparaat redelijk veel energie verbruikt. De ventilator maakt geluid, niet ideaal wanneer je van rust houdt. Bovendien ontstaat er een kortdurende verwarming. Zodra je de kachel uitschakelt koelt de lucht direct af. De ventilatorkachel is hierdoor geschikt voor kleine ruimtes of de hobbykamer, waar je niet al te lang verblijft.

De airco met verwarming

Steeds meer mensen schaffen een airco aan die niet alleen kan koelen maar ook verwarmen. Deze moderne apparaten werken zelfs bij zeer lage temperaturen. Een airco kan een flinke capaciteit hebben waardoor hij een grote woonkamer inclusief keuken kan verwarmen, en ook nog eens voor langere tijd.

Het energieverbruik is betrekkelijk laag, waardoor dit een goede methode is om je huis zonder gas te verwarmen. De aanschafprijs ligt wel wat hoger (vanaf € 1500), maar uiteindelijk bespaar je een hoop geld.

Huis verwarmen met kaarsen

Een gezellige methode: je huis verwarmen met kaarsen. Eén theelichtje heeft een verwarmingsvermogen van 30 Watt. Wil je een kleine ruimte verwarmen dan heb je al snel 25-30 theelichtjes nodig, en bij een grote ruimte nog veel meer. Het is dus niet de meest geschikte oplossing om je huis elke dag lekker warm te krijgen, maar gezellig is het zeker.

Schuiven naar boven