Je huis gasvrij maken in vijf stappen

Bijgewerkt: 27 januari 2024

In het jaar 2050 moeten alle huurwoningen gasvrij zijn. Vanaf dan kun je de woning niet meer middels de gasgestookte cv-ketel verwarmen. Ook komt er geen warm sanitair water meer via de gasboiler. Er zijn verschillende manieren om je huis gasvrij te maken. Doe dit stap voor stap, want het volledig gasvrij maken kost uiteindelijk veel geld.

1. Het isoleren van de woning

Je huis in één klap gasvrij maken betekent een grote verbouwing. Dit kost ontzettend veel tijd en geld. Het beste is om eerst voor goede isolatie van de woning te gaan. Hiermee bespaar je een hoop op de stookkosten. Bovendien voelt de woning in de winter comfortabel warm aan en in de zomer juist lekker koel.

Bij isolatie moet je denken aan spouwmuurisolatie, dakisolatie en eventueel vloerisolatie. Voor spouwmuurisolatie betaal je tussen de 18 en 38 euro per vierkante meter. De prijs is afhankelijk van de spouwdiepte, de diameter en het materiaal dat gebruikt wordt. Voor een tussenwoning ben je tussen de € 850 en € 1500 kwijt.

Het isoleren van het dak is vaak iets dat je zelf kunt doen, al helemaal wanneer de zolder goed toegankelijk is. Laat je dit doen dan ben je tussen de 15 tot € 200 per vierkante meter kwijt. Dit is helemaal afhankelijk van welk materiaal je kiest.

2. Elektrisch koken

Wil je het huis gasvrij maken en ben je toe aan een nieuw kooktoestel? Denk dan zeker aan elektrische koken. Met een elektrische kookplaat ben je niet afhankelijk van het gas. Op zich is de aanschaf van een elektrische kookplaat een kleine investering (tussen de 160 en 350 euro). Een inbouw kookplaat is wel wat duurder maar uiteindelijk bepaal je zelf het budget.

Je hebt keuze uit verschillende mogelijkheden zoals de inductiekookplaat, keramische kookplaat en de traditionele elektrische kookplaat. Ze werken allen op elektriciteit.

Kies je voor een keramisch- of een inductiekookplaat dan heb je een 3-fasen aansluiting (krachtstroom) nodig. In de meterkast komt dan een aparte kracht-kookgroep. Bij een standaard elektrische kookplaat is dit niet altijd nodig.

3. Investeren in zonnepanelen

Het is zeer interessant om de mogelijkheden met betrekking tot zonnepanelen te bekijken. Een klein pakket van 10 zonnepanelen van 365 wattpiek levert jaarlijks meer dan 3100 kWh op. Vooral in de zomermaanden zijn zonnepanelen zeer effectief. In de winter leveren ze een stuk minder, ongeveer 10% van hetgeen ze in de zomermaanden opwekken.

Het voordeel van zonnepanelen is dat je op jaarbasis tot wel € 4500 aan stroomkosten bespaart. Wanneer je overdag niet thuis bent is goed om te bekijken hoeveel zonnepanelen je echt nodig hebt. Het heeft geen zin om alleen maar stroom op te wekken en terug te leveren, dat je later veel duurder terug moet kopen.

4. Zonneboiler voor warm water

Zonnepanelen voorzien je elektrische apparaten van de nodige stroom. Een zonneboiler is juist voorzien voor warm sanitair water. Hiermee bespaar je tot wel 45% op je energieverbruik. Een zonneboiler is vooral geschikt voor warm water in de badkamer en de keuken. Het is niet de bedoeling om hier je woning mee te verwarmen.

Helaas is een zonneboiler een flinke investering, hij kost tussen de 4500 en 5500 euro. Warm water dat je niet gebruikt kun je wel terugleveren aan het net. In d wintermaanden levert een zonneboiler nauwelijks warm water op. Op dat moment maak je gebruik van de warmtepomp of de HR-ketel.

5. Huis gasvrij maken met een warmtepomp

Als laatste is er nog de warmtepomp, een goede manier om je huis gasvrij te krijgen. De warmtepomp is een van de duurste maar wel de beste investeringen. Hij is in staat om je gehele woning in de winter aangenaam warm te houden. Ook voorziet de warmtepomp je van warm sanitair water, alle seizoenen van het jaar.

Verder kan de warmtepomp de woning in de hete zomermaanden lekker koel houden. Eigenlijk is een warmtepomp de ideale oplossing om je huis gasvrij te maken en te houden. Wist je dat de woningen in Zweden bijna allemaal een warmtepomp hebben? Het wordt tijd dat we dit ook gaan doen.

Natuurlijk verbruikt een warmtepomp energie (stroom). Toch ben je hiermee vele malen goedkoper uit dan wanneer je de woning middels gas verwarmt. Het grootste voordeel is dat een warmtepomp veel beter is voor het milieu. En dat je niet langer afhankelijk bent van gaslevering.

Ga na of de huurwoning gasloos is

Woningcorporaties en verhuurders werken hard aan het gasloos krijgen van hun woningen. Betrek je een nieuwe huurwoning? Ga dan na of deze geheel of gedeeltelijk gasloos is.


Voor koopwoningen: bekijk de mogelijkheden voor subsidies

Je huis gasvrij maken vraagt om een grote investering. Door dit stap voor stap te doen spreid je deze investering over meerdere jaren uit. Laat geen geld liggen, voor veel energiebesparende maatregelen kun je subsidie aanvragen. Bijvoorbeeld een subsidie op de zonneboiler, warmtepomp of zonnepanelen.

Via de website van de rijksoverheid bekijk je welke subsidies er zijn. Vraag ook eens bij de gemeente na of je woning kan worden aangesloten op het warmtenet. Een warmtenet is een goedkoop alternatief voor verwarming op aardgas. Vooral in grote steden is dit erg populair. Woon je meer achteraf dan is aansluiting op een warmtenet waarschijnlijk niet mogelijk.

Schuiven naar boven