Kachel voor in de schuur of garage

Bijgewerkt: 1 maart 2023

Met een kachel voor in de schuur voorkom je bevriezing van apparatuur, waterleidingen en andere zaken. Ook ideaal wanneer je regelmatig in de schuur, de garage of het tuinhuisje klust. Hoe kan ik het beste mijn schuur verwarmen? Kijk maar eens wat er allemaal mogelijk is.

Niet doen: centrale verwarming aanleggen

Het lijkt heel interessant om de centrale verwarming door te trekken naar de schuur of garage. Niet doen want je loopt kans dat de leidingen bevriezen. Daarom kun je beter voor een veilig en energiezuinig alternatief gaan.

Kachel voor in de schuur: petroleumkachel

De meest geschikte kachel voor in de schuur is een mobiele petroleumkachel. Dit type kachel heeft een laag verbruik en is dus energiezuinig. Je bespaart hiermee op je energierekening. Hij verbruikt petroleum oftewel kerosine als brandstof.

Je mag een petroleumkachel nooit afdekken. Ook mag hij niet in een ruimte staan waar uitlaatgassen, verfdampen of andere schadelijke gassen aanwezig zijn. Het is aan te raden om een koolmonoxidemelder in de buurt van de petroleumkachel te hangen. Je ziet dat deze kachel niet geschikt is voor binnenshuis maar prima om de schuur of garage mee te verwarmen.

Voor een petroleumkachel betaal je tussen de € 200 en € 350. Hiermee haal je een zeer krachtige kachel in huis.

Elektrische verwarming

Het wordt steeds meer de trend: de elektrische verwarming. Dit is ook nog eens de ideale kachel voor de schuur. Voordeel van een elektrische kachel is dat hij goedkoop in aanschaf is. Afhankelijk van het merk en model dat je koopt kun je ruimtes van 20 m² tot wel 60 m² verwarmen. Denk hierbij aan de schuur, garage, zolder of de werkplaats.

Een goede elektrische kachel beschikt over drie verschillende standen. Bovendien is er een antivorst stand aanwezig. Dit type verwarming werkt effectief, is makkelijk in gebruik en ook nog eens stil. In combinatie met zonnepanelen zou dit de meest ideale kachel zijn. Maak je gebruik van netstroom, schakel de kachel dan alleen aan wanneer je in de schuur werkt of zet hem op de nachtstand, dit bespaart ook energie.

Elektrische verwarming is verkrijgbaar vanaf ongeveer € 27. De krachtige modellen beginnen vanaf € 80.

Het gaskanon of heteluchtkanon

Een ander type kachel voor de schuur: het gaskanon of heteluchtkanon. Het grootste voordeel is het lage energieverbruik. Houd er wel rekening mee dat je evengoed elektriciteit nodig hebt en daarnaast brandstof. Een gaskanon verwarmt de ruimte snel en effectief, dit heeft met het hoge vermogen te maken.

Je hebt ook de mobiele gaskachel, deze werkt middels gasflessen. Dit type kachel is veilig in gebruik en onderhoudsvrij. Een gaskachel heeft, afhankelijk van de aanbieder, ook nog eens een modern design. Daarnaast maak je gebruik van drie verschillende warmtestanden.

De gaskachel kost vanaf € 150, het heteluchtkanon vanaf € 90. De krachtige modellen zijn altijd wat duurder.

Infrarood paneel

Heb je de wasmachine of droger in de schuur staan? Dan is een infrarood paneel een zeer effectieve oplossing. Je voorziet de aansluiting van directe warmte zodat deze niet bevriest. Voordeel van infrarood verwarming is dat het vaste materie verwarmt, en dat is juist wat voor die effectiviteit zorgt.

Verwarmde materie geeft de warmte weer aan de omgeving af, dit noem je stralingswarmte. Een infrarood paneel voelt daarom aangenaam warm aan. Bijkomend voordeel is dat infrarood panelen energiezuinig zijn. Enige nadeel is dat dit type kachel voor de schuur duur in aanschaf is. Voor een infrarood verwarmingspaneel van 600 W betaal je vanaf € 125.

Verwarming schuur en vorstvrij houden

Wil je de schuur vorstvrij houden? Kies dan voor elektrische verwarming. Deze schakelt automatisch in wanneer de temperatuur onder een bepaalde waarde uitkomt. Hiermee voorkom je bevriezing van leidingen en belangrijke zaken in de schuur.

Hoe verwarm ik mijn werkplaats?

Een werkplaats wordt soms intensief gebruikt. Ook kan deze groot in afmeting zijn. Een kleine elektrische kachel is dan soms niet effectief genoeg. Als werkplaatskachel kies je voor directe warmtestraling zoals infrarood verwarming. Dit verwarmt niet de lucht maar objecten en personen. Hierdoor heb je het behaaglijk warm en sta je niet in de kou te klussen.

Houd er ook rekening mee dat een werkplaats over het algemeen slecht geïsoleerd is. Wanneer je in een werkplaats gaat stoken dan gaat er veel warmte verloren. Ook weer een reden om voor infraroodverwarming te kiezen.

Bij goede isolatie voldoet een elektrische kachel zonder warmtestraling, een gaskachel of petroleumkachel.

Schuiven naar boven