Een kleine verwarming in het stopcontact: werkt dat echt?

Bijgewerkt: 1 maart 2023

Je probeert op alle mogelijke manieren energie te besparen. De centrale verwarming (met gasgestookte cv-ketel) is de duurste manier om je huis te verwarmen. Grote elektrische kachels zijn energievreters. Hier is iets op bedacht: de kleine verwarming die je in het stopcontact steekt.

Hij wordt verkocht onder verschillende (merk)namen waaronder Handy Heater of Wonder Heater. En nog tientallen andere benamingen. Daar gaat het niet om, het is veel belangrijk om te kijken of deze mini stopcontact-verwarming effectief en energiezuinig is.

De werking van een stopcontactverwarming

Wanneer je een stopcontactverwarming voor het eerst ziet dan doet hij nog het meest aan een elektrische geurverspreider denken, alleen wat groter. Het verschil is dat er geen geur maar warmte uit het apparaatje komt.

Hoeveel warmte er uit de mini verwarming komt is afhankelijk van het vermogen. Je hebt ze met een vermogen van 350 W, 500 W maar ook 1000 W. Hoe hoger het vermogen, hoe meer warmte eruit komt. Bovendien kunnen de mini kacheltjes met een hoger vermogen ook wat grotere ruimtes verwarmen.

De werking is eenvoudig: je stopt het kacheltje rechtstreeks in het stopcontact. Dit is ruimtebesparend want je hoeft nergens een kacheltje op de grond of een tafeltje neer te zetten.

De prijs van de mini kachel

Op zich is deze kleine verwarming voor in het stopcontact relatief goedkoop. De aanschafprijs ligt ergens tussen de € 20 en € 40, afhankelijk van de merknaam en het vermogen.

Is het ook effectief?

Omdat het vermogen lager ligt is een kleine kachel voor in het stopcontact niet geschikt voor het verwarmen van bijvoorbeeld de woonkamer. Maar een toilet, badkamer of hal kun je er prima mee verwarmen. Wanneer je twee of drie van die dingen in het stopcontact steekt dan is het zelfs mogelijk om grotere ruimtes behaaglijk warm te krijgen. Dit zou dus ook de woonkamer of de slaapkamer kunnen zijn.

Een enkele stopcontact- verwarming geeft vooral lokale warmte. Ideaal wanneer je op de bank zit of aan je bureau werkt, want je creëert warmte om je heen. Maar wil je dat de hele ruimte warm wordt, dan heb je meer vermogen nodig.

De veiligheid van deze mini kachel

Er valt wel iets over de veiligheid te zeggen. Het is niet zo dat deze kacheltjes sneller doorbranden of kapot gaan. Ze werken feitelijk net zo goed als de grotere kachels. Maar het is wel zo dat je een beetje op moet letten met de locatie waar je hem in het stopcontact steekt.

De beste locatie zou laag bij de grond zijn. Warme lucht stijgt op dus op deze manier heb je er het meeste profijt van. Maar huisdieren of kleine kinderen moeten niet in de buurt komen. Dit geldt niet alleen voor een stopcontactkachel maar ook voor alle andere kachels en radiators.

Zorg dat er vrije ruimte rondom het stopcontact aanwezig is. Door de warmte die het kacheltje uitstraalt worden voorwerpen of meubels in de directe omgeving verwarmd. Dit kan brandgevaar opleveren, bijvoorbeeld wanneer gordijnen over het kacheltje hangen of wanneer het stopcontact zich vlak naast de bank bevindt. Kijk ook goed naar plastic onderdelen, die kunnen door de warmte gaan smelten. Kies dus zeker geen stopcontact met brandbare materialen in de buurt.

Wat is de beste kleine verwarming voor in het stopcontact?

Verschillende webshops bieden deze kleine verwarming aan. Hij is gezien bij De Telegraaf, Tommy Teleshopping, bol.com en veel andere webshops. De prijzen liggen bijna overal gelijk. Wel is er een ruim aanbod in verschillende merken en modellen. Hieronder een overzicht van de twee bestverkochte kleine kacheltjes voor in het stopcontact.

TROTEC Keramische stopcontact-verwarming

  • Vermogen: 500 W
  • Twee warmtestanden
  • Timerfunctie
  • Geschikt voor lokale verwarming of ruimtes tot 10 m²
  • Prijsindicatie: € 45

Wonder Heater

  • Vermogen: 1000 W
  • Twee warmtestanden
  • Timerfunctie en afstandsbediening
  • Geschikt voor lokale verwarming of ruimtes tot 20 m²
  • Prijsindicatie: € 49

Prijs per uur bij gebruik van dit apparaat

Kijk niet alleen naar de aanschafprijs maar ook naar de energieprijs. Hoeveel energie het apparaat verbruikt is afhankelijk van het vermogen. Daarom maken we twee verschillende rekensommen. Hierbij gaan we uit van een energieprijs van € 0,70 per KWh. Eén KWh staat voor 1000 watt, gedurende een uur lang.

Heb je een stopcontact-verwarming van 500 W, dan is deze energiezuiniger dan andere kachels. Wel zal het verwarmingsvermogen een stuk lager liggen. Dit apparaat verbruikt per uur € 0,35 aan stroom. Wanneer je hem dagelijks 8 uur per dag aan hebt dan ben je € 2,80 kwijt aan stroomkosten.

Dat is goedkoper dan de centrale verwarming, want de cv-ketel verbruikt in de winter ongeveer vijf kuub gas per dag. Acht uur lang de centrale verwarming aanzetten kost gemiddeld € 7. Dat is 2,5 keer zoveel als het stopcontact kacheltje. Maar een centrale verwarming zorgt wel dat de hele woning comfortabel aanvoelt, iets dat met één enkele stopcontact verwarming niet lukt.

Een stopcontact kachel van 1000 W verbruikt twee keer zoveel stroom, dus € 5,60 voor 8 uurtjes verwarmen. Dat is meer maar nog altijd minder dan wanneer je de centrale verwarming aanzet.

Schuiven naar boven