Kosten verwarmen met airco t.o.v. gas

Bijgewerkt: 27 januari 2023

Schrik je van de hoge gasprijzen? Stook minder op gas en gebruik elektriciteit. Interessant wanneer je zelf elektriciteit opwekt maar ook wanneer je dit moet kopen. De woning middels elektriciteit verwarmen is namelijk goedkoper dan de gasgestookte cv-ketel.

De airconditioner is zeer geschikt voor het verwarmen van de woonkamer, slaapkamer, kantoor of hobbyruimte. Moderne airco’s zijn energiezuinig. In dit artikel zetten we de kosten verwarmen met airco tegenover gas.

De effectiviteit van een airconditioner

Jarenlang stonden airco’s alleen bekend om het verkoelend vermogen. Moderne apparaten kunnen echter nog veel meer. Ze zijn in staat om de woonruimte aangenaam warm te houden. Ook kunnen ze de lucht ontvochtigen en zelfs zuiveren.

Een airco is geschikt als bijverwarming maar kan ook als hoofdverwarming dienen. Hierbij is het wel belangrijk dat het apparaat over voldoende vermogen beschikt. Er mag geen sprake zijn van ondercapaciteit maar bovencapaciteit is ook niet goed.

Zoveel stroom gebruikt een airco bij verwarmen

Er zijn verschillende soorten airco’s die de woning kunnen verwarmen. Je hebt de vaste airco met single split of multi split. Of de mobiele airconditioner.

Het stroomverbruik is afhankelijk van verschillende factoren. Zo zal een vaste airco met multi split (twee of meer binnenunits) meer stroom gebruiken dan wanneer het een single split betreft. Een mobiele airco zit hier tussenin.

Ook gaat het om de isolatie van de woning. Hoe beter deze geïsoleerd is, hoe langer de warmte blijft hangen. Hierdoor hoeft de airco minder hard te werken en verbruikt dus ook minder stroom.

Stroomverbruik per uur

Bij een standaard isolatie kun je rekening houden met het volgende stroomverbruik per uur.

 • Vaste airco, single split: 0,75 kWh
 • Mobiele airco: 1 kWh
 • Vaste airco, multi split: 1,65 kWh

De vaste airco met één binnen unit is het energiezuinigst. De multisplit verbruikt de meeste stroom maar is uiteindelijk voordeliger omdat je hiermee meerdere ruimtes tegelijk verwarmt.

Kosten verwarmen met airco

De energietarieven schieten alle kanten op. Er zijn nog nooit zulke grote verschillen geweest als in 2023. Mensen met een dynamisch contract betalen tussen de 12 en 25 cent per kWh. Met een variabel of vast contract betaal je makkelijk tussen de 40 en 98 cent. Dit zijn enorme prijsverschillen.

Juist die grote prijsverschillen maken het lastig om in te schatten wat de kosten voor verwarmen met airco zijn. Daarom zetten we hieronder wat mogelijkheden op een rij.

Energieprijs van 12 cent (dynamisch contract)

 • Vaste airco singlesplit: 9 cent per uur
 • Mobiele airco: 12 cent per uur
 • Vaste airco multisplit: 19 cent per uur

Energieprijs van 60 cent (variabel of vast)

 • Vaste airco singlesplit: 45 cent per uur
 • Mobiele airco: 60 cent per uur
 • Vaste airco multisplit: 99 cent per uur

Energieprijs van € 0,98 (variabel of vast)

 • Vaste airco singlesplit: 73 cent per uur
 • Mobiele airco: 98 cent per uur
 • Vaste airco multisplit: € 1,61 per uur

Betaal je de hoofdprijs voor stroom dan is verwarmen met airco erg duur. De woonkamer middels een single split airco verwarmen kost in dit geval 73 cent per uur. Bij acht uur per dag verwarmen ben je € 5,84 kwijt. Oftewel € 175 per maand.

Wat is goedkoper: verwarmen met airco of gas

Wanneer je veel voor energie betaalt dan lijkt het erg duur om de woning met een airco te verwarmen. Toch is dit nog altijd goedkoper dan wanneer je dit op gas doet. Ook de gasprijzen liggen erg uiteen. Je krijgt het begin januari 2023 nergens goedkoper dan € 2,27 per m³. Bij de duurste energieleverancier betaal je meer dan € 3,50 per m³.

Wanneer het erg koud is en je zet de centrale verwarming met gas cv-ketel aan dan verbruik je één tot twee kubieke meter per uur. Met een gemiddelde gasprijs van € 2,50 per m³ betaal je dus tussen de € 2,50 en € 5 per uur om de woning te verwarmen. Dat is fors duurder dan wanneer je gebruik maakt van een airco.

Zijn de gasprijzen momenteel goedkoper? Dan betekent dit dat óók de stroomprijzen lager liggen want die twee staan met elkaar in verbinding.

Conclusie: verwarmen met airco is goedkoper dan de gas-cv-ketel in gebruik nemen.

Wanneer je gebruik maakt van zonnepanelen

Verwarmen middels een airco is zeker interessant wanneer je zonnepanelen hebt. Steeds meer huurwoningen worden voorzien van een setje zonnepanelen. Woningeigenaren moeten dit zelf betalen, maar het is zeker een goede investering. Afhankelijk van het aantal zonnepanelen en het energieverbruik bespaar je tot wel 400 euro per maand.

Bij hoge energieprijzen verdienen zonnepanelen zich binnen twee tot drie jaar terug. Vroeger lag de terugverdientijd op zeven jaar dus er is veel veranderd.

Omdat je in de winter met airco verwarmt is het de vraag of zonnepanelen dan iets opleveren. Ja, maar niet volledig. In de slechtste winterdagen leveren zonnepanelen ongeveer 3% van de normale zomerse opbrengst op. Vooral de maanden januari en februari leveren nauwelijks iets op.

De maanden juni, juli en augustus leveren wel veel op. Misschien verbruik je in deze maanden niet alle energie die de panelen opleveren. Het overtollige aan energie lever je aan de energieleverancier terug.

Salderingsregeling

Tot en met het jaar 2025 geldt de salderingsregeling. Alles wat je teruglevert kun je één op één ‘terugkopen’ waardoor je niks bijbetaalt.

Terugleververgoeding

Wanneer de salderingsregeling weg is dan ontvang je een vergoeding voor het terugleveren van stroom. De terugleververgoeding ligt in 2023 op ongeveer 5 tot 16 cent per kWh. Dit levert je een korting op wanneer je stroom moet inkopen.

De terugleververgoeding verschilt per energieleverancier. Het is zeker interessant om een vergelijking te maken met betrekking tot energieleveranciers met de hoogste terugleververgoeding. Al helemaal wanneer de salderingsregeling niet meer van toepassing is.

Schuiven naar boven