Koudemiddel R32 of R410a: de verschillen

Bijgewerkt: 27 januari 2023

Apparaten met een warmtepomp werken met een koudemiddel of koelmiddel. Dit geldt voor de warmtepomp, airconditioner, warmtepomp of koelinstallatie. Er zijn verschillende koudemiddelen. Sommigen zijn zeer effectief bij extreme buitentemperaturen, anderen zijn geschikt voor recycling.

R32 is een succesvol alternatief voor R410a. Je komt het in steeds meer split aircosystemen tegen. Kun je dit één op één vervangen en wat zijn de verschillen tussen koudemiddel R32 of R410a?

Werking van een koelmiddel

Een koudemiddel of koelmiddel transporteert warmte. Feitelijk absorbeert een koelmiddel warmte bij verdamping en geeft deze bij condensatie af. Dat is ook hoe een warmtepomp of airco werkt.

Synthetische koudemiddelen

Er zijn synthetische en natuurlijke koudemiddelen. De synthetische middelen zijn in laboratoria gemaakt. Het nadeel van deze stoffen is dat ze een belasting voor het milieu zijn. Sommige van deze stoffen tasten de ozonlaag aan of zorgen voor opwarming van de aarde.

In veel airco’s en warmtepompen zitten synthetische koelmiddelen. Dit zijn R410a en de opvolger hiervan, R32.

Verschil tussen R32 of R410a

R410a is een koudemiddel in de categorie A1. Dit betekent dat het niet ontvlambaar of giftig is. R32 valt in categorie A2L en is licht ontvlambaar en heeft een lage giftigheid. Ondanks dit feit is R32 de actieve opvolger van R410a.

Het grootste verschil tussen R32 of R410a zit hem in de werking bij extreme buitentemperaturen. Wanneer het flink vriest dan werkt R32 veel beter waardoor de warmtepomp kan blijven draaien. R410a werkt ook bij lage buitentemperaturen maar levert dan minder warmte. Gemiddeld biedt R32 een 10% hogere efficiëntie dan wanneer je koelmiddel R410a gebruikt.

Nog een verschil tussen R32 of R410a is de impact op het milieu. De CO2 uitstoot is bij R410a groter dan bij koelmiddel R32. Milieutechnisch gezien is R32 dus een betere keuze.

De voordelen van koudemiddel R32

R32 is met betrekking tot werkdruk gelijk aan R410a. Het kan zowel als vloeistof of als gas worden gevuld en is hierdoor makkelijk in gebruik. Omdat het slechts uit één bestanddeel bestaat kan het goed gerecycled of herbruikt worden. Dit maakt R32 in zeer geschikt koelmiddel voor airco’s en warmtepompen.

Het is een feit dat R32 wat lichter ontvlambaar is. Toch ontstaat er niet zo snel brandgevaar want er zou dan een directe vlam van 640 °C bij moeten komen. Ook is de verspreidingssnelheid lager, iets dat het risico op brand verkleint.

Voordelen koudemiddel R32

  • 10% efficiënter dan zijn voorganger
  • Uitstekende prestaties bij extreme buitentemperaturen
  • Minder impact op het milieu
  • Geschikt voor recycling en hergebruik
  • Makkelijk in gebruik

Voordelen koelmiddel R410a

Koelmiddel R32 of R410a, welke is beter? R410a is een mengsel van R32 en R125. Het wordt nog steeds toegepast in airco-warmtepompen. Toch proberen fabrikanten dit middel te vervangen voor R32. Met name fabrikanten van kleine split airco’s kiezen hiervoor. Bovendien is R32 ook geschikt voor grotere systemen, mits er aan bepaalde veiligheidseisen wordt voldaan.

R410a is niet giftig en ook niet ontvlambaar. Hierdoor is het een veilig middel. Het brengt geen schade aan de ozonlaag aan maar draagt wel bij aan warming van de aarde. In ieder geval meer dan koudemiddel R32.

Voordelenkoelmiddel R410a

  • Tast de ozonlaag niet aan
  • Niet brandbaar of ontvlambaar
  • Niet giftig

Welke van deze twee beter is

Het is niet zomaar dat steeds meer fabrikanten overstappen op R32. Het is effectiever en warmt de aarde minder op. De conclusie is dan ook dat koelmiddel R32 beter is.

Dit neemt niet weg dat bij onzorgvuldig gebruik schade aan het milieu wordt toegebracht. Denk bijvoorbeeld aan het weglekken van koelmiddel. Alleen natuurlijke koelmiddelen zijn beter voor het milieu, maar het is lastig om deze in airco’s en warmtepompen toe te passen.

Deze koelmiddel een mogen niet meer

Sinds januari 2015 zijn bepaalde koelmiddelen verboden. Installaties mogen niet meer worden bijgevuld met CFK’s. Het gaat dan om het koudemiddel R22 maar ook mengsels waarin dit zit. Denk hierbij aan R402, R403, R408 en R409.

R32 of R410a zijn niet verboden en mogen gewoon worden toegepast. Helaas kan niet gezegd worden of dit in de toekomst wel verboden wordt. Zodra er een betere vervanging komt is het niet ondenkbaar dat R32 of R410a in de toekomst niet meer mogen worden gebruikt.

Kun je R410a vervangen door R32?

Het is tegenwoordig niet meer toegestaan om zelf een koudemiddel bij te vullen. Dit moet worden uitgevoerd door een erkend installateur of monteur.

Ja, je kunt R410a vervangen door R32. Upgraden van koudemiddel kan, mits je het juiste middel kiest. Om te upgraden heb je een gecertificeerd professional nodig. Het is dus niet mogelijk en zelfs gevaarlijk om dit zelf te doen. Het gaat namelijk niet alleen om het vervangen van het koelmiddel maar ook het onderhoud hierna.

Overigens kunnen hele oude systemen niet zomaar vervangen worden voor een ander koelmiddel. Vraag aan de installateur of technicus naar de mogelijkheden.

Schuiven naar boven