Koudemiddel R410A

Bijgewerkt: 27 januari 2023

Een warmtepomp of airco werkt met behulp van een koudemiddel (koelmiddel). Hierdoor kan het systeem koelen maar ook verwarmen. Koudemiddel R410A kom je veel in airco’s tegen. Ondanks nieuwe wetgeving mogen installaties na het jaar 2030 nog steeds met R410A bijgevuld worden.

Koudemiddel R410A is veiliger dan voorgangers. Het valt onder de categorie A1: het is niet giftig en niet ontvlambaar.

R410A is niet verboden

Vroeger werkten airconditioners en koelkasten met koelmiddel R407C. Dit middel bleek echter niet zo veilig te zijn. Er kwam een verbod op freon chloordifluormethaan, iets dat in dit koelmiddel zat. De vervanging hiervoor is R410A.

Koudemiddel R410A is een stuk veiliger in gebruik. Ook is het effectiever dan zijn voorganger. Door het klimaatbeleid van de EU is de vraag naar warmtepompen, airco’s en dus ook koelmiddelen gestegen. In het klimaatakkoord staat dat tussen 2015 en 2030 de productie van synthetische koude iddelen moet worden teruggebracht naar 20%.

Dit betekent niet dat R410A straks verboden is, maar het zal minder goed verkrijgbaar zijn.

Deze koelmiddelen zijn wel verboden

Er zijn een aantal koudemiddelen die sinds 2015 verboden zijn. Dit gaat om het koudemiddel R22 en mengsels hiervan. Onder andere R402, R403, R407, R408 en R409. Deze producten zijn niet meer verkrijgbaar.

R410A koudemiddel kopen

Officieel mag je een airco niet zelf met koudemiddel bijvullen. Hier gelden strenge regels voor. Je moet de airco verplicht bij laten vullen door een erkend bedrijf. Doe je dit niet en ontstaat er een ongeluk door het zelf bijvullen? Dan ben je hier ook zelf verantwoordelijk voor. Zo kunnen verzekeringen de schade-uitkering weigeren. Misschien krijg je wel te maken met een forse boete.

Voor het bijvullen schakel je een erkende aircomonteur in. Dit is ook wel zo veilig want mocht er iets misgaan dan is de aircomonteur verantwoordelijk, niet jij.

Wil je toch zelf bijvullen en R410A koudemiddel kopen? Sommige bedrijven willen niet aan consumenten verkopen. Hierdoor moet je het via een (bevriende) aircomonteur of een installatiebedrijf proberen. Er zijn ook wel wat bedrijven die toch aan consumenten of particulieren leveren.

De prijs voor een herbruikbare fles van 12 kg bedraagt rond de € 380. Dit is exclusief statiegeld. Voor 1 liter betaal je gemiddeld € 125. Op zich ben je met 12 kg goedkoper uit maar dit is niet altijd praktisch. Dit materiaal moet namelijk hermetisch gesloten worden gehouden en op een koele goed geventileerde plaats staan. Het is daarom niet verstandig om koudemiddel op voorraad te kopen.

De hoeveelheid koudemiddel

De norm is om 0,2 tot 0,3 kg koudemiddel per kilowatt capaciteit te gebruiken. Vraag de installateur of fabrikant altijd naar de juiste hoeveelheid.

Kan je R410A vervangen door R32?

Het is in de toekomst mogelijk dat het R410A koudemiddel niet meer zo goed verkrijgbaar is. Het is de vraag of je R410A koudemiddel kan vervangen door R32. Het klopt dat het een veelgebruikt alternatief voor R410A is. Het probleem is dat je dit niet één op één kunt vervangen. Werk de airco op R410A dan moet je ook met dit koel middel bijblijven vullen.

Het is niet aan te raden om koudemiddelen met elkaar te mixen. Dit kan gevaarlijke situaties met zich meebrengen en het hele systeem kapotmaken. Gebruik altijd het middel dat op de airco staat aangegeven. Kijk eventueel in de beschrijving of vraag de verkoper, installateur of fabrikant om advies.

Wat is beter R32 of R410A

Veel mensen geven de voorkeur aan R32. Bij extreme buitentemperaturen biedt R32 veel betere prestaties. Hierdoor hoeft de airco niet zo hard te werken en bespaar je energie. R32 bestaat uit een bestandsdeel dat gerecycled en hergebruikt wordt. R410A werkt ook goed maar presteert minder wanneer de buitentemperatuur sterk afwijkt van het normale.

Let op het verschil tussen koelmiddel (koudemiddel) en koelvloeistof

Soms wordt gedacht dat koelmiddel en koelvloeistof hetzelfde is. Nee, koelmiddellen kom je in systemen tegen die bij lage temperaturen werken. Denk hierbij aan de airco, warmtepomp en de koelkast.

Een koelvloeistof reguleert de temperatuur. Het voorkomt oververhitting zoals bij machineonderdelen of in motoren. Een koelvloeistof kun je dus niet in een airco doen.

Schuiven naar boven