Kouder douchen is goedkoper maar niet altijd fijn

Bijgewerkt: 1 maart 2023

Met koud douchen bespaar je een hoop geld. Helaas is een ijskoude douche geen pretje, vooral niet in de wintermaanden. Door kouder te douchen bespaar je wat minder maar het is nog altijd goedkoper dan wanneer je de douche op de heetste stand zet.

Je kunt ook geld besparen door minder te douchen. In plaats van elke dag zou je ook om de dag kunnen douchen. Wanneer het hele gezin dit doet dan bespaar je hiermee gemiddeld 300 euro per jaar.

De voordelen van koud douchen

Het grootste voordeel van koud douchen is dat je hiermee een hoop geld bespaart. Met de huidige gasprijzen is het niet meer leuk om langdurig en warm te douchen. Elke minuut is er één teveel.

Koud douchen of in ieder geval kouder dan normaal heeft nog een aantal voordelen. Ten eerste is dit beter voor het milieu. Ook is het goed voor je gezondheid. Hieronder wat meer uitleg over deze voordelen.

Zoveel geld bespaar je met kouder douchen

Wanneer een gezin een jaar lang koud doucht dan levert dit een besparing van bijna € 800 op. Er wordt weinig verteld over de energiebesparing met betrekking tot lauw water. Het is een feit dat lauw water goedkoper is dan heet water. Wanneer je kouder doucht, dus met lauw water, dan komt de besparing op ongeveer € 400 per jaar uit.

Korter onder de douche staan

Het helpt ook om een stuk korter onder de douche te staan. Juist de douche verbruikt veel energie. Er stroomt ontzettend veel warm water doorheen. Door korter te douchen bespaar je gas en hiermee geld. Wanneer je normaal 10 minuten per keer doucht en je brengt dit terug naar 5 minuten per keer, dan bespaar je hiermee ongeveer 200 euro per jaar.

De besparing is ook afhankelijk van de huidige gasprijs. Hoe hoger deze gasprijs is, hoe meer je bespaart. Probeer dus zeker minder lang te douchen. Gebruik een douchewekker. Deze is verkrijgbaar voor ongeveer 5 tot 8 euro en helpt je om de tijd in de gaten te houden.

Ga wat minder vaak

Misschien vind je het prettig om dagelijks onder de douche te gaan. Je denkt dat je veel bespaart door minder lang te douchen. Maar wist je dat je ook heel veel kunnen besparen door minder vaak onder de douche bestaan? Met de huidige gasprijzen kun je hiermee veel geld besparen.

Ga niet elke dag onder de douche maar om de dag. Nog beter is om 2 tot 3 keer per week te gaan. Je huid en je haar hebben het helemaal niet nodig om dagelijks te douchen. Dit kan zelfs slecht zijn. Zo kun je last krijgen van een erg droge huid, eczeem, schilfers op je hoofd of gespleten haarpunten.

Koude douches zijn goedkoper en beter voor het milieu

Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat koude douches niet alleen goedkoper zijn maar ook het milieu besparen. Je hoeft niet onder een ijskoude douche te staan, dit kun je jezelf en je gezinsleden niet aandoen. Douche met lauw water. Hierdoor is er minder warm water nodig. Dit levert een grote besparing in het gasverbruik op.

Omdat je met lauw water doucht ben je ook geneigd om er sneller onderuit te komen. Dat scheelt toch weer een paar minuten per keer. Kouder douchen heeft dus ontzettend veel voordelen.

Een WTW- systeem in de douche aanbrengen

Met een warmwater terugwin systeem (WTW) bespaar je geen water maar wel energie. De warmte van het tapwater wordt gebruikt om nieuw douchewater te verwarmen. Een douchewarmteterugwinning is een goedkope manier om veel energie te besparen.

Douche-WTW-systemen besparen dus geen water maar wel energie: de warmte van het tapwater wordt gebruikt om vers douchewater te verwarmen. Aangezien douchewarmteterugwinning veel goedkoper is, is het een goedkopere manier om energie te besparen in de douche.

Een warmtewisselaar voor de douche is niet zo duur in aanschaf. Het is eigenlijk een kleine investering tegenover een grote kostenbesparing.

Gebruik een waterbesparende douchekop

Het is ook interessant om voor een waterbesparende douchekop te gaan. Hierbij kun je tot wel de helft op warm water besparen. Een waterbesparende douchekop kost niet veel maar brengt wel je energiekosten en waterkosten omlaag.

Koud douchen is goed voor de gezondheid

Wanneer je huid uitdroogt dan is het goed om kouder te douchen. Hierdoor krijg je minder last van huiduitslag, eczeem of acne. Een koude douche werkt verfrissend en verkwikkend. Hierdoor ben je minder moe en krijg je de concentratie terug.

In het begin is het even wennen. Daarom is het aan te raden om eerst op de gebruikelijke temperatuur te douchen en de warmwaterkraan beetje bij beetje terug te draaien. Doe dit telkens tot een temperatuur die voor jou aangenaam is. Het is niet de bedoeling dat je zo snel mogelijk onder de douche uit wil of dat het pijn doet.

Sla na de koudere douche een warme en droge handdoek om je heen. Je zult merken dat dit veel prettiger is dan heet douchen. Het is beter voor je huid, je haar, lichaam en geest.

Wist je dat koud douchen ervoor zorgt dat je spieren en bloedvaten samentrekken? Hierdoor sluiten de poriën van de huid goed af. Dit voorkomt dat er vuil in je huid terechtkomt.

Koud douchen heeft ook wat nadelen. Doordat de bloedvaten zich vernauwen wordt de bloeddruk verhoogd. Hierdoor gaat je hart sneller kloppen om het bloed goed door de aderen te pompen. Wanneer je al last hebt van hartklachten dan is een ijskoude douche niet verstandig. Ga in dit geval voor lauwwarm water waar jij je prettig bij voelt.

Schuiven naar boven