Kun je in 2024 nog een CV ketel kopen?

Bijgewerkt: 27 januari 2024

Volgens de overheid moeten we uiterlijk in 2050 allemaal zijn overgestapt op alternatieven voor de gasgestookte CV-ketel. De politiek dringt erop aan om dit eerder te realiseren. Kun je in 2023 nog een cv-ketel kopen? Dat kan, maar het is wel opletten wat je exact koopt. Want de verwachte levensduur speelt een belangrijke rol.

Zo werkt een CV ketel

De meeste (oude) CV-ketels werken met een brander die vervolgens gas verbrandt. Hierdoor ontstaat er warmte dat het water in het gesloten systeem verwarmt. Een elektrische cv-ketel wekt warmte op met behulp van elektriciteit.

Allemaal van het gas af

De overheid heeft enige tijd geleden beslist dat alle huishoudens en bedrijven uiterlijk in 2050 van het gas af moeten zijn. Door dreigingen vanuit Rusland (gaskraan naar Europa dichtdraaien) wil de overheid dit proces versnellen.

Dit betekent dat Nederlanders meer gebruik moeten maken van duurzame energie. De vraag is of je in 2024 nog een CV ketel kunt kopen. Ja dat kan, maar je moet bedenken of dit wel zo verstandig is.

Ketel op gas is niet meer rendabel

Feit: dit jaar kun je een CV ketel kopen. En ook de komende jaren Het is echt niet zo dat deze apparaten compleet verdwijnen. Maar de Europese unie heeft in maart 2022 laten weten dat het versneld van Russisch gas af wil. Het alternatief is gas uit andere landen, maar dit zal hogere kosten met zich meebrengen.

Wanneer gas steeds duurder wordt, moet je jezelf afvragen of een gasgestookte cv-ketel wel een goede keuze is. In het eerste kwartaal van 2022 lag de gasprijs op € 2,37 per m3. Dat bedroeg in 2015 nog € 0,66 per m3.

Wat doe je wanneer het gas straks € 5 per m3 kost? Of misschien wel een tientje? De energierekening gaat dan fors omhoog, je bent misschien wel € 1000 of meer per maand kwijt. Dat moet je absoluut zien te voorkomen. Daarom hieronder wat alternatieven.

De elektrische CV ketel

Wanneer gas duurder wordt dan zal elektriciteit ook duurder worden. Maar de prijzen voor elektriciteit zullen lang niet zo hard stijgen als die van gas. Bovendien kun je elektriciteit (gedeeltelijk) zelf opwekken middels zonnepanelen.

Kies je voor een elektrische CV ketel en is dit bedoeld voor het verwarmen van de woning, sanitair gebruik en koken? Een gemiddeld huishouden zal jaarlijks middels de elektrische ketel ongeveer 13.000 KWh verbruiken. Zo ziet dit uit bij  een stroomprijs van € 0,39 per kWh (prijspeil januari 2024).

  • € 0,39: € 5070 per jaar

Vergelijk dit maar eens met een installatie op aardgas (verbruik 1500 m3 per jaar), ook weer met de gasprijs van januari 2024:

  • € 1,45 per m3: € 2175 per jaar

Met een elektrische CV ketel ben je twee keer zo duur uit. Maar niet wanneer je dit combineert met zonnepanelen.

De warmtepomp

Een populair alternatief voor de CV ketel op gas is de warmtepomp. Deze onttrekt warmte uit een bron, vaak de buitenlucht maar soms ook de aarde of het water. Je hebt hiervoor geen gas nodig, en dat is goed. Aan de andere kant ben je wel weer afhankelijk van elektriciteit.

Verbruik je als gezin jaarlijks 13.000 kWh voor verwarming en sanitair, dan verbruikt de warmtepomp ongeveer 4800 KWh per jaar. Dat ziet er zo uit:

  • Stroomprijs € 0,39: € 1872 per jaar

Ook dit kun je weer (gedeeltelijk) opvangen middels zonnepanelen. Houd er wel rekening mee dat een warmtepomp niet effectief verwarrend wanneer de buitentemperatuur onder de 5 °C uitkomt. Uit onderzoek is gebleken dat 20% van de mensen hun woning middels een warmtepomp niet goed krijgt verwarmd.

Zolang kun je nog een CV-ketel kopen

Oude CV ketels hebben een levensduur van 20 jaar of langer. Een modern premiummodel gaat ongeveer 15 jaar mee. Terwijl de nieuwe goedkope modellen een levensduur van 10 tot 12 jaar hebben. De levensduur is korter omdat de moderne toestellen voorzien zijn van duurzame materialen. Die zijn eerder aan vervanging toe (heel tegenstrijdig).

Maar hoe lang kun je nog een CV-ketel kopen? In principe kan en mag dit net zo lang als nodig is. Wanneer de overheid bij het standpunt blijft dat iedereen in 2050 van het gas wordt afgesloten, dan zou je tot uiterlijk 2035 een nieuwe CV ketel kunnen kopen.

Is het verstandig om dit te kopen?

Nu is het natuurlijk de vraag of het wel verstandig is om een nieuwe CV ketel te kopen. Ja, wel wanneer dit ruim voor de einddatum met betrekking tot gaslevering is. Maar je moet niet in 2040 nog een nieuwe gasketel aanschaffen.

Het is wel verstandig om te kiezen voor een model dat kan worden aangesloten op een warmtepomp of zonneboiler. De meeste moderne modellen zijn hier geschikt voor. Ook heb je de hybride cv-ketel, die werkt niet alleen op gas maar kan ook overschakelen op elektriciteit.

Schuiven naar boven