Minimale vloerdikte voor vloerverwarming

Bijgewerkt: 1 maart 2023

Vloerverwarming ligt in een isolatielaag, met hierboven een geschikte topvloer. Helemaal onderaan ligt een zandcement vloer. Hiermee creëer je een vlakke ondergrond voor parket, tegels of een andere dekvloer.

De zandcement dekvloer moet een bepaalde dikte hebben, wil vloerverwarming ook effectief zijn. Dit geldt ook voor de topvloer.

Een zwevende dekvloer (zandcement)

In Nederland kom je de zwevende zandcement dekvloer vaak tegen. Voor een dekvloer op isolatie moet de afwerkvloer een dikte van 70 mm hebben, dit is exclusief tegel of parket.

Dekvloer op bezem schoon vloer

Wanneer je de dekvloer op een bezemschone vloer aanbrengt dan moet de dikte minimaal 40 mm bedragen, ook weer exclusief tegel. Wanneer je gebruik maakt van linoleum of tapijt dan bedraagt de minimale dikte 50 mm.

Eerst vloerverwarming uitproberen? Met dit vloerkleed verwarmingspaneel ontdek je of vloerverwarming ook echt iets voor je is. Overigens ook praktisch wanneer vloerverwarming je te duur is en je lokaal wil verwarmen.

Hoe dikker de isolatie, hoe efficiënter het systeem

Om op kosten te besparen wordt soms voor een dunne isolatielaag gekozen. Toch is het beter om de isolatie dikker te maken. Hoe dikker de isolatie, hoe sneller de vloer opwarmt. Dit brengt meer effectiviteit met zich mee, en is ook kostenbesparend. Daarom geldt als algemene vuistregel dat de ruimte tussen isolatie en de ondervloer minimaal 5 mm moet bedragen.

De vloerconstructie wordt altijd dikker

Door vloerverwarming zal de vloerconstructie dikker zijn dan normaal. Dit kan problemen geven bij buitendeuren, waarbij de drempel mogelijk te hoog komt te liggen. Dit zie je vooral bij bestaande woningen, waarbij er vloerverwarming wordt aangebracht en het deurkozijn niet wordt aangepast.

Hoeveel dikker de vloer wordt hangt van het systeem af. Een vloerverwarming met een semi- droog systeem zal ervoor zorgen dat de dikte van de vloer tussen de 8,5 en 14 cm bedraagt. Dit is vooral geschikt voor appartementen of wanneer je de bestaande woning gerenoveert.

Bij het natte systeem zal de vloer minimaal 12 cm hoger worden dan normaal. Dit kan zelfs nog verder oplopen. Het natte systeem is geschikt bij nieuwbouw of bij renovaties waarbij er voldoende bouwhoogte is.

Minimale vloerdikte bij waterverwarmingssysteem

Kies je voor vloerverwarming op basis van een waterverwarmingsysteem? Dan is vooral een dikke laag zandcement dekvloer nodig. Deze heeft een minimale dikte van 65 tot 75 mm. Hier moet wel bij gezegd worden dat een dikte van 100 mm veel effectiever is.

Kies de juiste ondervloer

Welke ondervloer je neemt hangt weer van de bovenste vloerlaag af. Bij laminaat is het logisch om voor een ondervloer met lage warmteweerstand te gaan. Er zijn ook ondervloeren die geluiden isoleren. Deze zijn zeer geschikt voor appartementen.

Soorten vloeren die geschikt zijn voor vloerverwarming

Welke vloer is geschikt voor vloerverwarming? Je kunt niet zomaar elke willekeurige vloer gebruiken. PVC laminaat is alleen geschikt voor lage temperatuur vloerverwarming. Daarnaast zijn er andere soorten laminaat. Kijk altijd op de verpakking van het laminaat of deze geschikt is voor vloerverwarming.

Een vloer die de minste thermische weerstand heeft, en daardoor zeer geschikt voor vloerverwarming, is de stenen vloer. Hierbij horen ook de keramische tegels. Stenen vloeren hebben een uitstekende warmtegeleiding waardoor ze comfortabel warm aanvoelen. Wanneer je de vloerverwarming uitzet dan blijven de tegels nog enige tijd warm.

Andere opties zijn luxe vinyltegels, parketvloeren of tapijt. Waar je voor kiest hangt af van wat je mooi vindt en wat ook het beste bij de inrichting van de woning past. Baseer je beslissing niet alleen op de thermische weerstand, hoewel deze factor wel een hoop kosten kan besparen.

De dikte van de dekvloer

Het lijkt heel verleidelijk om een dikke bovenste vloerlaag te nemen. Hierdoor heb je geen last van koude voeten, maar in combinatie met vloerverwarming is dit niet zo verstandig. Wanneer je vloerverwarming onder de vloer hebt, dan zou de bovenste laag niet dikker moeten zijn dan 8 mm. Wanneer de vloer dikker is dan profiteer je niet optimaal van vloerverwarming.

De kosten voor vloerverwarming aan laten leggen

Er zijn verschillende systemen vloerverwarming. Voor het infrezen van vloerverwarming betaal je tussen de € 30 en € 45 per m2. Dient de vloerverwarming als bijverwarming, dan ligt de prijs voor het infrezen tussen de € 5 en € 10 per m2.

Kies je voor vloerverwarming met een droog systeem, dan moet je rekenen op € 40 tot € 70 per m2. Deze prijs is inclusief het egaliseren van de vloer. Wil je elektrische vloerverwarming? Houd dan rekening met een prijs van € 60 tot € 80 per m2. Alle prijzen zijn inclusief het systeem en het installeren/aanleggen.

Prijs zelf vloerverwarming aanleggen

De materiaalkosten voor vloerverwarming bedragen tussen de € 15 en € 28 per m2. Lukt het om zelf vloerverwarming aan te leggen, dan kun je hier veel mee besparen. Feitelijk bespaar je voor de helft op de totale kosten. Dat kan voor een gemiddelde woonkamer/keuken al snel € 2000 schelen. Houd bij het zelf aanleggen van vloerverwarming altijd rekening met die minimale vloerdikte van de ondervloer en de maximale vloerdikte van de dekvloer.

Schuiven naar boven