Nadelen duurzame energie

Bijgewerkt: 10 maart 2024

Duurzame energie is afkomstig van onuitputtelijke bronnen. Denk hierbij aan water, wind en zonlicht. Omdat fossiele brandstoffen langzaam opraken en ook slecht voor het milieu zijn, moeten we ons steeds meer richten op duurzame energie. Dit zou niks anders dan voordelen hebben. Niet helemaal waar want hieronder zie je de nadelen van duurzame energie.

Duurzame energiebronnen

In principe zijn er vijf duurzame energiebronnen:

  • Windenergie
  • Waterkracht
  • Zonne-energie
  • Biobrandstof
  • Omgevingsenergie

Dan heb je ook nog thermische energieopslag. Dit is niet het opwekken van energie maar het opslaan hiervan.

Nadelen duurzame energie

Het grootste voordeel van duurzame energiebronnen is dat fossiele brandstoffen niet worden verbruikt. Het gaat ook de CO2uitstoot tegen, en dat is altijd beter voor het milieu. CO2uitstoot is namelijk de veroorzaker van verandering van het klimaat, landschappen en natuurgebieden.

Toch heeft duurzame energie wat nadelen. Die nadelen worden toegeschreven aan de verschillende energiebronnen.

Nadelen windenergie

Door de bewegingsenergie van de lucht om te zetten in bruikbare energie, hoeven er geen fossiele brandstoffen te worden gebruikt. Windenergie bestaat al vrij lang. Vroeger werd er namelijk gebruik gemaakt van windmolens die het graan konden vermalen.

Windenergie wordt voornamelijk door energiebedrijven gebruikt. Toch is het ook mogelijk om een kleine windmolen voor thuis aan te schaffen. Hierbij is het belangrijk dat de gemiddelde windsterkte op minimaal 3m/s ligt. Voor het plaatsen van een windmolen heb je een omgevingsvergunning nodig.

Een windturbine voor het opwekken van duurzame energie is verkrijgbaar vanaf ongeveer € 239. Een enkele kleine windturbine wordt vaak gebruikt voor tuinhuisjes, boten of vakantiewoningen.

Het grootste nadeel van windenergie is dat windmolens hoog en vrij moeten staan. Hierdoor zijn ze niet overal toepasbaar. Grote windmolens kunnen gevaarlijk zijn voor vogels. Bovendien zorgen ze voor een vervuilend beeld aan de horizon. Soms veroorzaken windmolens geluidsoverlast.

Waterkracht: waarom dit niet altijd een goed idee is

Ook waterkracht bestaat al best lang. Denk maar aan de ouderwetse watermolen die door vallend water bij een rivier of beek rotatie energie opwekt. Dit werd vroeger gebruikt voor het malen van graan.

Tegenwoordig zijn er waterkrachtcentrales. Deze halen energie uit stromend water. Thuis is het niet mogelijk om zelf waterkrachtenergie op te wekken, of je moet gebruik maken van de stromende kraan. Maar dan kost het opwekken van energie een hoop geld en dat kan niet de bedoeling zijn.

Een van de nadelen van waterkracht is dat er gebruik wordt gemaakt van stuwmeren en stuwdammen. Deze zorgen voor een verandering van de leefomgeving van dieren en planten. Soms komen dorpen of steden door stuwmeren onder water te staan. In Nederland zijn er heel weinig waterkrachtcentrales.

Nadelen zonne-energie

Zonnepanelen kom je bij steeds meer bedrijven en huishoudens tegen. Dit kan tot wel € 600 per jaar op de energierekening besparen. Vaak is het mogelijk om het teveel aan stroom terug te leveren aan de energieleverancier. Het grootste voordeel van zonne-energie is dat het een korte terugverdientijd van ongeveer 10 jaar heeft.

Toch heeft ook deze vorm van duurzame energie nadelen. Ten eerste de aanschafprijs, want je bent enkele duizenden euro’s kwijt. Daarnaast moeten zonnepanelen zoveel mogelijk zon kunnen vangen, anders werken ze niet optimaal. Ze hebben regelmatig onderhoud nodig (schoonmaken) waarbij ze ook nog eens op een moeilijk bereikbare plek zitten. Bovendien is het verplicht om het montagesysteem te aarden, zodat de zonnepanelen bij blikseminslag zijn beschermd.

Biobrandstoffen (bedrijfsafval verbranden of vergassen)

Bedrijven zitten met veel afvalstoffen te kijken. Door deze afvalstoffen te verbranden of te vergassen ontstaat er biobrandstof. Dit kan ook verkregen worden uit dierlijk en plantaardig afval. Denk hierbij aan houtsnippers, algen, oud frituurvet, palmolie of mais. Biobrandstof is er een vorm van biodiesel of biogas.

Een groot nadeel van biobrandstoffen gebruiken is dat het soms voor meer CO2-uitstoot zorgt. Hierdoor is het niet beter dan fossiele brandstoffen. Ook de productie van biobrandstoffen kan tot meer CO2-uitstoot leiden, bijvoorbeeld wanneer er gebruik wordt gemaakt van kunstmest.

Omgevingsenergie

Steeds meer huishoudens maken gebruik van omgevingsenergie. Bijvoorbeeld de warmtepomp, die haalt de warmte uit de grond of de lucht. Vervolgens wordt die warmte naar de woning geleid. Omgevingsenergie is dus gebruik maken van de warmte die al op aarde aanwezig is, hierdoor behoort het tot de duurzame energie.

Een warmtepomp is zeer geschikt voor de centrale verwarming, vloerverwarming en het zwembad. Je betaalt geen gaskosten, hebt geen schoorsteen nodig en je bent niet afhankelijk van een energieleverancier. Een warmtepomp heeft lage onderhoudskosten en nauwelijks CO2uitstoot.

Heeft deze duurzame energie ook nadelen? Ja, een warmtepomp is niet zo voordelig in aanschaf. Is deze bedoeld voor het verwarmen van de gehele woning dan ben je al snel tussen de € 3500 en € 6500 kwijt. Maar dit kan ook oplopen tot wel € 14.000, dit is wel inclusief installatie.

Een warmtepomp is zeker niet geschikt voor slecht geïsoleerde woningen. Wanneer het erg koud is dan daalt het rendement. Bovendien werkt een warmtepomp op elektriciteit. Wanneer je elektriciteit niet zelf opwekt ben je toch wel duurder uit. Daarom werkt een warmtepomp alleen perfect in combinatie met zonnepanelen.

Schuiven naar boven