Nadelen warmtepomp – waarom je er geen moet kopen

Bijgewerkt: 1 maart 2023

In 2050 moeten alle huishoudens én bedrijven van het gas af zijn. Het alternatief: een elektrische ketel, warmtepomp, waterstofgas of andere duurzame energie. Wat niemand vertelt zijn de nadelen van een warmtepomp. Deze is niet alleen duur in aanschaf, ook het gebruik hiervan is niet altijd prettig.

Werking van dit apparaat

De woning niet meer verwarmen op gas, dan moet je voor een alternatief gaan. De warmtepomp wordt als zuinig alternatief gezien. Dit apparaat haalt warmte energie uit de omgeving. Dit kan uit de lucht, bodem of het water zijn. Het vaakst wordt voor een luchtwarmtepomp gekozen, omdat deze het goedkoopst is. De bodemwarmtepomp is effectiever maar duurder in aanschaf en onderhoud.

De warmtepomp beschikt over collectoren waarmee hij warmte aan de omgeving kan onttrekken. De energie wordt met behulp van een koelvloeistof naar een compressor getransporteerd. De koelvloeistof verdampt op lage temperatuur. Deze dampen worden in de compressor samengeperst zodat er een hogere temperatuur ontstaat. Dat wordt gebruikt om de woning of het water te verwarmen.

Nadelen warmtepomp

Wanneer je naar bovenstaande werking kijkt is een warmtepomp best effectief. Maar ook hartstikke duurzaam. Helaas heeft een warmtepomp ook nadelen, en dat zie je bijna nergens staan. Ontdek de belangrijkste nadelen van de warmtepomp.

Hoge aanschafprijs

Een warmtepomp is niet goedkoop. Zo kost een lucht-water warmtepomp tussen de € 7000 en € 10.000. Ga je voor een water-water warmtepomp dan ben je tussen de € 15.000 en € 20.000 uit. Een grond- water warmtepomp kost tussen de € 6000 en € 20.000. Maar hier komen nog de kosten voor grondboring bovenop, ongeveer € 6000.

Lange terugverdientijd

De terugverdientijd van zonnepanelen ligt tussen de 6 en 8 jaar. Voor een warmtepomp is die terugverdientijd veel langer. Het duurt 7 tot wel 15 jaar voordat je de aanschafprijs hebt terugverdiend. Met een beetje erg is de warmtepomp na 10 jaar aan vervanging toe en ben je dus alleen maar aan het betalen.

Beperkte levensduur

Nog een van de nadelen van een warmtepomp is de beperkte levensduur. Hij gaat tussen de 15 en 20 jaar mee. Je moet geluk hebben wanneer de pomp het wel 30 jaar lang volhoudt. Met goed onderhoud kan dit, maar reken er niet op.

Wanneer de terugverdientijd op 15 jaar ligt en hij moet na 15 jaar vervangen worden, dan is je investering eigenlijk voor niets geweest. Je hebt ten opzichte van andere warmtebronnen dan helemaal niets gewonnen.

Het energieverbruik

De compressor van de warmtepomp kan alleen werken wanneer hij gevoed wordt middels stroom. Dit apparaat verbruikt dus elektrische energie. Gemiddeld komt dit neer op 5000 KWh per jaar. Wanneer de energieprijs op € 0,25 per KWh ligt dan zou je dus € 1250 per jaar voor het energieverbruik van de warmtepomp moeten betalen.

Op zich valt dit wel mee want een elektrische cv-ketel verbruikt 2 tot 3 keer zoveel. Maar helemaal gratis is het gebruik van een warmtepomp dus ook niet. Tip: met 12 zonnepanelen extra kun je de elektrische warmtepomp het hele jaar van stroom voorzien.

De geluidsproductie

Nog een nadeel van een warmtepomp is de hogere geluidsproductie. Vooral de eerste warmtepompen maakten veel lawaai. Inmiddels is hier wel verbetering ingebracht, maar schril zal hij nooit zijn. Een warmtepomp tot 6 kW mag maximaal 65 dB aan geluid produceren. Een warmtepomp tot 12 kW mag 70 dB aan lawaai maken. Dit is de Europese norm.

Vanwege het geluid is niet aan te raden om dit apparaat vlakbij een slaapkamerraam te installeren. Houd ook rekening met de buren, want die kunnen er ook last van hebben.

Niet geschikt voor slecht geïsoleerde woningen

Helaas is een warmtepomp niet voor alle woningen geschikt. Is de woning slecht geïsoleerd, dan heeft dit apparaat weinig zin. Zo zijn er heel wat huishoudens die in de winterperiode letterlijk in de kou staan. Dit komt omdat ze bij aanschaf van de pomp geen rekening hielden met de isolatiewaarde van de woning.

Wanneer het buiten erg koud is dan daalt het rendement van een warmtepomp. Dat is ook een van die verborgen nadelen waar je zeker rekening mee moet houden. Een strenge winter kan er dus voor zorgen dat je behoefte hebt aan bijverwarming. Bijvoorbeeld in de vorm van infrarood verwarming.

Is de warmtepomp de toekomst?

Wanneer je naar de nadelen van een warmtepomp kijkt is het de vraag of dit wel toekomst heeft. Het is een feit dat steeds meer woningen verplicht overstappen op deze warmtebron. Maar in de toekomst zal er meer en meer gebruik worden gemaakt van waterstofgas (waterstofpanelen). Tot nu toe kosten dit soort installaties ontzettend veel geld, maar ooit zijn ze betaalbaar.

Een waterstofpaneel in combinatie met elektrische verwarming zal in de toekomst sterk concurreren met de warmtepomp.

Schuiven naar boven