Onderhoud buitenunit airco

Bijgewerkt: 27 januari 2023

Een airconditioner zorgt alle seizoenen voor een aangenaam binnenklimaat. Denk hierbij aan koelte of warmte, een goede luchtvochtigheid en ook nog eens een zuivere lucht. Heb je een splitairco dan zijn er een buiten- en binnenunit (soms meerdere) aanwezig. Goed onderhoud van de buitenunit airco is belangrijk. Het zorgt voor een goede werking en verlengt de levensduur.

Airco hoes voor de buitenunit

Bescherm de buitenunit tegen vuil en vocht. Dit doe je met een beschermhoes. De juiste beschermhoes is voorzien van een ventilatieflap. Zodra de airco aanstaat wordt de ventilatieflap omhoog geblazen. Zo kan de buitenunit goed zijn werk blijven doen.

De afdekhoes voorkomt dat bladeren en insecten in de airco terechtkomen. Daarnaast beschermt het tegen stof, regen, hagel en sneeuw. Maar ook tegen UV-straling door zonlicht.

Eigenlijk is deze beschermhoes een hele kleine investering (ongeveer € 30). Je voorkomt er achteraf een hoop ellende en onnodig hoge kosten mee. De beschermhoes is ook ideaal voor airco’s die op moeilijk bereikbare plaatsen hangen. Dankzij de hoes heb je minder onderhoud aan de buitenunit.

Zichtbaar vuil verwijderen

Controleer minimaal twee keer per jaar de buitenunit op de aanwezigheid van vuil. Al het vuil dat je aan de buitenkant of in de roosters ziet zitten haal je weg. Doe dit met de hand of gebruik een veger. Voorkom dat je het vuil naar binnen veegt.

Stof weghalen

Het is aan te raden om regelmatig het stof van het buitendeel van de airco weg te halen. Hoe vaak je dit doet hangt van de omgeving af, en ook of je een beschermhoes gebruikt. Stof haal je makkelijk met een stofzuiger weg.

Met een vochtig doekje de buitenkant schoonmaken

Wanneer je zichtbaar vuil met de hand hebt verwijderd en het stof hebt weggezogen, neem je een vochtig doekje. Dit hoef je alleen maar met water vochtig te maken. Gebruik eventueel wat allesreiniger. Het is af te raden om een agressief of bijtend middel te gebruiken, dit beschadigt het materiaal.

Neem met een vochtig doekje de buitenkant van de unit af. Wanneer je normaal een beschermhoes gebruikt laat je de buitenkant eerst helemaal drogen voordat je de hoes er weer overheen doet. Dit voorkomt schimmelvorming.

Het schoonmaken van de filters

In de binnenunit bevinden zich filters. Hoewel ze niet bij de buitenunit horen, zou je tijdens het onderhoud hiervan ook even aandacht moeten besteden aan de filters in de binnenunit. Kleine moeite wanneer je toch bezig bent.

Het koelmiddel bijvullen

Bij sommige airco’s moet je koelmiddel bijvullen. Dit geldt zeker voor de oudere modellen. Het bijvullen van koelmiddel is niet zo eenvoudig. Beter kun je dit aan een professional overlaten.

Wil je dit toch zelf doen, bedenk dan dat je de airco voorzichtig moet openmaken. De vloeistof moet altijd onder een bepaalde druk worden bijgevuld, en ook in het gesloten systeem. Waarschuwing: officieel mag je het koelmiddel niet zelf bijvullen, dit mag tegenwoordig alleen door een specialist worden gedaan.

De omgeving controleren

Bij onderhoud van de buitenunit van de airco is het ook belangrijk om even de omgeving te controleren. Takken van bomen, een tuinset of gereedschap dat dichtbij de unit staat zorgt ervoor dat hij niet optimaal kan werken.

De afvoerslang controleren

Kijk naar de afvoerslang. Deze moet vrij liggen en mag nergens blokkeren. Ook mogen er geen zware voorwerp op liggen. Het condenswater moet namelijk goed weg kunnen stromen. Controleer de afvoerslang op scheurtjes of lekkage. Tijdens het onderhoud is dit het moment om de afvoerslang te repareren of te vervangen.

Jaarlijks de airco laten controleren

Niet iedereen doet het, toch is het beter om de airco jaarlijks te controleren. Schakel hiervoor een airco onderhoudsbedrijf of een erkende installateur in. Het bedrijf controleert de airco op een juiste werking. Filters worden vervangen en eventueel wordt de airco van nieuwe onderdelen voorzien.

Het is verstandig om vooraf te vragen wat dit gaat kosten. Wees wel bedacht op extra kosten. Soms komt de installateur iets tegen waar je geen rekening mee had gehouden. Overigens ben je niet verplicht om een defect direct te laten repareren, dit kan ook op een later moment.

Een onderhoudscontract

Soms wordt bij aankoop van een airco een onderhoudscontract aangeboden. Het vreemde is dat sommige aanbieders alleen een onderhoudscontract in combinatie met garantie geven. Oftewel: neem je er geen onderhoudscontract bij dan krijg je ook geen garantie op de airco. Bedenk dat dit niet is toegestaan! Een installateur of aanbieder is wettelijk verplicht om fabrieksgarantie te geven. Dit staat los van het onderhoudscontract.

Wel kan er sprake zijn van verlengde garantie in combinatie met een onderhoudscontract. Is het wel verstandig om een dergelijk contract af te sluiten? Dat hangt ervan af. In principe kun je het meeste onderhoud aan de buitenunit (en de binnenunit) zelf uitvoeren. Met een contract ben je vaak duurder uit dan wanneer je het onderhoud zelf doet.

Schuiven naar boven