Overzicht duurste energieleveranciers

Bijgewerkt: 27 januari 2023

Voor afname van stroom en gas heb je keuze uit tientallen energieleveranciers. Ze hebben allemaal hun sterke en zwakke punten. De een is spotgoedkoop, de ander levert een uitstekende service. In dit artikel vind je een overzicht van de duurste energieleveranciers.

Tarieven bij het afsluiten van een nieuw contract

Het kan dat je momenteel veel voor energie betaalt. Met een vast contract zet je de tarieven voor een bepaalde periode vast. Bij een variabel contract worden de tarieven één tot vier keer per jaar aangepast. Met een dynamisch contract veranderen de tarieven elk uur (voor gas elke dag).

Het kan zeker zo zijn dat je huidige energietarieven hoger zijn dan de inkoopprijzen. Maar het kan ook dat je voordeliger uit bent.

Overstappen of op zoek naar een (nieuwe) energieleverancier? We zetten de vijf duurste energieleveranciers op een rij. De tarieven gelden voor het aangaan van een nieuw modelcontract.

Eneco (ook WoonEnergie)

 • Stroom: € 0,829 per kWh
 • Gas: € 3,064 per m3
 • Terugleververgoeding: € 0,09 per kWh

Essent

 • Stroom: € 0,827 per kWh
 • Gas: € 2,928 per m3
 • Terugleververgoeding: € 0,055 per kWh

Energiedirect

 • Stroom: € 0,823 per kWh
 • Gas: € 2,783 per m3
 • Terugleververgoeding: € 0,05 per kWh

Cleanenergy

 • Stroom: € 0,818 per kWh
 • Gas: € 2,650 per m3
 • Terugleververgoeding: € 0,08 per kWh

NLE

 • Stroom: € 0,803 per kWh
 • Gas: € 3,442 per m3
 • Terugleververgoeding: 50% van het kale leveringstarief

Eneco is de duurste energieleverancier (peildatum: 16 januari 2023). WoonEnergie heeft dezelfde tarieven maar dit komt omdat deze leverancier onderdeel uitmaakt van Eneco.

In het overzicht duurste energieleveranciers staat ook Essent, de grootste leverancier van Nederland. Vattenfall, de derde grootste energieleverancier, behoort niet tot de duurste maar zeker ook niet tot de allergoedkoopste leveranciers.

Waarom zijn sommigen zo duur?

Veel mensen vragen zich af waarom Eneco zo duur is. De tarieven kunnen twee keer zo hoog zijn dan bij andere energiemaatschappijen. Dit heeft met het inkoopbeleid van Eneco te maken. Ze kopen veel energie voor korte termijn in. Wanneer prijzen snel stijgen dan betekent dit ook een prijsstijging voor de consument.

Er zijn echter ook momenten dat Eneco goedkoper is dan andere leveranciers. Prijzen kunnen namelijk net zo snel dalen waardoor klanten van Eneco hiervan profiteren.

Drie belangrijke vragen op het gebied van prijsvergelijkingen

1. Wat is goedkoper: Eneco of Nuon?

Eneco behoort momenteel tot de duurste energieleverancier van Nederland. Wanneer je moet kiezen tussen Eneco of Nuon dan is het prijstechnisch gezien beter om voor Nuon te gaan.

2. Wat is goedkoper Eneco of Essent?

Essent is de grootste energieleverancier, gevolgd door Eneco. Deze twee staan in de top vijf duurste energieleveranciers. Toch is Essent iets goedkoper dan Eneco, al scheelt het niet veel. Heb je zonnepanelen? Dan is Eneco juist interessanter want ze geven een hogere terugleververgoeding.

3. Wat is goedkoper Vattenfall of Essent?

Vattenfall staat op plek drie van de grootste energieleveranciers. Maar hij komt niet in de top vijf van duurste energiemaatschappijen voor. Het is dus een feit dat Vattenfall goedkoper is dan Essent. Dit geldt alleen bij het aangaan van een nieuw modelcontract. Huidige klanten van Vattenfall kunnen duurder uit zijn dan Essent klanten.

Wat je moet doen wanneer je bij de duurste energieleverancier zit

Staat jouw energieleverancier in de top vijf duurste aanbieders? Dit wil niet zeggen dat je direct over moet stappen. Dat hangt namelijk helemaal van je contract af. Heb je bijvoorbeeld een vast contract en betaal je momenteel veel minder dan de nieuwste tarieven? Dan ben je zeker voordeliger uit.

Bij een variabel contract veranderen de energiegerief met regelmaat. Zit je bij de duurste dan is het zeker interessant om over te stappen.

Wanneer je over kunt stappen

Wanneer je van zorgverzekeraar overstapt moet dit altijd aan het begin van het jaar. Bij energieleveranciers werkt dit heel anders. Heb je een energiecontract voor onbepaalde tijd dan kun je op elk moment overstappen. Wanneer er een einddatum aan je contract vastzit kun je pas overstappen wanneer het contract (bijna) afloopt.

De meeste huishoudens hebben een contract voor onbepaalde tijd. Dit betekent dat je op elk moment mag veranderen van energieleverancier. Soms betaal je een opzegvergoeding. Het is verstandig om vooraf hiernaar te informeren.

Om een opzegvergoeding te voorkomen of zo laag mogelijk uit te laten vallen is het belangrijk om de overstapdatum in te laten gaan wanneer je huidige energiecontract afloopt. Hiermee bespaar je veel kosten. Bij een contract voor bepaalde tijd is het zeker niet verstandig om te vroeg op te zeggen.

Schuiven naar boven