Petroleumkachel binnenshuis: waar je op moet letten

Bijgewerkt: 1 maart 2023

De petroleumkachel is een populaire manier om je huis te verwarmen. Hij heeft een hoog rendement en is energiezuinig. Plaats je de petroleumkachel binnenshuis? Soms wordt gezegd dat het gevaarlijk is, maar dit valt wel mee. Wanneer je deze kachel binnenshuis houdt dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

De voordelen van een petroleumkachel

Sinds de energieprijzen fors zijn gestegen, is er veel vraag naar goedkopere alternatieven. Een van die alternatieven is de petroleumkachel. Deze losstaande kachel plaats je in de woonkamer, de werkruimte of waar er verwarming nodig is. Hij is minder geschikt voor de slaapkamer of de badkamer.

De voordelen van een petroleumkachel zijn groot. Ten eerste is deze kachel zeer zuinig. Hij brandt op basis van petroleum, een makkelijk te verkrijgen brandstof.

Daar komt nog bij dat je met deze brandstof redelijk lang doet. 1 liter petroleum is goed voor ongeveer vijf uur verwarmen. Het rendement van de kachel is hoog, waardoor je hier optimaal van profiteert.

Een petroleumkachel binnenshuis: enkele tips

Gebruik je een petroleumkachel binnenshuis, en dat is toch eigenlijk wel de meest gebruikte toepassing, dan zijn er wat dingen waar je op moet letten.

Gebruik deze kachel nooit in een stoffige of vochtige ruimte. Dit is niet goed voor het rendement, maar het kan ook gevaarlijke situaties opleveren. Daarnaast mag de kachel nooit afgedekt worden, dit met het oog op brandgevaar.

Verder mag de kachel nooit worden gebruikt in een ruimte waar verfdampen, uitlaatgassen of andere dampen aanwezig zijn. Dit kan zich mengen met de petroleumdampen, en dit vormt een risico voor de gezondheid.

De petroleumkachel binnenshuis moet op minimaal 1,5 meter van muren, meubels en gordijnen staan. Houd deze minimale ruimte in acht, dit heeft met veiligheid te maken. Maar ook met een goede werking.

Een optimale ventilatie

Bij een petroleumkachel in huis is het belangrijk dat je goed ventileert. Dit komt omdat tijdens de verbranding van petroleum het gas CO2 (koolmonoxide) vrijkomt. Koolmonoxide ruik je niet en zie je niet, het is een onzichtbaar gevaar voor je gezondheid. Wanneer er binnenshuis een petroleumkachel staat is het heel belangrijk om regelmatig en goed te ventileren.

Dit doe je door af en toe een raampje open te zetten. Of wanneer je naar buiten loopt, laat dan heel even de buitendeur open staan. Dek ventilatieroosters niet af: die zijn juist heel belangrijk.

Hoe vaak je moet ventileren is afhankelijk van de intensiteit waarmee je de kachel gebruikt. Voor elk uur dat de kachel aanstaat zou je 5 minuten moeten ventileren. Het beste zou zijn om elk uur gedurende 5 minuten een raampje of ventilatierooster open te zetten. Of de mechanische ventilatie, indien deze in je woning aanwezig is.

Beste petroleumkachel: de Qlima. Wordt al jarenlang goed verkocht en is veilig in gebruik.

Wanneer een petroleumkachel gevaarlijk is

Zonder voldoende ventilatie is een petroleumkachel binnenshuis zeer gevaarlijk. Door te weinig ventilatie ontstaat er een zuurstoftekort in de ruimte. Hierdoor vindt er een onvolledige verbranding plaats. En juist dat zorgt voor het onzichtbare gas koolmonoxide.

Koolmonoxide is een zeer gevaarlijk gas. Wanneer je dit inademt krijg je last van verschillende klachten waaronder hoofdpijn en misselijkheid maar ook vermoeidheid. Wanneer je veel koolmonoxide inademt dan raak je bewusteloos. Uiteindelijk kun je hier zelfs aan overlijden. Daarom wordt het gas ook wel de sluipmoordenaar genoemd.

Heb je een petroleumkachel in huis en heb je tijdens het gebruik hiervan last van hoofdpijn en misselijkheid? Ben je op onverklaarbare wijze vaak moe? Denk dan zeker aan de petroleumkachel: misschien ventileer je te weinig. Of is de kachel aan vervanging toe, want hele oude modellen zijn niet veilig meer.

Dit doe je na de winterperiode

Petroleum als brandstof is gedurende 3-4 maanden houdbaar, zolang je dit op een koele en droge plaats bewaart. Ook moet petroleum donker staan. Wanneer petroleum begint te verzuren dan zal het heel sterk gaan ruiken. In dit geval is het aan te raden om deze brandstof niet meer te gebruiken.

Meestal moet je elke winter nieuwe petroleum kopen, omdat de brandstof van een jaar geleden niet meer goed of veilig is.

Wat doe je met de kachel zelf wanneer de winterperiode is afgelopen? Je kunt hem het beste in een droge en stofvrije ruimte opslaan. Op zolder is het vaak droog, maar dwarrelt er wel stof rond. In dit geval is het aan te raden om een stofdichte hoes over de kachel te doen.

Bewaar de petroleumkachel niet in de garage, in de kelder, de schuur of het tuinhuisje. Deze ruimtes zijn allemaal te vochtig en te stoffig.

De petroleumkachel binnenshuis ervaringen

Misschien ben je nog niet bekend met deze kachel. Zonde, want het is echt een goedkope manier is om je huis te verwarmen. Hieronder vind je wat ervaringen met betrekking tot de petroleumkachel binnenshuis gebruiken.

Wanneer je hem binnen aansteekt dan kan hij gaan stinken. Veel gebruikers geven aan dat ze de kachel buiten aansteken, even laten branden en dan naar binnen verplaatsen. Wanneer de kachel eenmaal goed brandt dan ruik je hem niet.

Deze kachel heeft soms een stekker, dus er moet een stopcontact in de buurt aanwezig zijn. Dit is iets waar niet iedereen rekening mee houdt. Trek de stekker uit het stopcontact wanneer je de kachel niet meer gebruikt, of wanneer je de ruimte verlaat. Let op: er zijn meer petroleumkachels zonder stekker!

Gebruikers geven aan dat er veel verschil zit tussen de afzonderlijke merken brandstof. Wanneer je een goedkope brandstof neemt dan kan het dat je deze ruikt. Kies daarom altijd voor een goede kwaliteit brandstof. De Qlima petroleum is een goed product en geurloos.

Met betrekking tot stroomverbruik is een petroleumkachel zeer energiezuinig. Dit is een positieve ervaring van gebruikers.

De moderne petroleumkachels zijn voorzien van omvalbeveiliging. Ze gaan direct uit wanneer ze omvallen of wanneer je ertegenaan stoort. Let hier bij de aanschaf op.

Schuiven naar boven