Petroleumkachel kopen in Nederland, België of Duitsland

Bijgewerkt: 1 maart 2023

In steeds meer huishoudens staat een petroleumkachel. Dit heeft een aantal voordelen, zoals de verspreiding van intensieve warmte. Bovendien is deze kachel zeer energiezuinig, want bij brandt op basis van petroleum.

Een petroleumkachel kopen in Nederland is niet zo moeilijk, er zijn meer dan voldoende winkels en webshops die ze aanbieden. Toch kan het interessant zijn om ook eens in België of Duitsland te kijken.

België heeft een grotere voorraad, en in Duitsland kan je soms iets voordeliger uit zijn. Maar wat nu de allerbeste keuze is? Ontdek het zelf.

De voordelen van een petroleumkachel

Waarom zou je voor een petroleumkachel kiezen? Omdat het een aantal interessante voordelen heeft. Ontdek waarom deze kachel momenteel zo populair is.

Zeer hoog rendement

Omdat de kachel op gezuiverde petroleum brandt behaalt deze een energierendement van maar liefst 100%. Bijna geen enkele andere kachel of verwarming kan dit realiseren.

Snelle opwarming

Zodra je de kachel aanzet verspreidt de warmte zich snel door de ruimte. Een razendsnelle opwarming zorgt ervoor dat de kamer snel comfortabel warm aanvoelt. Ideaal voor koude ruimtes of wanneer je na een tijdje plots gaat stoken.

Ontzettend energiezuinig

Een petroleumkachel verbruikt geen gas of stroom. Hij werkt op petroleum als brandstof. Dus: een petroleumkachel verbruikt geen elektriciteit en is dus zeer energiezuinig.

Veilig in gebruik

Wanneer er voldoende zuurstof aanwezig is dan vindt er een volledige verbranding plaats. In deze situatie is de kachel veilig in gebruik.

Petroleumkachel kopen in Nederland: de gemiddelde prijs

Wil je een petroleumkachel kopen in Nederland? Sinds de stijgende energieprijzen is de vraag naar dit soort kachels fors toegenomen. Uit angst dat ze straks niet meer voorradig zijn hebben sommige Nederlanders er een in België of Duitsland gekocht.

Dit is niet direct nodig, want ze zijn nog volop verkrijgbaar. Voor zo’n kachel betaal je in Nederland tussen de € 299 en € 595. Dit is meer dan enkele jaren geleden, toen waren ze vanaf € 200 verkrijgbaar. Het is echter niet verstandig om te wachten tot de prijzen dalen want de kans is aanwezig dat ze zo hoog blijven of in de toekomst nog verder zullen stijgen.

Het voordeel van een kachel in Nederland kopen is dat je weet hoe het met de garantie zit. Mocht de kachel defect zijn dan kun je direct bij de verkoper terecht. Bovendien val je als consument onder het Nederlandse consumentenrecht, met onder andere een wettelijke zichttermijn (bij online bestellingen). Dat kan bij buitenlandse webshops heel anders geregeld zijn.

Deze kachel in België kopen

Ben je met een petroleumkachel in België kopen voordeliger uit? We bezochten een aantal Belgische webshops en vergeleken deze met Nederlandse aanbieders. De kachels in België beginnen vanaf een prijs van € 199. Dit lijkt goedkoper, maar hier moet wel bij gezegd worden dat sommige modellen minder krachtig zijn. Ook was de kwaliteit van een aantal modellen zeer twijfelachtig.

Aan de andere kant zagen we dat bepaalde merken en modellen in België wel degelijk goedkoper zijn. Bijvoorbeeld de Zibro, die in Nederland € 299 kost en in België € 195. Omdat de Nederlandse webshop gratis verzendt en je in België moet afhalen, of tegen hogere kosten moet laten bezorgen, komt het prijsverschil op ongeveer € 75 uit.

Conclusie: sommige petroleumkachels zijn in België tot 25% goedkoper. Het is hierbij belangrijk om goed op de kwaliteit en de capaciteit te letten.

Waarom sommigen een petroleumkachel in Duitsland kopen

In Duitsland worden houtkachels en elektrische kachels vaker toegepast dan in Nederland. Een centrale verwarming op gas komt in dit land minder vaak voor. Opvallend is dat de petroleumkachel in Duitsland niet zo populair is. Hij wordt vrij weinig verkocht.

Wat kost een petroleumkachel in Duitsland? Omdat hier weinig vraag naar is zijn ze duurder dan in België. De prijs van Duitse petroleumkachels ligt een beetje tussen België en Nederland in. Maar… in sommige gevallen kan de prijs zelfs hoger liggen dan in Nederland.

Wil je een petroleumkachel in Duitsland kopen, vraag dan naar een paraffinheizung. Dat is de Duitse benaming, waardoor de webshop of verkoper weet wat je bedoelt.

Waar je het voordeligst uit bent

De vraag is nu waar je het beste een petroleumkachel kunt kopen: in Nederland, België of Duitsland. Ondanks de hogere prijs heeft het nog steeds de voorkeur om deze kachel in Nederland te kopen. Nederlandse verkopers moeten namelijk aan allerlei strenge eisen voldoen. De kachel moet volledig veilig in gebruik zijn en er moet een goede gebruiksaanwijzing bijzitten.

Bovendien geniet je van het Nederlands consumentenrecht en het garantierecht. Je weet niet hoe dit in andere landen is geregeld. Bovendien is het heel vervelend wanneer je voor een defecte kachel naar België of Duitsland moet rijden, tenzij je vlakbij de grens woont.

België is de tweede keuze met betrekking tot de aanschaf van petroleumkachels. Dit land hanteert lagere prijzen, maar de kwaliteit kan ook wat lager zijn. Daarom is het belangrijk om heel goed naar het merk en het model te kijken. Lees zoveel mogelijk recensies of beoordelingen omtrent het merk en model door.

Hoe het met de aanschaf van petroleum zit

Zonder petroleum zal de kachel niet branden. Petroleum in Nederland, België of Duitsland kopen maakt weinig verschil. Je kunt dus net zo goed bij een Nederlandse winkelier of in een Nederlandse webshop terecht. Bekijk vooraf of er verzendkosten bijkomen.

Tip: met 20 liter petroleum kun je ongeveer 100 uur de woonkamer of ruimte verwarmen, maar dit geldt alleen voor de moderne en spaarzame petroleumkachels.

Schuiven naar boven