Schimmel in huis meten

Bijgewerkt: 1 maart 2023

Schimmelplekken zie je vaak zitten, herkenbaar als zwarte, grijze of groene puntjes of grotere vlekken. Toch kunnen er ook schimmels aanwezig zijn zonder dat je dit ziet. Sporen zweven door de lucht of er zitten ergens schimmels verborgen. Dit vormt een risico voor de gezondheid. Schimmel in huis meten kan op verschillende manieren.

De oorzaak van schimmel in huis

De aanwezigheid van schimmel gebeurt niet zomaar. Schimmels heb je in verschillende vormen en maten. Bijvoorbeeld paddenstoelen, dit zijn meercellige organismen. De schimmels in huis zijn eencellige organismen. De voortplanting gebeurt middels sporen die door de lucht zweven. Wanneer deze sporen in de juiste omgeving terechtkomen dan groeien ze uit tot nieuwe schimmels.

Een vochtige en warme plek is een gunstige omgeving om uit te groeien. Binnenshuis is dit vaak de badkamer of de slaapkamer. Ook de kelder, mits deze niet te koud is.

De grootste oorzaak van schimmels in de woning is een te hoge luchtvochtigheid in combinatie met warmte. Dit kan dus ook in de woonkamer of de keuken zijn!

Zichtbare plekken op muren en plafonds

Vooral op badkamers worden veel schimmels aangetroffen. Deze zijn zichtbaar als zwarte puntjes. Soms is de groene schimmel aanwezig, deze heeft een groene tot grijsblauwe kleur. Ook kan er sprake zijn van meeldauw, dit is een schimmelsoort op steeltjes.

Wanneer schimmels zich uitbreiden veranderen ze van puntjes naar steeds groter wordende vlekken. Uiteindelijk trekken de schimmels dieper de muur in en zijn steeds lastiger te verwijderen.

Handleiding schimmel in huis meten

Het is soms lastig om te achterhalen of je last hebt van schimmels in de woning. Toch is het belangrijk om dit te weten want deze micro-organismen tasten je gezondheid aan. Bij het inademen van sporen krijg je last van klachten aan de longen of luchtwegen. Bestaande klachten van astma of allergieën kunnen verergeren. Sporen kunnen ook in het bloed terechtkomen.

Schimmel in huis meten? Hieronder een stappenplan zodat je het goed aanpakt.

1. Meet de luchtvochtigheid in de woning

Een ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60%. Voor de slaapkamer is dit vaak wat hoger, tussen de 50% en 60%. De luchtvochtigheid mag zeker niet boven de 60% uitkomen. Toch gebeurt dit wel eens aan met name op de badkamer en de slaapkamer. Wanneer het buiten vochtig is dan merk je dat het heel lastig is om de luchtvochtigheid in huis omlaag te krijgen.

De luchtvochtigheid meet je met een hygrometer. Dit is een eenvoudig apparaatje dat 24 uur per dag inzicht geeft in de actuele luchtvochtigheid.

2. De schimmelconcentratie meten

Wanneer je twijfelt over de aanwezigheid van schimmels kun je de schimmelconcentratie (laten) meten. Dit is niet iets dat je zelf doet. Hier moet een gespecialiseerd bedrijf voor langskomen. Vaak brengt dit hoge kosten met zich mee en het onderzoek is niet altijd nuttig. In veel huishoudens is namelijk met het blote oog zichtbaar of er schimmels aanwezig zijn.

Schimmels effectief verwijderen

Het is belangrijk om schimmels zo snel mogelijk weg te halen. Dit kan het beste met een schimmelreiniger. Spuit het product op de zichtbare schimmelplekken en laat het 20 tot 30 minuten intrekken. Eventueel inwrijven met een spons of borstel. Hierna goed afspoelen. Tijdens het gebruik van dit product is het belangrijk om de ruimte goed te ventileren. Adem de nevel niet in.

Schimmelsporen uit de lucht filteren

Met het verwijderen van zichtbare schimmels ben je er nog niet. Een groot gedeelte van de schimmels is nog in de maak. Sporen zweven door de lucht en nestelen zich op de juiste plek. Schimmelsporen haal je effectief weg met een luchtreiniger. Deze filtert tot 99,8% van de bacteriën, virussen en schimmels uit de lucht. Maar ook fijnstof, vervuilende dampen en nare geurtjes.

Een alternatief voor de luchtreiniger is de luchtzuiverende airco. Ook deze filtert schimmels en andere schadelijke stoffen uit de lucht. Omdat een airco veel stroom gebruikt is het niet de meest ideale manier om je huis regelmatig van schone lucht te voorzien.

Het voorkomen van nieuwe schimmelaanslag

Zijn schimmels eindelijk weg? Dan is het belangrijk om af en toe de luchtvochtigheid te meten. Schimmels in huis meten is niet nodig, zorg gewoon dat er geen nieuwe aanslag verschijnt. Dit doe je door ruimtes dagelijks goed te ventileren. Bijvoorbeeld door het openzetten van een raampje, de mechanische ventilatie of ventilatieroosters.

Ventileren in de winter kan voor een koude luchtstroom zorgen. Toch is het belangrijk om even goed te ventileren, want hiermee breng je de luchtvochtigheid omlaag. Bovendien voorzie je de woning van verse en gezonde lucht.

Schuiven naar boven