Stroom leveren aan je buren

Bijgewerkt: 30 oktober 2023

Met zonnepanelen wek je op sommige momenten veel elektriciteit op. Wanneer je dit aan het elektriciteitsnet teruglevert, ontvang je hier een vergoeding voor. Die vergoeding is lager dan de ingekochte energie. Stroom leveren aan je buren kan hierdoor beter zijn. Mag en kan dit in Nederland?

Overcapaciteit aan stroom

In de zomer, wanneer het zonnetje volop schijnt, zijn zonnepanelen hard aan het werk. Waarschijnlijk gebruik je overdag niet zoveel energie. Daarom wordt de overcapaciteit van je zonnepanelen aan het elektriciteitsnet teruggeleverd.

Gelukkig ontvang je hier een vergoeding voor, maar eigenlijk veel te weinig. De terugleververgoeding ligt tussen de 3 en 9 cent per kWh. Terwijl je voor stroomafname tot wel 10 keer zoveel betaalt!

Het is eigenlijk veel efficiënter om overcapaciteit aan je buren te geven. Of te verkopen, want dit levert meer op dan wat je van je energieleverancier terugkrijgt.

Mag je elektriciteit met je buren delen?

In België is het mogelijk om een teveel aan stroom aan je buren te leveren. In Nederland is dit wettelijk verboden. Zelf opgewekte stroom mag je maar op drie manieren gebruiken:

  • In je eigen woning gebruiken
  • Opslaan in een batterij
  • Terugleveren aan het elektriciteitsnet

Het lijkt heel eenvoudig om elektriciteit met je buren te delen. Gewoon een kabeltje naar de buren trekken. Helaas mag dat niet. Wanneer je opgewekte stroom met anderen deelt, heb je hier een vergunning voor nodig. Je moet dan aan allerlei technische en financiële eisen voldoen. Het is geen pretje om dit te regelen, en bovendien ook nog eens erg duur. Daar schieten zowel jij als je buren niks mee op.

De buurman stroom laten aftappen

Wil je toch stroom leveren aan je buren? Dan kun je een onwettig aftappunt op het elektriciteitsnet aanbrengen. Dit aftappen gebeurt voornamelijk door hennepkwekerijen. Ze tappen stroom af voordat deze de meterkast bereikt. Op deze manier stelen ze elektriciteit van het energiebedrijf.

Je hoeft niet van het energiebedrijf te stelen. Je kunt een aftappunt tussen de zonnepanelen en de meterkast leggen, waardoor de buren van jouw opgewekte energie profiteren.

Het is wel belangrijk dat de stroom van de zonnepanelen eerst naar de omvormer gaat. Deze gaat zet vervolgens in bruikbare stroom om. Dan pas kunnen zowel jij als je buren van deze elektriciteit gebruik maken.

Veel mensen hebben de omvormer in de meterkast zitten. Je kunt hem ook op een andere plek hebben, bijvoorbeeld wanneer je zonnepanelen wat verder van je huis hebt liggen.

Aftappen is gevaarlijk

Het is niet aan te raden om zomaar elektriciteit van je zonnepanelen af te tappen te leiden. Dit is een gevaarlijke klus. Het kan tot verwondingen leiden, en soms zelfs dodelijk zijn.

Een verlengkabel naar de buren leggen

Een andere mogelijkheid, en kinderlijk eenvoudig, is een verlengkabel naar de buren leggen. Je steekt de verlengkabel bij jou in het stopcontact. De buren kunnen vervolgens jouw stroom gebruiken.

Hoewel dit heel eenvoudig is, moet je hier toch een beetje mee uitkijken. Want wanneer de buren meer energie verbruiken dan dat jouw zonnepanelen opwekken, nemen ze stroom van jouw energieleverancier af. Jij betaalt hier de kosten voor.

De optie met de verlengkabel is alleen mogelijk wanneer je continu inzicht hebt in het energieverbruik. Maak eventueel afspraken met de buren: waar gaan ze de verlengkabel voor gebruiken? Is dit voor de wasmachine, vaatwasser en keuken tegelijk, dan weet je gewoon dat jouw zonnepanelen niet genoeg stroom leveren. Betalen de buren het teveel aan afgenomen stroom?

Dit soort afspraken kun je schriftelijk vastleggen. Bedenk wel dat zo’n contract in principe niet legaal is. Mocht je onenigheid met de buren krijgen, bijvoorbeeld over een bedrag dat ze jou nog moeten betalen, dan kun je niet aan wetgeving vasthouden. Want je doet iets dat verboden is.

Legaal stroom delen met je buren

Ondanks dat het in beginsel niet is toegestaan om stroom te leveren aan je buren, zijn er wel wat mogelijkheden. En nog legaal ook. Zo zijn er initiatieven waarbij een (kleine) buurt gezamenlijk een overcapaciteit aan stroom met buurtbewoners deelt.

Je hebt bijvoorbeeld TROEF buurtenergie. Wanneer je hierbij bent aangemeld, wordt jouw woning met zonnepanelen verbonden aan woningen zonder zonnepanelen. Hierbij maak je gebruik van het bestaande energienet. TROEF heeft hier een vergunning voor. Het gaat hier echter om energie delen, niet doorverkopen. Dus als eigenaar van zonnepanelen loop je geld mis.

Buurt Energie Today is een ander initiatief, en beter. Je kunt stroom verkopen of wegschenken. Buurt Energie Today helpt bij het starten van een Lokale Energiegemeenschap.

Helaas zijn dit soort initiatieven heel beperkt, en hebben ze niet altijd een positief effect. Het is jammer dat de Nederlandse wetgeving niet toestaat dat je een overschot aan stroom rechtstreeks aan je buren mag leveren.

Schuiven naar boven