Tibber of Eneco: we vergelijken deze twee met elkaar

Bijgewerkt: 24 oktober 2023

In 2022 is Tibber als nieuwe energieleverancier op de markt gekomen. Eneco bestaat al veel langer en is bij velen een bekende en betrouwbare leverancier van stroom en gas. Wil je overstappen en vind je het moeilijk om een keuze te maken? In deze vergelijking staan Tibber en Eneco tegenover elkaar.

Historie van deze bedrijven

Met nieuwe energieleveranciers is het eigenlijk even opletten. Voldoen ze wel aan de voorwaarden en welke tarieven hanteren ze? In Nederland moeten energieleveranciers een vergunning van de ACM hebben. Zonder deze vergunning mogen ze geen stroom en/of gas leveren.

Eneco is de meest bekende van deze twee. Het heeft sinds 2001 een vergunning van de ACM. Eneco is de op twee na grootste energieleveranciers in Nederland. Het bedient ongeveer 2,5 miljoen klanten.

Tibber is een betrekkelijke nieuwkomer op de markt. Dit bedrijf heeft in 2021 een vergunning van de ACM gekregen. Door heel Europa hebben ze ongeveer 400.000 klanten, in Nederland zijn dat er een stuk minder.

Tibber vs Eneco: levering van gas en stroom

Eneco levert gas en stroom aan consumenten en bedrijven. Dat doen ze al vanaf het begin af aan (2001). Tibber is een aparte, het levert alleen stroom. Het is dus niet mogelijk om gas bij deze leverancier af te nemen. Heb je toch gas nodig dan moet je hiervoor een contract bij een andere energieleverancier afsluiten.

Het type energiecontracten

Het grootste verschil tussen Tibber en Eneco zit hem in het type energiecontract. Bij Eneco sluit je een vast- of variabel contract af. Bij Tibber gaat het om een dynamisch energiecontract. Dit noem je ook wel het slimme energiecontract.

Het is belangrijk om te weten wat een vast, variabel en dynamisch energiecontract is. Dan weet je ook of Tibber of Eneco een betere keuze is. Daarom vind je hieronder uitleg over deze drie verschillende contracten.

Een vast energiecontract

Bij Eneco heb je de mogelijkheid om een vast energiecontracten af te sluiten. Je krijgt stroom en/of gas tegen een vooraf afgesproken prijs geleverd. Wanneer de prijs op de markt stijgt dan heb je hier zelf geen last van. Gedurende de looptijd van je contract staat namelijk de prijs vast. Daalt de prijs op de markt? Dan heb je pech want je blijft hetzelfde terugbetalen.

Een vast energiecontract afsluiten is interessant wanneer de tarieven op dat moment zeer laag staan. Dan zit je gedurende een tot wel vijf jaar aan die lage prijs vast en dat biedt meer zekerheid.

Een variabel contract

Eneco biedt ook de mogelijkheid om een variabel energiecontract af te sluiten. Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft een variabel energiecontract. Hierbij wordt het tarief voor energie ongeveer twee keer per jaar aangepast. Het kan ook dat dit vaker gebeurt, dit is afhankelijk van de marktomstandigheden.

Een variabel conract is een goed idee wanneer je verwacht dat de energietarieven gaan dalen. Je moet dit zeker niet doen wanneer de verwachting is dat de prijzen gaan stijgen.

Een dynamisch energiecontract

Als laatste heb je nog het dynamisch energiecontract, deze kun je alleen bij Tibber afsluiten. Eneco biedt deze mogelijkheid niet. Bij een dynamisch energiecontract verandert het tarief elk uur. Je krijgt energie tegen inkoopprijzen geleverd. In veel gevallen is dit voordelig maar soms kan dit juist duurder zijn.

Tibber of Eneco, wat is een betere keuze?

Staan de marktprijzen voor energie momenteel erg hoog? Dan ben je met een dynamisch contract altijd goedkoper uit. In dit geval is Tibber een betere keuze dan Eneco. Het kan natuurlijk ook dat de marktprijzen heel laag staan. Op dat moment kun je beter een vast (of variabel) contract bij Eneco afsluiten. Het hangt dus helemaal van de marktomstandigheden af of Tibber of juist Eneco goedkoper is.

Het gaat natuurlijk niet alleen om de prijs maar ook om de service die een energieleverancier biedt. Van Eneco is bekend dat het een zeer goede service levert. Tibber moet nog naam maken waardoor er nog redelijk veel problemen bij dit bedrijf voorkomen. Toch zijn er al voldoende tevreden klanten bij Tibber.

Wanneer je ook gas nodig hebt

Het is belangrijk om te weten dat Tibber alleen stroom levert en geen gas. Heb je ook gas nodig dan moet je een tweede energieleverancier vinden. Dat kan voor sommigen wat lastig zijn om te regelen. Bij Eneco kun je zowel gas als stroom afnemen. Toch ben je niet verplicht om dit te doen. Je kan ook alleen gas afnemen en de stroom bij Tibber (of een andere leverancier).

Een vergelijking met betrekking tot de prijzen

Laat je niet alleen leiden door het tarief van stroom of gas. Met een vast energiecontract ben je vaak goedkoper uit omdat de jaarkosten lager liggen. Bij een variabel energiecontract krijg je met hogere jaarkosten te maken. Dit kan bij een dynamisch contract ook het geval zijn.

Natuurlijk hebben we gekeken wat je op een bepaalde peildatum bij Tibber of Eneco betaalt. Houd er wel rekening mee dat dit een momentopname is. In een andere maand kan de berekening weer heel anders zijn.

Eneco tarieven

  • Stroom per kWh (normaal): € 0,443
  • Vaste leveringskosten per maand: € 5,99

Tibber tarieven

  • Stroom per kWh (gemiddeld): € 0.30
  • Vaste leveringskosten per maand: € 3,99

Van alle dynamische energieleveranciers is Tibber op het moment dat we het onderzoek uitvoerden ook nog eens de goedkoopste.

Het terugleveren van stroom

Heb je zonnepanelen? Bij Eneco kun je salderen en terugleveren. Dit kan ook bij Tibber maar je krijgt dan een dynamisch uurtarief.

Conclusie Eneco vs Tibber

Uit bovenstaande verhaal en prijsvergelijking kunnen we een conclusie trekken.

  • Eneco is een grote, bekende en betrouwbare energieleverancier van stroom en gas. De tarieven die deze leverancier hanteert liggen gelijk aan die van vergelijkbare en grote leveranciers zoals Essent en Vattenfall. Hier en daar kan er een klein verschil zijn. Bij lage marktprijzen is een vast contract bij Eneco zeer interessant. Al helemaal wanneer je verwacht dat de tarieven hierna omhoog gaan.
  • Tibber levert alleen stroom tegen dynamische prijzen. Bij hoge marktprijzen ben je voordeliger uit met een dynamisch contract van Tibber. Wanneer de tarieven bij verschillende leveranciers hoog zijn dan ligt de spotprijs hier vaak ver onder. De vaste maandelijkse leveringskosten zijn bij Tibber ook lager dan bij vergelijkbare dynamische energieleveranciers.
Schuiven naar boven