Tibber vs Frank: twee goedkope energieleveranciers

Bijgewerkt: 10 januari 2023

Met de hoge energieprijzen zijn steeds meer huishoudens op zoek naar de allergoedkoopste energieleveranciers. Zowel Tibber als Frank Energie voldoen aan deze eis. Ze leveren energie tegen inkoopprijs waarbij je een dynamisch contract afsluit. Vaak zit er geen opzegtermijn aan vast.

Levering sinds 2020 en 2021

Het is onrustig op de energiemarkt. Tarieven voor gas en stroom schieten alle kanten op. De grootste energieleveranciers zoals Essent en Vattenfall doen het steeds goed, maar consumenten zijn steeds vaker op zoek naar goedkopere alternatieven.

Door al die onrust op de energiemarkt zijn er veel leveranciers bijgekomen maar ook weer verdwenen. Tibber is sinds 11 maart 2021 actief. Frank Energie bestaat iets langer en levert sinds 11 december 2020 energie.

Dynamische energiecontracten

In de vergelijking Tibber VS Frank wordt direct duidelijk dat beide leveranciers met dynamische contracten werken. Bij dit contract zijn de energietarieven gekoppeld aan de prijzen op de spotmarkt. Op de spotmarkt wordt energie voor de komende dag verhandeld.

Over het algemeen ben je met een dynamisch contract goedkoper uit. Dit komt omdat je met de markt meebeweegt. Mochten tarieven dalen dan profiteer je hier direct van. Heb je een vast contract dan betaal je in deze situatie teveel, en ook nog eens voor lange tijd. Wanneer energietarieven stijgen dan kun je met een dynamisch contract soms duurder uit zijn, hoewel dit vrij weinig voorkomt.

Informatie over Tibber

Tibber is een Scandinavisch energiebedrijf, opgericht door twee heren die van mening waren dat energiebrieven goedkoper kon. Dit bedrijf is niet zo groot, het bedient ongeveer 400.000 klanten in Europa. Het heeft sinds enige tijd een kantoor in Amsterdam staan. Ook is er een ACM vergunning aanwezig voor het leveren van energie aan Nederlandse klanten.

Achtergrondinformatie over Frank Energie

Thomas Hulshof is oprichter van Frank Energie (dus niet ene frank). Deze energieleverancier is ontstaan in een markt met hoge energieprijzen. Frank Energie wil klanten grip geven op hun energieverbruik en datgene wat ze betalen. Deze leverancier is sinds 2021 actief.

Tibber of Frank Energie: welke is beter?

Het is vaak lastig om een keuze te maken tussen Tibber of Frank Energie. Dit komt omdat deze twee energieleveranciers veel overeenkomsten hebben. Ze werken met dynamische energietarieven en contracten zijn op elk moment opzegbaar.

Wel is er één belangrijk verschil tussen Tibber en Frank. Tibber levert geen stroom aan klanten. Heb je ook gas nodig, dat vaak wel het geval is, dan moet je hiervoor naar een andere leverancier. Dit betekent dat je mogelijk twee contracten bij twee verschillende energieleveranciers afsluit. Voor sommigen wekt dit verwarring op.

Frank Energie levert niet alleen stroom maar ook gas. De prijs voor gas verandert elke dag terwijl die voor stroom elk uur wordt aangepast. Vind je prettig om alle energie bij een en dezelfde leverancier af te nemen dan is Frank Energie een betere keuze.

Prijsverschillen Tibber vs Frank

Dynamische energieleveranciers hebben niet zulke grote prijsverschillen. Dit komt omdat de energieprijs afhankelijk is van de spotmarkt.

Tibber toont geen actuele stroomprijzen op de website. Je krijgt dit alleen te zien wanneer je vooraf je gegevens invult. Niet heel erg gebruiksvriendelijk en je moet het maar net weten.

Frank Energie is hier wel heel duidelijk over. Op de website vind je de actuele kale inkoopprijs (exclusief btw). Dit is de prijs voor stroom of gas zoals die op de beurs (spotprijs) geldt. Het is prettig dat Frank inzicht heeft in de inkoopprijzen. Hierdoor heb je als niet-klant vergelijkingsmateriaal.

Opvallend is dat er tussen Tibber en Frank Energie toch wel wat prijsverschillen zitten. Op de peildatum, 9 januari 2023, zijn dit de inkoopprijzen voor stroom.

  • Tibber: 27,3 cent per kilowattuur
  • Frank: 12,9 cent per kilowattuur

Bij Frank Energie ben je in beginsel twee keer goedkoper uit, maar dit gaat alleen over de inkoopprijs. Er komen nog allerlei kosten bij zoals een variabele inkoopvergoeding, vaste leveringskosten en netbeheerkosten. Wanneer je 10.000 kWh per jaar aan elektriciteit verbruikt dan ben je het volgende per maand kwijt.

  • Tibber: 387 euro
  • Frank: 334 euro

Ondanks dat Frank Energie met lagere dynamische tarieven werkt zijn ze op de eindstreep niet heel veel goedkoper, maar het scheelt toch 50 euro per maand.

Waarschuwing: dit is een momentopname van 9 januari 2023. Omdat energietarieven continu veranderen, net als andere kosten, kan het zomaar dat de ene leverancier plots goedkoper of duurder dan de ander is.

Wat is de meest betrouwbare energieleverancier?

Beide leveranciers zijn betrouwbare aanbieders van energie. Omdat Tibber alleen stroom levert is het belangrijk om te bekijken waar je gas afneemt (indien van toepassing).

ACM heeft voor deze twee leveranciers een vergunning afgegeven. Dit betekent dat ACM van mening is dat ze dit op een goede manier kunnen doen, zonder klanten te benadelen. Hieronder vind je de consumentenscore van beide leveranciers. Houd er wel rekening mee dat mensen makkelijker klagen dan dat ze positieve reviews achterlaten.

Tibber ervaringen

  • Reviews 501 •  Gemiddeld
  • TrustScore 3 uit 5
  • Score: 3,2

Frank Energie

  • Reviews 235  •  Slecht
  • TrustScore 2,5 uit 5
  • Score: 2,5

Frank Energie scoort slecht omdat ze begin januari de tarieven met ruim 80% verhoogd hebben. Het gaat hier niet om de inkoopprijzen, want die zijn dynamisch, maar om de inkoopvergoeding. Dat is ook een van de hogere kostenposten bij Frank.

Bij Tibber zijn de reviews vaak positief omdat klanten 50 euro kunnen verdienen wanneer ze iemand anders aanbrengen. Dit maakt de consumentenreviews ook niet heel duidelijk.

Let op wanneer je een rekenvoorbeeld maakt. In 2023 geldt een prijsplafond waardoor het rekenvoorbeeld niet erg transparant. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden want in 2024 ben je hierdoor misschien duurder uit.

Schuiven naar boven