Tibber vs Zonneplan – energiecontract vergelijken

Bijgewerkt: 10 maart 2024

Met de hoge energieprijzen is het belangrijk om voor een goede én goedkope energieleverancier te kiezen. Tibber behoort tot een van de goedkopere aanbieders en heeft in snel tempo aan populariteit gewonnen. Zonneplan levert sinds 2020 elektriciteit aan huishoudens.

direct vergelijken


Hoe Tibber en Zonneplan zo goedkoop kunnen zijn

Traditionele energieleveranciers kopen termijncontracten op de markt. Hiermee kopen ze toekomstige energie in, tegen een vooraf bepaalde prijs. Wanneer de energieprijzen later stijgen is dit voor de energieleverancier voordelig, maar het kan ook juist nadelig zijn.

Klanten van dit soort energieleveranciers, zoals Essent of Vattenfall, betalen een vaste prijs. Afhankelijk van het gekozen energiecontract staat die prijs voor enkele jaren vast. Bij een variabel contract mag de energieleverancier de prijs gedurende het jaar aanpassen.

Zowel Tibber als Zonneplan werken op een andere manier. Klanten betalen elke dag een andere prijs. Dit noem je ook wel dynamische tarieven. De energieleveranciers kopen dagelijks energie in tegen de actuele marktprijs.

Zijn dynamische energiecontracten beter?

In de vergelijking Tibber vs Zonneplan is het vooral belangrijk om naar hun constructies bekijken. Een dynamisch energiecontract houdt in dat je energie tegen inkoopprijs krijgt.

Dat is wat ze je vertellen: je betaalt de inkoopprijs. Dit klopt natuurlijk niet helemaal want er komen extra kosten bij kijken. Zoals de verplichte belasting. Daarnaast betaal je een klein vast bedrag per maand én een inkoopvergoeding.

Veel mensen vragen zich af of een dynamisch energiecontract beter is. Dat hangt helemaal van de omstandigheden af. Wanneer de energieprijzen hoog zijn dan ben je met een dynamisch energiecontract vaak voordeliger uit. Dalen de prijzen dan kunnen dynamische tarieven juist nadelig zijn.

De goedkoopste aanbieder: Tibber vs Zonneplan

Op het gebied van inkoopprijzen is het heel lastig om Tibber met Zonneplan vergelijken. De inkoopprijzen zijn namelijk afhankelijk van de actuele marktprijzen.

Het grootste prijsverschil zit hem in de extra kosten die je betaalt. De stroomprijs is namelijk als volgt opgebouwd:

  • Beursprijs
  • Inkoopvergoeding
  • Maandabonnement

Naar de beursprijs hoef je niet te kijken want die verandert dagelijks. Daar hebben zowel Tibber als Zonneplan geen invloed op. Wat wel belangrijk is zijn de inkoopvergoeding en het ‘maandabonnement’.

De inkoopvergoeding is een extra bedrag dat bovenop de beursprijs komt. Hiermee maakt de energieleverancier winst. Ook betaal je voor een soort maandabonnement. Dit zijn enkele euro’s per maand.

Een vergelijking uit de praktijk

Is Tibber of Zonneplan goedkoper? Laten we hiervoor naar de vaste kosten kijken. Onderstaande vergelijking geldt alleen voor het afnemen van stroom.

Tibber

Inkoopvergoeding: 1,8 ct/kWh

Energiecontract: € 3,99 per maand


Zonneplan

Inkoopvergoeding: 2 ct/kWh

Energiecontract: € 6,25 per maand


Hiermee is Zonneplan duurder dan Tibber. Kijk je dus alleen naar de totaalprijs dan is Tibber een betere keuze.

De terugleververgoeding

Steeds meer mensen hebben zonnepanelen op het dak liggen. In de strijd Tibber vs Zonneplan is het zeker belangrijk om naar de terugleververgoeding te kijken. Je zonnepanelen wekken vaak energie op die je op dat moment niet gebruikt. Denk maar aan de zonnige zomermaanden waarop je niet thuis bent.

Zonneplan en Tibber werken met dynamische energieprijzen. Dit betekent dat de prijs die je betaalt elke dag anders is. Hierdoor is ook de terugleververgoeding dynamisch. Je krijgt dus geen vaste vergoeding voor het terugleveren van energie, dit verschilt per dag.

De vergoeding die je ontvangt is op basis van de marktprijzen. Het heeft niet zoveel zin om dit met elkaar te vergelijken want vandaag kun je een hoge terugleververgoeding ontvangen en volgende week nog maar de helft. Daar is dus niks over te zeggen.

100% groene stroom en dynamische uurprijzen

Deze twee energieleveranciers leveren 100% groene stroom. De stroom is afkomstig uit zonne-energie en windenergie. Het is goed om hier rekening mee te houden want op sommige dagen, vooral in de zomer, wordt er veel energie opgewekt. De uurprijzen liggen dan veel lager. Zet op deze momenten je wasmachine en vaatwasser aan.

Bij een stevige storm wordt er ook veel energie opgewekt (windenergie). Ook dan zijn de prijzen lager, maar dit is wel afhankelijk van de hoeveelheid energie die opgewekt wordt versus de vraag naar energie.

Tibber versus Zonneplan: de betrouwbaarheid

Het is goed om naar de tarieven te kijken en waar je voordeliger uit bent. Ook betrouwbaarheid is belangrijk. Je wilt tenslotte niet dat de energieleverancier er straks met jouw betaalde voorschotten vandoor gaat.

Beide energieleveranciers hebben een vergunning van de ACM. Dit betekent dat ze aan Nederlandse huishoudens energie mogen leveren. Tibber heeft sinds 2021 deze vergunning, Zonneplan sinds 2020.

Als je energieleverancier failliet gaat moet de ACM de vergunning intrekken. Je wordt dan bij een andere energieleverancier ondergebracht. Wat je teveel aan voorschotten hebt betaald zou je terug moeten krijgen maar dit gebeurt niet altijd. Failliete leveranciers hebben namelijk onvoldoende geld om je terug te betalen.

Wanneer je bovenstaande leest begrijp je hoe belangrijk het is om voor een betrouwbare energieleverancier te kiezen. Zowel Tibber als Zonneplan zijn nog niet zo lang als energieleverancier actief. Wel hebben ze in korte tijd veel nieuwe klanten aangetrokken. Dat is in ieder geval een goed teken.

Wat consumenten ervan zeggen

Hoe zit het met de klantenservice: zijn Zonneplan en Tibber goed bereikbaar voor klanten? Op Trustpilot, de reviewsite waar bedrijven door consumenten worden beoordeeld, ontvangen Tibber en Zonneplan de volgende score:

  • Tibber – goed (3,9) – meer dan 1500 reviews
  • Zonneplan – uitstekend (4,6) – meer dan 850 reviews

Zonneplan is niet alleen energieleverancier maar levert ook laadpalen voor elektrische auto’s. De meeste reviews op Trustpilot hebben betrekking op die laadpalen. Dit geeft een vertekend beeld over de tevredenheid wanneer het op energielevering aankomt.

Conclusie Zonneplan vs Tibber

Deze twee energieleveranciers staan goed aangeschreven. Ze hebben een prima klantenservice en werken met dynamische energiecontracten. Met hoge energieprijzen is dit een goede keuze, maar het kan de toekomst ook onzeker maken.

Het is belangrijk om direct in te spelen op de energiemarkt. Merk je dat energieprijzen fors stijgen? Dan is het beter om over te stappen en ergens een vast contract af te sluiten. Daarom moet je ook kijken of je huidige energieleverancier het mogelijk maakt om weer direct over te stappen.

Bij Zonneplan maar ook bij Tibber kun je het dynamisch contract dagelijks opzeggen, zonder dat dit extra kosten met zich meebrengt. Dat is wel zo prettig.

Schuiven naar boven