Twee energieleveranciers hebben: de mogelijkheden
Bijgewerkt: 26 oktober 2023
Voor veel mensen is het normaal om een energieleverancier te hebben. Hier neem je zowel stroom als gas af. Toch gebeurt er de laatste jaren iets anders: huishoudens kiezen voor twee energieleveranciers. Dat is dus gewoon mogelijk! Benieuwd wat hier de voordelen van zijn en hoe je dit aanpakt? Dit artikel geeft je de beste uitleg.
Kun je 2 energiecontracten hebben?
Je mag stroom en gas bij twee verschillende leveranciers afnemen. Het is dus ook zeker mogelijk om 2 energiecontracten te hebben. Het is tegenwoordig heel gebruikelijk om bij de ene leverancier stroom af te nemen en bij de andere gas. Vaak heeft dit met interessante prijzen te maken.
Lastig? Nee, in het begin is het even meer geregel, maar uiteindelijk is duidelijk waar je de stroom en gas afneemt. Zie het als twee telefoonabonnementen. Bijvoorbeeld bij Ziggo of KPN. Of een vaste lijn bij T-Mobile en bij Vodafone een mobiel abonnement. Daar doet niemand moeilijk over, dus waarom zou je dit niet voor gas en stroom doen? Je wil uiteindelijk zo min mogelijk betalen.
Op twee adressen stroom en gas gebruiken
Het kan ook dat je twee woningen in bezit hebt. Of dat je gaat verhuizen en op alle tweede adressen (tijdelijk) stroom en gas wil gebruiken. In dit soort gevallen ga je twee energiecontracten aan. Maar dit kunnen er dus ook vier zijn:
- Gas afnemen bij Essent voor woning 1
- Stroom afnemen bij ANWB energie voor woning 1
- Gas afnemen bij Eneco voor woning 1
- Stroom afnemen bij Frank Energie voor woning 2
Je ziet dat het dus mogelijk is om bij wel 4 energieleveranciers tegelijkertijd een energiecontract te hebben.
Bij twee energieleveranciers stroom afnemen
Is het ook mogelijk om bij twee energieleveranciers een energiecontract voor stroom af te sluiten? Nee, wanneer het alleen om de levering van stroom gaat, is het niet mogelijk om dit via twee leveranciers te doen. Er kan slechts één leverancier tegelijk de stroom leveren. Dit geldt ook voor de levering van gas.
Het wordt een ander verhaal wanneer je zonnepanelen hebt en dus zelf stroom opwekt. In dit geval is het mogelijk om bij de ene energieleverancier terug te leveren en bij de andere leverancier stroom af te nemen.
In de praktijk komt dit heel weinig voor. De meeste huishoudens leveren de stroom terug aan de energieleverancier waar ze een contract hebben lopen. Sommige bedrijven houden deze twee wel gescheiden. Dat komt omdat bedrijven veel meer stroom opwekken en hierdoor als een energieleverancier worden gezien. Dan kan het interessant zijn om de stroom aan een ander terug te leveren in plaats van de eigen leverancier.
Gas en elektriciteit bij dezelfde leverancier is voordeliger
Kijk je naar leveranciers met vaste- of variabele contracten dan is het interessant om hier gas én elektriciteit bij af te nemen. Wanneer je dit bij twee verschillende leveranciers zou doen, dan ben je vaak duurder uit. De vraag is waarom sommigen dan toch gas en elektriciteit bij twee leveranciers afnemen. Dit heeft met dynamische energietarieven te maken.
Uitleg over dynamische energiecontracten
Het is steeds meer de trend om ergens een dynamisch energiecontract af te sluiten. Dit is iets heel anders dan een vast- of variabel contract.
Bij een vast contract staat de energieprijs voor enkele jaren vast. Dit kan één maar ook vijf jaar zijn. Wanneer de marktprijs stijgt of daalt dan heeft dit geen invloed op je contractprijs. Bij een variabel contract beweegt de prijs met de markt mee. Dit gebeurt niet dagelijks maar wel minimaal eenmaal per jaar. De energieleverancier zal vaak elk kwartaal de prijs aanpassen.
Een dynamisch energiecontract is veel beweeglijker. Hierbij verandert de prijs per uur. Dit geldt niet alleen voor stroom maar ook voor gas.
Een dynamisch energiecontract is vaak voordeliger
Het voordeel van een dynamisch energiecontract is dat je met de markt meebeweegt. Op bepaalde momenten is de vraag naar stroom en gas heel laag maar het aanbod hoog. Bijvoorbeeld overdag wanneer iedereen aan het werk is. Of ‘s nachts wanneer iedereen slaapt. Wanneer jij op die momenten thuis bent, is het interessant om stroom of gas te verbruiken. Je bent dan namelijk zeer goedkoop uit.
Mensen met een dynamisch energiecontract laden hun elektrische auto ‘s nachts op. Of ze zetten overdag op goedkope momenten energievretende apparaten aan. Zoals de wasmachine en de vaatwasser.
Voor wie goed op de huidige markt in kan springen, is een dynamisch energiecontract heel interessant. Sommige huishoudens vinden het prettig om voor stroom bij een dynamische energieleverancier te zitten. Het gas nemen ze liever bij hun oude energieleverancier af.
Daar komt nog bij dat niet alle dynamische aanbieders ook gas leveren. Sommigen leveren alleen stroom. Dus soms kan je niet anders dan bij twee energieleveranciers een contract afsluiten.