Ventilatie warmtepomp: alles wat je moet weten

Bijgewerkt: 10 maart 2024

Een ventilatie warmtepomp is bedoeld voor woningen met mechanische ventilatie. De ventilatiewarmtepomp is eigenlijk een slimme manier van verwarmen. Het apparaat gebruikt warme ventilatielucht en kan op deze manier de woning aangenaam verwarmen. Wanneer je een ventilatie warmtepomp koopt kun je vaak subsidie krijgen. Dit is erg belangrijk want gaat hier om een flinke aanschafprijs.

Ventilatielucht en warmtepomp

Iedereen heeft wel eens van een warmtepomp gehoord. Een warmtepomp werkt op stroom, het is dus een energieverbruiker. Deze pomp haalt warmte uit de bodem, het grondwater of de lucht. Er komt dus warmte van buiten naar binnen toe.

Een ventilatiewarmtepomp pakt het heel anders aan. Deze pomp maakt gebruik van de ventilatie lucht die al in de woning hangt. Normaal zou je deze lucht naar buiten blazen. De pomp maakt hier juist dankbaar gebruik van.

Pomp wordt altijd binnen geplaatst

Een normale warmtepomp wordt buiten de woning geplaatst. De ventilatie warmtepomp moet je juist in de woning plaatsen. Dit komt omdat de pomp de ventilatielucht moet aanzuigen. De ventilatiewarmtepomp staat dus in contact met het mechanisch ventilatiesysteem.

Je leest het goed: het mechanisch ventilatiesysteem. Wanneer je woning hier niet over beschikt dan is een ventilatie warmtepomp een ongeschikte keuze.

Samenwerking met de cv-ketel

Vaak werkt een ventilatiewarmtepomp in samenwerking met de cv-ketel. Dit komt omdat de ventilatielucht vaak beperkt is. Wanneer de warmtepomp samenwerkt met de cv-ketel dan spreek je van een hybride systeem. Het is belangrijk om bij aanschaf te kijken of dit tot de mogelijkheden behoort.

Energiezuiniger maar minder vermogen

Het grootste voordeel van een ventilatie warmtepomp is dat deze energiezuiniger is dan een normaal model. Dit is iets dat je vooral in de winterperiode goed merkt. De temperatuur van de ventilatielucht binnenshuis is hoger dan de lucht buitenshuis. Dit betekent dat de warmtepomp minder werk hoeft te verzetten.

Aan de andere kant, en dat is een nadeel, heeft een ventilatie warmtepomp een lager vermogen. Dit heeft te maken met de beperkte hoeveelheid ventilatielucht. Hierdoor is dit type pomp niet geschikt voor grote woningen. Maar voor de kleine woning is dit wel weer een goede keuze.

Wat kost een ventilatie warmtepomp?

Er zijn verschillende soorten warmtepompen verkrijgbaar. Wat kost een ventilatiewarmtepomp? Ongeveer net zoveel als een hybride warmtepomp. Reken op een aanschafprijs tussen de € 2500 en € 4800.

Voor een lucht warmtepomp ben je meer kwijt, tussen de € 6500 en € 14.000. Terwijl een volledig elektrische pomp nog duurder is, ergens tussen de € 8500 en de € 20.000.

Subsidie op de pomp

Om de aanschaf van een ventilatie warmtepomp te stimuleren geeft de overheid hier subsidie op. Deze regel geldt in ieder geval in 2021. Het is nog maar de vraag of je op een later moment ook nog subsidie krijgt.

Hoeveel subsidie kun je krijgen? Wanneer je een warmtepomp zonder nieuwe cv-ketel koopt ben je tussen de € 3300 en € 5000 kwijt. Je ontvangt dan een subsidie van € 1250 tot € 1500. Diezelfde subsidie geldt voor een ventilatie warmtepomp inclusief nieuwe cv-ketel. Ga je voor een hybride warmtepomp die middels de buitenlucht werkt en heeft deze een vermogen van 5 kW? Dan bedraagt de subsidie € 1500 tot € 1800.

Het is altijd aan te raden om vooraf te bekijken of en hoeveel subsidie je krijgt. Houd hierbij de nieuwe regels goed in de gaten.

Welke ventilatie warmtepomp moet je nemen?

Op het gebied van ventilatie warmtepompen is het aanbod niet zo heel groot. Door deze beperkte keuze kun je ook niet zomaar meerdere producten met elkaar vergelijken. Het is in ieder geval belangrijk dat je voor een goede kwaliteit gaat. Waar je ook voor kiest, zorg dat je het model bij een betrouwbare aanbieder aanschaft. Bij voorkeur zit hier ook service bij, garantie moet de verkoper sowieso geven.

Ventilatiewarmtepomp vergelijken

Het beste kun je de ventilatiewarmtepomp vergelijken. Hierbij leg je verschillende modellen naast elkaar. Het is dan ook aan te raden om bij verschillende aanbieders een prijs of een offerte aan te vragen. Vraag gelijk wat het inclusief installatie kost.

Denk ook eens over andere modellen na zoals de volledig elektrische luchtwarmtepomp of de hybridepomp. Mogelijk is een van deze pompen een betere keuze.

Zo weet je of je woning geschikt is

Je hebt eerder al kunnen lezen dat een ventilatie warmtepomp werkt op basis van het mechanisch ventilatiesysteem. Woningen die tussen 1976 en 2000 zijn gebouwd beschikken over dit systeem. Dit betekent dat deze woningen in 95% van de gevallen geschikt zijn.

Woningen van na het jaar 2000 hebben sowieso een mechanisch ventilatiesysteem. Is je woning voor 1976 gebouwd? Het kan dat er een mechanisch ventilatiesysteem aanwezig is, bijvoorbeeld door jezelf of de vorige bewoners aangebracht. Bovendien kun je altijd nog aan een mechanisch ventilatiesysteem denken. Maar het kan ook dat de woning dit niet heeft of dat je er niet aan wil beginnen. In dit soort gevallen is een ventilatie warmtepomp een nutteloze aanschaf.

Ventilatiewarmtepomp en balansventilatie

Sommige woningen zijn voorzien van balansventilatie. Dit geldt voor nieuwe woningen, in ieder geval gebouwd na het jaar 2005. Bij balansventilatie is er sprake van een ventilatiesysteem dat net zoveel lucht aanvoert als afvoert. Er is dus sprake van een gelijke balans.

Voordeel van balansventilatie is dat er een gezonde lucht in de woning aanwezig is. Bovendien is dit systeem enorm energiezuinig. Helaas gaan balansventilatie en een ventilatie warmtepomp niet samen.

Moet je extra veel ventileren?

Wanneer je een ventilatie warmtepomp aanschaft lijkt het heel aantrekkelijk om extra veel te ventileren. Zo zou je meer warme lucht naar de pomp kunnen sturen. Dit is fout gedacht want je verbruikt hier ontzettend veel energie mee. Door extra te ventileren stroomt er meer koude lucht de woning binnen. Al die koude lucht moet opgewarmd worden, en dat is wat zoveel energie kost.

De uiteindelijke besparing

Je weet nu hoe een ventilatie warmtepomp werkt, wanneer hij geschikt is en wat hij kost. De vraag is nu of en hoeveel je hiermee kunt besparen. Heb je een hoekwoning die matig geïsoleerd is? Dan bespaar je met deze warmtepomp ongeveer € 200 per jaar. Voor sommige mensen is die besparing zeer klein, maar alle kleine beetjes helpen.

Bedenk ook dat je in de toekomst de woning (mogelijk) niet meer middels gas kunt verwarmen. De oude cv-ketel kan dan de deur uit. De ventilatie warmtepomp is hier een goed alternatief voor.

Schuiven naar boven