Verwarming wel of niet ‘s nachts lager zetten

Bijgewerkt: 1 maart 2023

Je ontvangt honderden tips over energie en geld besparen. Een van de beste tips is de verwarming ‘s nachts lager zetten. Sommigen zijn van mening dat je dit niet moet doen. Het zou ‘s morgens teveel tijd en energie kosten om de woning weer warm te krijgen. Gelukkig is dit niet altijd waar.

Een uurtje voordat je naar bed gaat

Het is slim om iets eerder voordat je naar bed gaat de thermostaat lager te zetten. Doe dit ongeveer een uur van tevoren. Soms kan dit tot wel twee uur voordat je gaat slapen. Maar soms lukt dit niet omdat de woning te snel afkoelt. Kijk maar eens wanneer je de thermostaat lager zet.

Verwarming ‘s nachts lager zetten op

  • Slecht geïsoleerde woning: 30 minuten voordat je gaat slapen
  • Matig geïsoleerde woning: 45-60 minuten voor het slapen gaan
  • Goed geïsoleerde woning: 60-90 minuten voordat je naar bed gaat
  • Zeer goed geïsoleerde woning: 90-120 minuten van tevoren

Probeer eerst een tijdje uit hoe snel de woning afkoelt zodra je de thermostaat lager zet. Dan weet je ook wanneer het perfecte moment is om de verwarming omlaag te zetten.

Rekening houden met de buitentemperatuur

Het is altijd goed om de verwarming ‘s nachts lager te zetten. Hiermee bespaar je veel energie en dus ook kosten. Van dat geld kun je veel andere dingen doen, bijvoorbeeld de woning isoleren. Of je spaart dit op voor de aanschaf van een warmtepomp of zonnepanelen.

Of en wanneer je de verwarming lager zet hangt ook van de buitentemperatuur af. Wanneer het 20° vriest moet je de verwarming ‘s nachts altijd wat lager zetten. Dit lijkt misschien tegenstrijdig maar wanneer het buiten erg koud is dan gaat warmte ontzettend snel verloren. Hierdoor ben je alleen maar aan het stoken zonder dat je hier iets van merkt, want je slaapt.

Wanneer het buiten warmer is, bijvoorbeeld 5 °C, dan zal de woning veel minder snel afkoelen. Vergeet je op deze dagen de verwarming wat lager te zetten? Geen probleem, het brengt niet al te hoge stookkosten met zich mee.

Een woning die verwarmd wordt middels radiatoren

Wanneer je radiatoren in combinatie met een HR-combi ketel of cv-ketel hebt dan mag het temperatuurverschil tussen dag en nacht maximaal 5 °C gedragen. Zeker niet meer want anders moet je ‘s morgens ontzettend hard stoken om het weer warm te krijgen.

Vloerverwarming of LTV-systeem

Heb je vloerverwarming en is dit aangesloten op de gasketel? Zorg dan dat het temperatuurverschil tussen dag en nacht op niet meer dan 2 °C uitkomt. Wanneer je temperatuurverschil hoger laat oplopen dan moet de gasketel ontzettend hard werken om de woning op temperatuur te krijgen. Dit kost veel geld maar je zit ook een hele tijd in de kou.

Dit geldt ook bij Lage Temperatuur Verwarming (LTV). Hierbij is het water dat door de radiatoren stroomt lager dan normaal. Bij LTV zet je de thermostaat voordat je naar bed gaat maximaal 2 °C lager.

Ideale nachttemperatuur bij een warmtepomp

Een warmtepomp werkt vaak in combinatie met vloerverwarming of lage temperatuurradiatoren (LTV). Dit betekent dat je de temperatuur maximaal 2 °C lager instelt wanneer je naar bed gaat. Een warmtepomp kan ook met radiatoren samenwerken. Het is zelfs mogelijk om je bestaande radiatoren te behouden.

Wanneer de warmtepomp is aangesloten op (bestaande) radiatoren dan is het nog steeds verstandig om de verwarming ‘s nachts lager te zetten. Dit doe je met maximaal 5 °C. Maar let op want er wordt vaak geadviseerd om de warmtepomp voor de nacht in te stellen op 18 graden. Dit lijkt misschien aan de hoge kant maar bedenk dat de warmtepomp een andere werking dan een cv-ketel.

Schakel de warmtepomp nooit uit! Hierdoor wordt het verschil tussen de gewenste en werkelijke temperatuur groot. In de ochtend moeten de warmtepomp dan veel te hard werken. Je verbruikt dan meer elektriciteit dan wanneer je de warmtepomp ‘s nachts aan laat staan.

Probeer de woning (beter) te isoleren

Of je woning nu wel of niet goed geïsoleerd hebt: de verwarming ‘s nachts lager zetten is altijd verstandig. Je ligt te slapen en het is zonde om te stoken zonder dat iemand hier profijt uit haalt.

Door je woning beter te isoleren voorkom je dat de verwarming ‘s nachts hard moet werken. Een goede isolatie levert vooral in de winter een flinke kostenbesparing op. Maar ook in de zomer want je woning voelt dan lekker koel aan. Dit komt omdat de warmte dankzij isolatie buiten blijft. Wanneer je in de winter stookt dan blijft de warmte dankzij de installatie juist langer binnen hangen. Een win-win situatie.

Isoleren kan op verschillende manieren. Vaak begint het met spouwmuurisolatie. Je kunt ook aan dakisolatie, vloerisolatie of binnenwandisolatie denken. Daarnaast is kelderisolatie op kruipruimte-isolatie mogelijk.

Vergeet zeker de ramen en deuren niet. Er gaat veel warmte via glas en kozijnen verloren. Kies bij voorkeur voor triple glas en goed isolerende kozijnen. Het is even een investering maar dit verdient zich uiteindelijk terug.

Schuiven naar boven