Waarom is de gasprijs zo hoog?

Bijgewerkt: 10 januari 2023

Door koude winters verbruiken we meer gas dan normaal. Dit stuwt de prijs van gas omhoog. Dat is echter niet het enige, want er zijn nog meer redenen waarom de gasprijs zo hoog is. Kijk maar eens waarom je energierekening steeds hoger oploopt en wat je hiertegen kunt doen.

Stijgende gasprijzen

Gas dat je in je huishouden gebruikt noem je ook wel aardgas, dit is een fossiele brandstof. Het wordt veel gebruikt voor het stoken van cv-ketels en kooktoestellen. Ook in het bedrijfsleven wordt aardgas grootschalig ingezet. Helaas is deze fossiele brandstof slecht voor het klimaat. Het is namelijk een sterk broeikasgas.

Als gevolg hiervan heeft de Nederlandse overheid besloten dat iedereen voor 2050 van het aardgas af moet. Dit betekent dat geen enkel huishouden meer iets met aardgas moet doen. Heb je dan nog steeds een gasgestookte ketel of kooktoestel, dan heb je pech. Je wordt namelijk van het gas afgesloten.

Tip: stap over op de elektrische kookplaat, zo ben je niet meer van gas afhankelijk.

Waarom is de gasprijs zo hoog? Verschillende oorzaken

Nederland heeft de hoogste gasprijs van Europa. In oktober 2014 lag de gasprijs op gemiddeld € 0,64 per m3. In 2016 was de gasprijs met € 0,60 laag, maar steeg in september 2018 weer tot boven de € 0,65.

In november 2022 betalen Nederlanders ongeveer € 3,17 per kubieke meter. Verwacht wordt dat de gasprijzen zich zo gaan ontwikkelen:

  • 2022 gemiddeld € 3
  • 2023 gemiddeld € 2,50
  • 2024 gemiddeld € 1,79
  • 2025 gemiddeld € 1,68

De gasprijs gaat vaak omhoog door verschillende oorzaken. Hieronder vind je de meest actuele oorzaken.

Een koude winter

Zodra het in de winter kouder dan normaal is zetten we de verwarming hoger. De winter kan eerder inzetten of extreem koud zijn. In beide gevallen verbruiken we veel meer gas. Dit geldt alleen voor gasgestookte cv-ketels.

Worden de winters kouder? Ja, wel als er sprake is van een lage zonneactiviteit. Hierdoor zijn de winters gemiddeld een halve graad kouder. Aan de andere kant duren de winters minder langer dan vroeger. In januari bloeit de hazelaar al en de els toont in februari de eerste bloesems. Een hoge gasprijs kan dus niet direct aan de lange winterperiode liggen.

Hogere welvaart

Ondanks een hoge inflatie waarbij producten en diensten duurder geworden, gaat het in Nederland nog steeds goed. Een hogere welvaart zorgt ervoor dat we wat royaler met het gas en de elektriciteit omgaan. De verwarming 1-2° hoger, we kunnen die energierekening best betalen.

Helaas is dit niet voor iedereen het geval. Er zijn mensen die heel erg op de centen moeten letten. Maar omdat de algemene vraag naar gas stijgt, neemt ook de gasprijs toe. Mensen die in het geld zwemmen jagen de energierekeningen van de mensen op bijstandsniveau op. Dit kun je het gasbedrijf niet kwalijk nemen want die doet niets anders dan ondernemen: bij een grote vraag gooien ze gewoon de prijzen omhoog.

Een tekort aan gas

Waarom is de gasprijs zo hoog? Dit heeft ook met een tekort aan gas te maken. Het gas dat door Nederlandse leidingen stroomt is voornamelijk afkomstig uit Rusland, Engeland en Noorwegen. Ook het midden-Oosten levert gas aan Nederland en België.

Om minder afhankelijk van het buitenland te zijn wordt in Nederland gas gewonnen, namelijk in Groningen. Het gas uit Groningen is van een hoge kwaliteit. Aan de andere kant zorgt gaswinning voor lokale aardbevingen. Als gevolg hiervan heeft de overheid besloten om de gaskraan in Groningen dicht te draaien.

Tijdelijk dan want doordat gas uit het buitenland steeds duurder werd besloten ze om in Groningen toch weer gas te winnen. Daar komt ook nog eens bij dat het gas uit Groningen wordt doorverkocht aan buitenlandse energieleveranciers. Het is dus ook een inkomstenbron voor Nederland. Maar dit leidt er wel toe dat er minder gas voor Nederlanders beschikbaar is.

Hoe je het ook wendt of keert, in heel Europa heerst een tekort aan gas. Dat tekort heeft te maken met meer gas verstoken. Toch weer de combinatie van een koude winter en een hogere welvaart.

Blijven de gasprijzen zo hoog?

Het is echt niet zo dat de gasprijzen blijven stijgen. De verwachting is dat de prijzen de komende jaren gaan dalen. Dit ondanks het feit dat we van het gas af moeten en dat de overheid heeft gezegd dat gasprijzen als straf omhoog gaan.

Wat valt met die straf dus echt wel mee. Bij krapte op de gasmarkt zullen de aardgasprijzen hoog blijven. Meestal zie je de prijzen in het voorjaar weer dalen. De vraag naar aardgas neemt dan fors af waardoor de voorraad aan gas weer snel toeneemt. Dit zorgt ook weer voor een lagere energierekening.

Goedkope verwarming

Wil je besparen op de gasprijs? Ga dan voor goedkope (bij)verwarming, dit betekent dat je geen gebruik maakt van de gas-cv-ketel. Infraroodpanelen zijn een prima alternatief. Deze verwarmen materie waardoor dit ook goed is voor apparatuur in huis. De materie geeft vervolgens de warmte aan de omgeving af.

Een infrarood paneel verwarmt ook het menselijk lichaam en voelt hierdoor zeer comfortabel aan. Bovendien is dit een goedkope verwarming voor de woonkamer, slaapkamer of badkamer. Infrarood elektrische verwarming is het meest energiezuinig, al helemaal wanneer de woning goed is geïsoleerd.

Een zeer goedkoop alternatief is hout stoken. Hiervoor heb je een houtkachel nodig met een werkende schoorsteen. In oude woningen is deze vaak nog aanwezig. Kun je gratis aan hout komen, dan betaal je niks aan stookkosten. Houd er dan wel rekening mee dat de bovenverdieping niet verwarmd wordt, hier heb je weer aparte kachels voor nodig.

Schuiven naar boven