Wat gebeurt er als je geen energieleverancier hebt?

Bijgewerkt: 27 januari 2024

Vaak wordt gedacht dat het verplicht is om een energieleverancier te hebben. Nee, dit is helemaal geen verplichting. Wel is een leverancier verplicht om je aan te sluiten op stroom en gas, indien je hierom vraagt.

Wat gebeurt er als je geen energieleverancier hebt, hoe kom je dan aan energie? Hier zijn verschillende mogelijkheden toe. Er zijn steeds meer huishoudens die helemaal zonder energieleverancier kunnen!

Verbruik zonder contract

Het kan zomaar gebeuren dat er op je adres geen energiecontract is afgesloten. Wel kun je toegang hebben tot stroom en gas. Dit is niet altijd het geval, maar het kan zeker voorkomen. Wanneer je gas en elektriciteit verbruikt zonder dat je een energiecontract hebt dan heet dit Verbruik Zonder Contract.

Op dat moment verbruik je energie en is er geen energieleverancier die dit in rekening kan brengen. Het is dan aan de netwerkbeheerder om met jou af te rekenen. Je betaalt de geleverde energie dus aan de netwerkbeheerder.

De kosten voor verbruik zonder contract

Bij een verhuizing komt energieverbruik zonder contract vaak al voor. Je bent nog niet bij een energieleverancier aangemeld terwijl je wel al stroom en gas afneemt. Er ontstaat dan een verschil in meterstanden. De vorige bewoner heeft een afmelding gedaan en jij moet een aanmelding doen. Tussen afmelding een aanmelding kan er dus al energie zijn verbruikt.

Het verschil tussen afmelding en aanmelding wordt in rekening gebracht. Dit doet de netbeheerder, niet de energieleverancier.

Geen energieleverancier hebben

Meld je je niet aan bij een energieleverancier? Dan stuurt de netbeheerder een brief dat je een energieleverancier moet kiezen. Sommige netbeheerders zijn hier zeer snel mee, anderen wachten hier soms maanden mee. Het kan dus best dat je een half jaar of langer energie geleverd krijgt zonder dat je een energiecontract hebt.

Wat gebeurt er als je geen energieleverancier hebt? Wanneer je geen keuze maakt wordt je uiteindelijk afgesloten van stroom en gas. Hierdoor kun je dus ook geen gebruik kunnen maken van elektriciteit, warm water of verwarming van de woning. Koud stromend water krijg je wél, dit staat los van een energiecontract.

Wanneer je eenmaal bent afgesloten en alsnog een energiecontract wil nemen dan betaal je voor heraansluiting. Dit kost meer dan € 135.

Zonder energieleverancier leven

Je bent wettelijk niet verplicht om een energieleverancier te hebben. Je mag er ook voor kiezen om je af te laten sluiten en helemaal nergens stroom en gas af te nemen. In dit geval zul je zelf stroom op moeten wekken en je woning op een alternatieve wijze verwarmen. Ook moet je zelf zien dat je aan warm sanitair water komt.

Steeds meer huishoudens hebben zonnepanelen. Hiermee ben je zelfstandiger op het gebied van energievoorziening. Ook ben je duurzaam bezig en in veel gevallen een stuk goedkoper uit. Maar helemaal onafhankelijk van de energiemaatschappij is lastig. Dit komt omdat je overproductie wil terugleveren, dit levert altijd nog wat geld op. Bij onderproductie is het nodig om extra energie in te kopen.

Toch is het zeker mogelijk om zonnepanelen zonder leverancier te hebben. Overtollige energie kun je terug leveren aan de energieleverancier, maar ook opslaan in losse accu’s. Helaas zijn thuisaccu’s momenteel behoorlijk duur en hebben een beperkte capaciteit.

Een andere mogelijkheid is de stroom aan de buren of iemand anders schenken. In België zijn hier al diverse mogelijkheden voor, in Nederland staat dit nog in de kinderschoenen.

Officieel mag je in Nederland geen stroom aan je buren leveren. In ieder geval niet één op één, dit zou dan via een energieleverancier of een gespecialiseerd bedrijf moeten gaan. Toch is het zeker mogelijk om dit met de buren zelf te regelen. Leg gewoon een verlengkabel naar de buren aan zodat ze stroom bij jou af kunnen nemen.

Dit gebeurt er wanneer zonnepanelen hun energie niet kwijt kunnen

Heb je geen energieleverancier maar wel zonnepanelen? Vooral in de zomer kan er sprake zijn van overproductie. Normaal wordt overproductie terug geleverd aan het net. Wanneer je geen energieleverancier hebt dan kunnen zonnepanelen hun energie niet kwijt. Op dat moment schakelen ze uit.

De zonnepanelen schakelen pas weer in op het moment dat apparaten om stroom gaan vragen. Bij overproductie is het dus altijd goed om de wasmachine of de vaatwasser aan te zetten. Zo weet je zeker dat je overtollige stroom niet weggooit maar nuttig gebruikt.

Kan ik zonder energiecontract?

De meeste huishoudens hebben behoefte aan een energiecontract. Zelfs met zonnepanelen, een warmtepomp en/of in zonneboiler blijf je afhankelijk van de energieleverancier. Toch zijn er huishoudens die het lukt om helemaal zonder energiecontract te leven. Dit zijn energieneutrale woningen.

Zolang de salderingsregeling van toepassing is of zolang je geld krijgt voor het terug leveren van overtollige stroom blijft het interessant om je bij een energieleverancier aan te melden. Maar verplicht is dit zeker niet.

Schuiven naar boven