Welke energieleveranciers zijn er in Nederland?

Bijgewerkt: 16 januari 2023

Nederland telt in 2023 meer dan 70 energieleveranciers. De drie grootste zijn Essent, Eneco en Vattenfall (voorheen Nuon). Sinds 2017 zijn er veel kleinere leveranciers bijgekomen. Ook zijn er energiecoöperaties actief, waarbij mensen energie opwekken en met andere buurtbewoners delen.

Marktaandeel van de drie grootste leveranciers

Essent heeft ruim 3,5 miljoen Nederlandse klanten. Eneco heeft er 2,5 miljoen en Vattenfal ongeveer 2 miljoen. Dit zijn in totaal 8 miljoen huishoudens en/of bedrijven dat stroom en gas afneemt bij een van de drie grootste leveranciers.

Ongeveer 2 miljoen consumenten of bedrijven neemt stroom en gas bij een van de andere – vaak kleinere- leveranciers af.

Lijstje van de 5 grootste energieleveranciers

  1. Essent
  2. Eneco
  3. Vattenfal
  4. Budget Energie
  5. Green Choice

Meest groene energieleveranciers

Het valt op dat er steeds meer groene energieleveranciers bijkomen. Die zijn erg in trek. Dit soort leveranciers wekt zelf groene stroom op of koopt groene stroom certificaten. Dit zijn garanties en bewijzen dat energie duurzaam is opgewekt.

Er zijn een aantal energieleveranciers in Nederland die tot de groenste behoren. Dit zijn Energie vanOns, om nieuwe energie, Powerpeers, Pure Energie en Vrijopnaam. Deze vijf groene leveranciers scoorden in de groene stroom ranglijst alle vijf het cijfer 10.

In diezelfde ranglijst staan er zes met het cijfer 9 t/m 9.9 of hoger. Dit zijn, in de juiste volgorde: Energy Zero, Greenchoice, HVC Enerie, EasyEnergy, Vandebron en Eneco. Die laatste haalt nog net het cijfer 9.

Vattenfal, de derde grootste energieleverancier in Nederland, scoort op het gebied van duurzame energie het cijfer 7,4. Helaas doet Essent het met het cijfer 4 stuk slechter. Terwijl het wel het grootste energiebedrijf van Nederland is.

De minst duurzame energieleverancier is Naked Energy (2,7), gevolgd door Qwint (2,8). Op het gebied van duurzaamheid valt nog veel winst te behalen.

De energieleveranciers in België

Sommige Nederlandse leveranciers zijn ook in België actief. Bijvoorbeeld Eneco en Essent. Hieronder een weergave van de vijf grootste Belgische energieleveranciers.

  1. ENGIE Electrabel
  2. EDF Luminus
  3. Eneco Belgium
  4. TotalEnergies
  5. Mega

Andere bekende Belgische leveranciers zijn Luminus, Ebem, Essent Belgium en Trevion. Er zijn naar schatting 34 Belgische energiebedrijven/leveranciers.

Meer informatie over de drie grootste energieleveranciers in Nederland

Hieronder volgt belangrijke informatie over de drie grootste leveranciers die in Nederland actief zijn.

Essent

Velen denken dat Essent een volledig Nederlands bedrijf is. Nee, het maakt onderdeel uit van het Duitse energieconcern Innogy (tegenwoordig E.ON). Essent is in 1999 ontstaan vanuit een fusie tussen EDON en PNEM/MEGA. Het hoofdkantoor staat in den Bosch. Deze leverancier levert elektriciteit en gas aan particulieren en zakelijke klanten.

Ruim 3,5 miljoen Nederlanders zijn klant bij Essent. Hiermee behoort het absoluut tot de grootste energieleveranciers. Toch is het niet de meest groene leveranciers want het scoort op de groene lijst zeer slecht. Dit komt omdat het bedrijf gebruik maakt van kolencentrales en biomassa (waaronder houtpellets).

Dit bedrijf biedt aan bestaande klanten extra voordeel. Dit valt onder de noemer Thuisvoordeel. Wie minder dan drie jaar klant is krijgt 5% korting. Iedereen die tussen de 3 en 10 jaar klant is krijgt 7,5% korting. Huishoudens die langer dan 10 jaar klant zijn krijgen 10% korting.

Essent is niet de goedkoopste maar ook niet de duurste. Het zit er ergens tussenin. Sommige consumenten vinden de bereikbaarheid van de klantenservice van Essent slecht. Ook over de nieuwe app van dit bedrijf wordt hier en daar geklaagd.

Eneco

Deze energieleverancier is 100% Nederlands. Het is in 2020 opgericht waarbij het hoofdkantoor in Rotterdam staat. 80% van de aandelen is in handen van Mitsubishi Corporation en 20% valt ten goede van Eneco zelf.

Iets meer dan 2,5miljoen Nederlanders neemt stroom en gas bij Eneco af. Het is dus de op twee na grootste energieleverancier. Op het gebied van duurzaamheid doet dit bedrijf het goed, het soort het cijfer 9.

Eneco werkt mee aan een klimaatneutrale toekomst. Dit doen ze door het leveren van 100% groene stroom, zo staat op de website te lezen. Sinds augustus is het bedrijf gestopt met het aanbieden van grijze stroom.

De meningen omtrent de tarieven van Eneco zijn verdeeld. De één vindt het bedrijf duur terwijl de ander zich afvraagt waarom het goedkoop is. Het bedrijf moet energie op de groothandelsmarkt inkopen. Wanneer de prijzen hiervoor hoog zijn dan betekent dit ook hoge tarieven voor klanten. Soms zijn de tarieven juist lager dan bij concurrenten. Bijvoorbeeld omdat Eneco goedkoop in heeft kunnen kopen. Daarnaast wekt het zelf groene stroom op.

Ook bij dit bedrijf zorgt de klantenservice soms voor frustraties bij consumenten.

Vattenfall

Deze Zweedse energiemaatschappij bestaat al sinds 1909. De aandelen zijn volledig in handen van de Zweedse staat. Deze energieleverancier is in 2009 bekend geworden door de overname van Nuon. Vanaf toen was het ook op de Nederlandse markt actief.

Naast energieleverancier heeft Vattenfall in Zweden en Finland een aantal waterkrachtcentrales liggen. Ook heeft de onderneming twee kerncentrales in Zweden en gas- en kolencentrales in een aantal andere landen waaronder Nederland.

In Nederland heeft het bedrijf ongeveer 2 miljoen klanten. Het wil in het jaar 2050 totaal geen CO2 meer uitstoten.

Positief is dat Vattenfall met een vaste klantenkorting werkt van 25%. Dit noemen ze de Blijven Loont korting, met het doel om klanten te behouden. Helaas is het al een paar keer misgegaan en is deze korting bij veel klanten weggehaald, maar later weer toegevoegd. Ook Vattenfall kampt vaker met een storing in de app maar dit schijnt bij meer energieleveranciers voor te komen.

Schuiven naar boven