Kun je wennen aan een lagere temperatuur in huis?

Bijgewerkt: 1 maart 2023

Vaak wordt beweerd dat leven in een koud huis ongezond is. Dat valt wel mee, iedereen kan een tijdje in een koude omgeving wonen. Wel is het zo dat langdurige kou invloed heeft op de staat van de woning. Daarnaast kunnen er soms gezondheidsklachten ontstaan. Wil je wennen aan een lagere temperatuur in huis? Dat kan en zo doe je dit.

De gemiddelde temperatuur binnenshuis

De meeste mensen zetten in de winterperiode de thermostaat op 21 °C. Dit komt omdat deze temperatuur als aangenaam wordt ervaren. Mensen die op hun budget letten zetten de thermostaat lager. Het is niet aan te raden om de thermostaat onder de 18 °C uit te laten komen. Doe je dit toch, dan kan het koud of onaangenaam voelen.

Wanneer je niet thuis bent of ‘s nachts mag de thermostaat best op 15 °C staan. Liever lager zetten? Dat kan, maar houd er rekening mee dat dit op de lange termijn niet zo goed is. Lage temperaturen zorgt voor vocht in de muren, plafonds en vloeren. Bovendien kan dit een aantasting op je gezondheid zijn. Aan de andere kant zijn af en toe lagere temperaturen op de lange termijn weer goed voor je gezondheid.

Tip: schakel de hoofdverwarming uit en zet bijverwarming aan. Je bespaart in energiekosten en kunt zo goed wennen aan een lagere temperatuur in huis.

Kun je wennen aan een lagere temperatuur in huis?

De vraag is of een koud huis ongezond is. In eerste instantie niet, je kunt best een periode in een koude woning verblijven. Maar op de lange duur kun je last krijgen van ademhalingsproblemen, huidproblemen of andere klachten.

Aan de andere kant heeft kou een stimulerend effect op je immuunsysteem en de bloedsomloop. Kou activeert bruin vet waardoor je makkelijker afvalt. Om die reden is het helemaal niet verkeerd om bij een lagere temperatuur te leven. Maar ja, kun je hier ook aan wennen? Ja dat kan, en hieronder lees je hoe je dat doet.

Onderzoek naar leven in de kou

Aan de universiteit van Maastricht deden ze in samenwerking met het academisch Ziekenhuis Maastricht een onderzoek naar het leven bij een lagere temperatuur. Ee groep mensen werd dagelijks blootgesteld aan een omgevingstemperatuur van 15 °C. Dit gebeurde gedurende zes uur per dag.

De eerste dag hadden alle mensen het vreselijk koud. Het lichaam begon dan ook te rillen met als doel zichzelf warmen. Op de 10e dag hadden mensen het veel minder koud. Dit betekent dat het lichaam zeker aan een lagere temperatuur in huis kan wennen.

Variatie in temperatuur is belangrijk

Wennen aan een lagere temperatuur in huis is goed, het bespaart namelijk op de energiekosten. Toch is het beter om dit niet je hele leven lang vol te houden. Juist variatie in temperatuur is goed voor je lichaam. Het geeft een boost aan je immuunsysteem en traint de bloedvaten.

Dus: leef gerust een tijdje onder lagere temperaturen in de woning. Maar voor je algehele gezondheid en de kwaliteit van de woning zelf is het beter af en toe te stoken.

Zonder jas naar buiten

Kinderen willen nog wel eens zonder jas naar buiten rennen. Ouders zeggen vaak dat het kind de jas aan moet, anders wordt het ziek. Onzin, je wordt niet ziek wanneer je zonder jas de kou in gaat. Het is wel een feit dat je lichaam bij koude weer harder moet werken om warm te blijven. Wanneer een virus voorbij komt is je lichaam hier niet direct mee bezig. Heb je het ijzig koud en een virus te pakken, dan word je hier sneller ziek van.

Maar, een koude omgeving stimuleert je lichaam je te beschermen tegen gevaren van buitenaf. Je immuunsysteem wordt dus ook geactiveerd, en dat is weer goed voor de lange termijn. Zo ben je in de toekomst weer beter beschermd tegen virussen. Wennen aan een lagere temperatuur in huis is dus een ingewikkeld verhaal.

Hoe kan het dat je lichaam warm is?

Eigenlijk bijzonder dat je lichaam altijd een temperatuur rond de 37 °C heeft. Hoe kan het toch dat je lichaam lekker warm is? De mens is warmbloedig, dit betekent dat het lichaam zelf warmte produceert en afgeeft. Dit noem je ook wel thermoregulatie. Wanneer het lichaam afkoelt vernauwen de bloedvaten zich, zodat warmte niet verloren gaat. Rillen is een manier om extra warmte te produceren.

Wanneer de omgevingstemperatuur boven de 30 °C uitkomt dan gaat het lichaam zweten. Op deze manier kan het weer afkoelen.

Had produceren van warmte kost veel energie. Daarom moeten warmbloedigen waaronder de mens regelmatig eten. Koudbloedige dieren waaronder reptielen en amfibieën warmen dankzij de zon op. Dit kost minder energie waardoor deze dieren langere tijd zonder voedsel kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven