Windturbine voor thuis, wat levert het op?

Bijgewerkt: 13 januari 2023

Gasloos wonen, het is straks de norm. Ondertussen zijn we hard op zoek naar manieren om de woning te verwarmen; zonder gebruik te maken van gas. Dit betekent dat huishoudens straks vijf keer meer elektriciteit gaan gebruiken.

Om hieraan te voldoen is het goed om zelf elektriciteit op te wekken. Dit kan met zonnepanelen maar niet alle dagen van het jaar schijnt de zon. Vooral in de wintermaanden leveren zonnepanelen zeer weinig op. Een windturbine voor thuis lijkt hier het antwoord op.

De werking van een windturbine

Een windturbine is een machine die windenergie omzet in elektrische stroom. Windturbines of windmolens hebben verschillende toepassingen. Ze leveren elektriciteit aan de woning, de boerderij of een bedrijf.

Die elektriciteit is geschikt voor het verwarmen van de woning of het gebouw. Bijvoorbeeld middels infrarood panelen, een airco of een andere elektrische kachel. Ook is de elektriciteit aanwendbaar voor ventilatie en het gebruik van huishoudelijke elektrische apparaten. Denk maar aan de wasmachine, de vaatwasser of de droger. Maar ook het koffiezetapparaat of het opladen van de smartphone.

De werking van een windmolen is vrij eenvoudig. Door de wind draaien de rotorbladen rond. Hierdoor wordt er windenergie opgewekt. In de gondel bevindt zich een generator die de energie omzet in wisselstroom.

Voordelen van een windmolen voor thuis

Met een windmolen voor thuis help je bij het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Dit is goed voor het milieu en de toekomst van de aarde. Toekomstige generaties profiteren hiervan. Nog een voordeel van een windmolen of windturbine is dat je minder fossiele brandstoffen gebruikt. Dit is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je portemonnee.

Wanneer je een windmolen aan huis hebt staan dan is dit een goede manier om het milieu te helpen. Je creëert schone en duurzame energie. Je hoeft ook minder energie te kopen waardoor je op de eindstreep voordeliger uit bent. Je kunt honderden tot wel duizenden euro’s per jaar besparen.

Kleine windmolen voor thuis: de mogelijkheden

Niet alleen zonnepanelen maar ook een kleine windmolen voor thuis wekt duurzame stroom op. Hierdoor ben je veel minder afhankelijk van de energieleverancier. Het voordeel van een windturbine is dat deze het gehele jaar door effectief is.

De windturbine is alleen effectief en duurzaam wanneer je hem ergens plaatst waar het flink waait. Dit betekent dat hij zo hoog mogelijk moet komen te staan. Denk bijvoorbeeld aan plaatsing op het dak of soms op een hoge paal in de tuin. Hoe meer wind de molen vangt, hoe efficiënter hij is.

Staan er veel hoge gebouwen of bomen rondom je woning? Dan is een kleine windmolen minder geschikt. Woon je midden in een drukke stad dan moet de windmolen zeker anderhalf keer hoger dan bomen en gebouwen staan. Op het platteland is dit niet nodig.

Niet overal in Nederland mogelijk

Helaas is een windturbine voor thuis niet altijd mogelijk. Het gaat namelijk niet alleen om de omgeving maar ook om de gemiddelde windsnelheid. Wil je van de windturbine profiteren dan moet de windsnelheid meer dan 3 m/s bedragen.

Binnen stedelijke gebieden ga je dit niet redden. De locatie in Nederland speelt mee. Zit je in het uiterste noorden dan is windenergie volop beschikbaar. De beste locaties zijn de waddeneilanden en de gebieden die direct aan zee liggen. Ook Leeuwarden en het uiterste noorden van Groningen zijn geschikt, net als Middelburg en andere delen van West-Zeeland.

Woon je in Amsterdam, Lelystad, Zwolle of Assen? De windsnelheden zijn hier lager maar het is zeker niet onmogelijk om een windturbine te plaatsen.

Slechte gebieden zijn Utrecht, Arnhem, Den Bosch en verder heel Brabant en Limburg. Woon je in een van deze gebieden dan zijn de windsnelheden te laag.

Een lange terugverdientijd

In grote delen van Nederland is een windturbine een slechte investering. De terugverdientijd is veel te lang. De levensduur van een kleine windmolen bedraagt ongeveer 20 jaar. De terugverdientijd ligt ver boven de 20 jaar. Het is dus niet interessant om hierin te investeren.

Een uitzondering geldt wel voor bepaalde gebieden zoals de waddeneilanden en dan met name het platteland.

Hoge kosten

In theorie lijkt een windmolen voor thuis geweldig. Je wekt je eigen stroom op en draagt mee aan en beter milieu. Helaas pakt de praktijk heel anders uit. Ten eerste duurt het veel te lang voordat je de investering terugverdient. Vaak moet je er financieel op inleveren.

Daar komen nog extra kosten bij zoals het aanvragen van een vergunning. Soms is ook een bouwtechnisch onderzoek nodig. Daarnaast moet de windmolen worden aangesloten op het stroomnet.

Conclusie: een kleine windturbine voor thuis brengt weinig winst op. Mogelijk valt die winst zelfs negatief uit. Tot nu toe zijn zonnepanelen een veel betere investering.

Effectiviteit van windturbines langs snelwegen

Het is inmiddels een normaal aanzicht: grote windturbines langs snelwegen. Deze grote windmolens produceren veel energie. Uit onderzoek blijkt dat de terugverdientijd van deze enorme windturbines tussen de 12 en 18 maanden ligt. Tegenwoordig ligt de terugverdientijd zelfs onder de 30 weken.

Mini windmolens voor thuisgebruik horen hier niet bij. De productie, het onderhoud en de aanschaf kost meer energie en geld dan dat het oplevert. Denk dus niet dat een windmolen voor thuis hetzelfde is als de grote windturbines die je langs snelwegen ziet staan.

Schuiven naar boven