Woning ventileren in de winter

Bijgewerkt: 1 maart 2023

In de koude wintermaanden moet je er niet aan denken om een raam open te zetten. Toch is de woning ventileren in de winter heel belangrijk. Juist in de koudere maanden kun je last krijgen van vochtproblemen, al helemaal wanneer de verwarming niet hoog genoeg staat.

Je huis ventileren in de winter kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld het raampje dat je openzet, een ventilatierooster maar er zijn ook wat andere trucjes. Een schone lucht in huis is superbelangrijk voor je gezondheid, lees daarom onderstaande tips door.

Luchten of ventileren

Er is wel een verschil tussen luchten en ventileren. Tijdens het luchten zet je ramen en deuren tegen elkaar open. Hierdoor ontstaat er een luchtstroom waardoor er tijdelijk frisse lucht wordt aangevoerd.

Ventileren betekent dat er continu frisse lucht wordt aangevoerd, waarbij vervuilde lucht wordt afgevoerd. In de zomermaanden kun je prima ventileren, maar in de winter wordt dit een stuk lastiger. Je wil de kou buiten houden en niet te veel kwijt zijn aan stookkosten.

Check de luchtkwaliteit in de woning

Hoe weet je of je voldoende ventileert? Wanneer de luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% ligt dan ventileer je goed. Daarnaast mag het CO2gehalte niet boven de 1200 ppm uitkomen. Gebruik een luchtkwaliteitsmeter om het CO2gehalte, fijnstofgehalte en de luchtvochtigheid te meten.

Luchtroosters in huis open laten staan

Veel huizen zijn voorzien van luchtroosters. Meestal kom je ventilatieroosters in muren, ramen of deuren tegen. Het kan ook dat een rooster in de binnenruimte naar een ventilatiekanaal leidt, en vervolgens via een muur of het dak naar buiten toe.

Het is belangrijk om luchtroosters altijd open te laten staan. Veel mensen maken ze in de winter dicht, juist omdat er koude lucht door naar binnen komt. Dit voelt aan als tocht en dat is onprettig. Een speciaal deksel voorkomt dat het gaat tochten.

Natuurlijke ventilatie in huis

Ruim 70% van de woningen is voorzien van natuurlijke ventilatie. Verse lucht komt via roosters binnen, of via een raampje. Ook naden en kieren zorgen voor de aanvoer van verse lucht. Het probleem is dat naden en kieren voor trek zorgen (tocht). Ook moet je hierdoor hoger stoken, en dat kost natuurlijk allemaal extra geld.

Bedenk dat natuurlijke ventilatie onmisbaar is. Het helpt om de woning in de winter te ventileren, ook al voelt dat af en toe koud aan. Sla in dit geval een dekentje om je heen en bedenk dat die ventilatie voor een schone lucht zorgt.

Ventileren tijdens of na het douchen

In het beste geval heb je een ventilatiesysteem op de badkamer. Zet de ventilatie tijdens het douchen op de hoogste stand en laat hem ook na het douchen (of gebruik van het bad) nog een half uur draaien.

Is er geen ventilatie aanwezig, zet dan altijd een raampje open. Ook in de winter. Sluit de deur van de badkamer zodat de kou zich niet door de rest van het huis kan verspreiden. Het badkamerraam kan na een half uur dicht.

Ramen op slaapkamers open zetten

De woning ventileren in de winter is vooral op de slaapkamers erg belangrijk. Tijdens de nachtelijke uren verlies je veel vocht (zweet). Dit vocht trekt in het matras en het beddengoed, maar komt ook in de lucht terecht. Wanneer je niet elke dag ventileert dan ontstaat er een vochtprobleem.

Plaats een hygrometer op de slaapkamer. Zo controleer je altijd de luchtvochtigheid, die zou tussen de 50% en 60% moeten liggen. Wanneer dit hoger ligt dan is dit een teken dat je te weinig ventileert.

Het beste kun je ‘s morgens, direct na het opstaan, het raam op de slaapkamer open zetten. Zorg dat de verwarming op de slaapkamer niet brandt. Afhankelijk van de buitentemperatuur doe je het raam na 15-30 minuten weer dicht. Hierna kan eventueel de verwarming worden opengedraaid.

Een mechanisch ventilatiesysteem

Is het huis na de jaren 80 gebouwd? Grote kans dat er een mechanisch ventilatiesysteem aanwezig is. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn, want er zijn nog steeds moderne woningen zonder dit ventilatiesysteem.

Een mechanisch ventilatiesysteem moet de hele dag aan blijven staan. Zo zorg je voor een continu verse luchtstroom en wordt vervuilde lucht goed afgevoerd. Wanneer je het ventilatiesysteem uitschakelt dan is dit nadelig voor de luchtkwaliteit in huis.

Het gebruik van een airco

Moderne airco’s kunnen niet alleen verwarmen en koelen maar ze brengen ook de luchtvochtigheid op peil. Bovendien filteren ze de lucht. De vervuilde lucht wordt uit de woning gezogen, gefilterd en vervolgens komt er verse lucht de woning binnen. Dit kan zowel bij een splitunit als een mobiele airco, mits het een van de nieuwere modellen betreft.

Vind je het in de winter te koud om te ventileren middels het openzetten van een raampje of afzuiging? Gebruik de airco als verwarming en luchtfilter inéén. De perfecte manier om voor een aangenaam en schoon klimaat in huis te zorgen.

De nadelen van vocht in huis

Waarom is het toch zo belangrijk om ook in de winter de woning goed te ventileren? In ieder huis is altijd iets van vocht aanwezig. Dit ontstaat door te koken, wanneer je de was binnenshuis droogt, zweten en uitademen. En wat dacht je van douchen, in bad gaan of de warm water gebruiken?

Vocht, in combinatie met warmte is een ideale leefomgeving voor schimmels en huisstofmijten. Wanneer er veel schimmels in huis zijn is dit schadelijk voor de gezondheid. Ook de aanwezigheid van huisstofmijt kan allerlei gezondheidsklachten veroorzaken. Bovendien zijn sommige mensen allergisch voor huisstofmijt, met nog meer klachten tot gevolg.

Schuiven naar boven