Hoe kun je zo snel mogelijk douchen?

Bijgewerkt: 26 oktober 2023

Het advies is om maximaal 5 minuten per keer te douchen. Daarnaast is het goed om niet vaker dan drie keer per week onder de douche te springen. Wanneer je dit allemaal toepast kun je tot wel 400 euro per jaar besparen.

Is het mogelijk om in twee of misschien wel in één minuut te douchen? Ja, maar dit vraagt wel wat voorbereiding. Ontdek hoe je zo snel mogelijk kunt douchen.

Gebruik altijd een douchewekker

Het is belangrijk om bij te houden hoe lang je onder de douche staat. Daarom is een doucheklok zo handig. Dit waterdicht klokje hang je in de douche (of je zet hem ergens neer). Start de timer zodra je de waterkraan openzet. Dus ook wanneer je alleen maar het water voorverwarmt, want op dat moment gebruik je gas/elektriciteit en water.

Het is een hele sport om van 10 naar 5 minuten douchen te gaan. Het is een nog grotere uitdaging om hier 3 minuten van te maken. Lukt het je om in slechts 60 seconden te douchen? Dan ben je een wereldster.

Stappenplan zo kort mogelijk douchen

Heb je de douchewekker klaarstaan? Dan gaan we er alles aan doen om zo snel mogelijk te douchen. Het stappenplan bestaat uit vijf onderdelen. Lees ook nog even de andere praktische tips door, want het zorgt ervoor dat je minder vaak onder de douche hoeft.

Voorbereiding: zorg dat alles wat je nodig hebt binnen handbereik staat. Het is niet handig om halverwege de douchebeurt nog iets te moeten pakken. In de douchecabine of de inloopdouche staan dan ook douchegel, shampoo, conditioner en een washandje klaar. Binnen handbereik ligt een handdoek op je te wachten.

Stap 1: scheren en tandenpoetsen aan de wastafel

Waarschijnlijk ben je zo iemand die zich onder de douche scheert en zijn tanden poetst. Niet doen want hiermee verbruik je ontzettend veel energie en water. De eerste stap is dan ook dat je de scheerbeurt aan de wastafel doet. Vind je het prettig om gelijk je tanden te poetsen, dan doe je dit ook terwijl je aan de wastafel staat.

Stap 2: juiste temperatuur instellen en de kraan open draaien

Nu is het tijd om de douche in te stappen. Heb je een thermostaatkraan dan stel je de juiste temperatuur in. Meestal is 37 °C een prettige temperatuur. Wanneer je kouder doucht dan bespaar je energie, denk hier zeker over na. Draai de kraan open en ga zo snel mogelijk onder de douche staan. Wacht niet te lang want er loopt vanaf nu veel energie en water weg.

Stap 3: inzepen, inzepen en nog eens inzepen

Neem een dot shampoo en zeep hier je haar mee in. Wil je hierna ook nog conditioner gebruiken? Spoel de shampoo direct uit. Gebruik de weggespoelde shampoo om je lichaam te wassen of neem wat douchegel. Ondertussen breng je conditioner op het haar aan.

Zorg dat het inzepen van je haar en huid niet langer dan 45 seconden duurt. Het is echt mogelijk om dit binnen deze tijd te realiseren!

Stap 4: je lichaam afspoelen

Dit is het moment om je lichaam af te spoelen. Begin altijd bij je haar en hoofdhuid. Beweeg met de vingertoppen over de hoofdhuid zodat je alle shampoo en conditioner wegspoelt. Het water dat wegloopt zorgt ervoor dat ook je lichaam wordt afgespoeld.

Breng je armen omhoog en spoel de zeep onder je oksels weg. Controleer nog even alles. Ben je helemaal schoongespoeld? Dan door naar stap 5.

Stap 5: kraan dicht draaien en afdrogen

Zodra je helemaal bent schoongespoeld zet je direct de kraan dicht. Neem een droge handdoek en droog als eerste je gezicht en nek af. Hierna je rug, buik en vervolgens de armen en benen. Heb je lang haar? Buig voorover zodat je natte haar niet op je rug terechtkomt. Wikkel als laatste de handdoek om je hoofd, zo raakt het natte haar je rug niet aan.

Heb je het altijd koud wanneer je onder de douche uitkomt? Droog je dan in de douchecabine of de inloopdouche af. De warmte blijft hier namelijk enige tijd hangen. Pas wanneer je helemaal droog bent stap je de cabine of de inloopdouche uit. Je zal merken dat je het nu helemaal niet meer koud hebt.

Dit bespaar je met een minuutje douchen

Is het je gelukt om in een minuutje te douchen? Wanneer dit niet het geval is moet je niet treuren: ook met 3 minuten douchen bespaar je ontzettend veel. Zelfs 5 minuten is altijd beter dan 10 minuten onder de douche staan.

Een regendouche verbruikt meer water dan een normale douche. Het beste kies je voor een waterbesparende douchekop. Dit verbruik je aan water:

  • 1 minuut: 6 liter bij een normale douche en 15 liter bij een regendouche
  • 3 minuten: 18 liter bij een normale douche en 45 liter bij een regendouche
  • 5 minuten: 30 liter bij een normale douche en 75 liter bij een regendouche
  • 10 minuten: 60 liter bij een normale douche en 150 liter bij een regendouche

Qua energieverbruik bespaar je nog meer. Wanneer je 10 minuten doucht dan verbruik je ongeveer 0,4 m³ gas. Met 2 minuten douchen ben je 0,08 m³ kwijt. Met een gasprijs van € 1,50 per kubieke meter bespaar je dus € € 0,48 per keer. Wanneer je dit drie keer per week doet bespaar je op jaarbasis € 74 per persoon. Voor een gezin met vier personen loopt die besparing op tot € 299 op gasverbruik.

Extra tip: gebruik droogshampoo

Het wassen van je haar kost de meeste tijd. Het is echt niet nodig om je haar dagelijks te wassen. Wanneer je haar niet al te vet is dan kun je het ook één tot twee keer per week wassen. Gebruik tussendoor droogshampoo, hiermee verminder je het aantal wasbeurten.

Schuiven naar boven