Zo werkt energie tegen inkoopprijs

Bijgewerkt: 26 oktober 2023

Als energieprijzen hoog zijn, zie je meer mensen met een dynamisch energiecontract. Dit betekent dat je energie tegen inkoopprijzen afneemt. Je bent hier zeker goedkoper mee uit. Maar het kan ook tegen je werken, vooral in de wintermaanden. Met een beetje pech ben je in de winter tot wel drie keer duurder uit. Hoe werkt energie tegen inkoopprijs precies?

Het dynamisch energiecontract

Wanneer je een dynamisch energiecontract afsluit, betaal je dynamische prijzen voor elektriciteit en gas. De energieprijzen zijn gekoppeld aan de prijzen zoals die op de beurzen verhandeld worden. Dit noem je ook wel energie tegen inkoopprijs.

Een dynamisch contract heeft geen vaste looptijd. Het heeft een onbepaalde looptijd zonder einddatum. Je kunt het contact op ieder moment opzeggen. Vaak geldt er wel een opzegtermijn van 30 dagen.

Voor gas en voor stroom

Vaak wordt gedacht dat een dynamisch contract alleen voor stroom mogelijk is. Maar je kunt ook voor de levering van gas een dynamisch contract afsluiten. Dit laatste kan in de winter wel voor extra hoge kosten zorgen. Want in de wintermaanden schijnt de zon nauwelijks, en wordt zonne-energie niet voor het produceren van gas gebruikt. Hierdoor is het gas in de wintermaanden vaak duurder, ook doordat de vraag hoger is.

Je kunt in de wintermaanden met een dynamisch contract dus duurder uit zijn dan wanneer je een vast- of variabel contract zou hebben.

Voor de levering van stroom zijn dynamische contracten vaak wél interessant. Op een winderige dag wordt veel energie opgewekt en profiteer je van lage inkoopprijzen. Ook op een zonnige dag heb je hier profijt van.

Maar net als bij gas, kan de inkoopprijs van stroom in de winter hoger zijn.

Krijg je energie écht tegen inkoopprijs?

Aanbieders van dynamische contracten zeggen dat je energie tegen inkoopprijs ontvangt. Maar dit is niet helemaal waar. Je betaalt namelijk ook een inkooptoeslag en vaste leveringskosten.

Dit betekent dat de inkoopprijs niet zo realistisch is als je denkt. Je bent altijd duurder uit dan de prijs die de energieleverancier op de spotmarkt betaalt.

Energieprijzen en de spotmarkt

De spotmarkt is de plek waar goederen, energie of effecten worden gehandeld. Hier wisselen ze tegen (directe) betaling van eigenaar. Voor energie is het gebruikelijk om dit op de spotmarkt te verhandelen, want er vindt onmiddellijke levering en betaling plaats.

Met een dynamisch energiecontract beweeg je mee met de energieprijzen op de spotmarkt.

Hoogte van inkooptoeslag en vaste leveringskosten

Naast de inkoopprijs betaal je met een dynamisch contract ook een inkooptoeslag. Hoe hoog dit is, verschilt per energieleverancier. Dit ligt ergens tussen de 2 en 5 cent per kWh. Sommige leveranciers zitten hier nog onder, bijvoorbeeld 1,5 cent per kWh.

Het lijken kleine verschillen, maar de kosten voor inkooptoeslag kunnen op jaarbasis flink uiteenlopen. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste inkooptoeslag bedraagt op jaarbasis (met een verbruik van 3000 kWh stroom) ruim € 90.

Kijk niet alleen naar de inkooptoeslag van dynamische leveranciers. Je krijgt namelijk ook met vaste leveringskosten te maken. Op dit verschilt weer per leverancier. De een rekent € 3,99 per maand, de ander € 7,50.

Is een dynamisch energiecontract wel zo slim?

Met een dynamisch energiecontract zit je altijd in onzekerheid. De prijzen veranderen continu. Dit betekent dat je elke dag een andere prijs moet betalen. Zo kan het dat je de ene dag niks voor energie betaalt, en een week later meer dan iemand met een vast contract.

Wanneer je een dynamisch contract hebt, is het slim om geld achter de hand te hebben. Of ga slim met energie om. Via je energieleverancier zie je een dag van tevoren wat je tarieven zijn. Bij een hoge prijs kun je hierop inspelen door even geen energievretende apparaten aan te zetten. Zet die apparaten aan wanneer je bijna niks betaalt.

En dynamisch energiecontract is vooral handig wanneer je veel thuis bent. Zo kun je bijvoorbeeld ‘s middags een wasje draaien en de vaatwasser aanzetten. Want in de middaguren zijn de energieprijzen vaak het laagst. Dit komt door twee dingen:

  • De zon die schijnt (hij wekt energie op)
  • De vraag naar stroom is laag

In de wintermaanden is de vraag naar energie hoog. Dit betekent dat ook de tarieven omhooggaan. Het is dus wel zo slim om in de winter wat geld achter de hand te houden, en zuinig met energie om te gaan.

Het contract opzeggen

Is energie die je tegen inkoopprijzen koopt, je iets te risicovol? Of stijgen de energietarieven zo hard dat je erg duur uit bent? Soms is het beter om het dynamisch contract op te zeggen. Afhankelijk van de leverancier kan dit maandelijks of zelfs dagelijks. Houd rekening met een eventuele opzegtermijn.

Je hoeft niet direct van energieleverancier te wisselen. Soms kun je een variabel- of vast contract bij dezelfde leverancier afsluiten. Maar er zijn ook leveranciers die alleen met dynamische contracten werken. In dit geval moet je bij opzegging wel naar een andere leverancier op zoek gaan. Doe dit tijdig, zodat alles goed is geregeld.

Schuiven naar boven