Zonnepanelen of waterstofpanelen: de belangrijkste verschillen

Bijgewerkt: 10 maart 2024

Veel mensen kiezen voor zonnepanelen. Zelf je energie opwekken is niet alleen milieuvriendelijk maar het bespaart ook aan kosten. Wat velen niet weten is dat er wat alternatieven zijn. Bijvoorbeeld het waterstofpaneel, die misschien wel veel beter is. Ontdek het belangrijkste verschil tussen zonnepanelen en waterstofpanelen.

Duurzame energie opwekken

Eén ding hebben zonnepanelen en waterstofpanelen gemeen: ze wekken beiden duurzame energie op. Dit vermindert de CO2-uitstoot. Bovendien zijn dit soort panelen kostenbesparend want je energierekening gaat omlaag.

Zonnepanelen bestaan al langer, maar sinds 2019 zijn waterstofpanelen ontdekt. Van Belgische bodem dus ook nog eens een prachtige Europese uitvinding.

Wil je zonnepanelen eens uitproberen? Koop dan een pakket voor de camper of thuis. Kost € 120 tot € 180 en heeft een vermogen dat varieert van 20-100 W. Handig wanneer de stroom thuis uitvalt of wanneer je onderweg stroom nodig hebt.

Verschil tussen zonnepanelen en waterstofpanelen

Waterstof panelen zijn in 2023 niet echt verkrijgbaar. Ze bestaan wel maar bevinden zich nog in een experimentele fase. Hierdoor is ook niet duidelijk wat dit soort panelen moet kosten. Toch zijn er al zichtbare verschillen tussen zonnepanelen en waterstofpanelen. Hieronder zie je een aantal van deze verschillen voorbijkomen.

Zonlicht en lucht

Zonnepanelen werken met behulp van zonlicht. Het paneel bestaat uit vele zonnecellen met een positieve en een negatieve lading. Zodra het zonlicht op de zonnecel terechtkomt ontstaat er een elektrische stroom tussen deze twee ladingen. Je spreekt dan van gelijkstroom.

Binnen het huishouden kun je niet veel met deze gelijkstroom. Daarom gaat de stroom naar een omvormer die er wisselstroom van maakt. Vervolgens gaat de wisselstroom naar het stopcontact of, indien zonnepanelen eigendom zijn van een energiebedrijf, naar het elektriciteitsnet.

Een waterstofpaneel gaat nog een stapje verder. Dit paneel werkt niet alleen op licht maar ook op lucht. Waterdamp uit de lucht zet het paneel om in waterstofgas. Het waterstofgas wordt in een batterij opgeslagen. Door dit gas te verbranden komt er energie vrij, dat voor het huishouden inzetbaar is. De werking is dus het grootste verschil tussen zonnepanelen of waterstofpanelen.

Opslag van energie

Nog een belangrijk verschil tussen zonnepanelen en waterstofpanelen: het opslaan of juist afvoeren van overtollige energie. Een waterstofpanelen kan de energie bewaren. Wat in de zomer opgewekt is, kan in de winter worden gebruikt.

Zonnepanelen kunnen niks met een teveel aan energie. Daarom wordt dit naar een energieleverancier afgevoerd. Wat overigens niet betekent dat er geen energie kan worden opgeslagen. Het overschot gaat namelijk eerst naar een thuisaccu, maar wanneer deze vol is gaat de rest naar het elektriciteitsnet. Alleen is de capaciteit voor opslag kleiner dan bij waterstofpanelen.

De capaciteit

Het gemiddeld gezin heeft 10 zonnepanelen nodig om gebruik te kunnen maken van stroom. Helaas moeten deze panelen dan telkens blijven werken. Waterstofpanelen zijn veel effectiever. Een enkel paneel kan voor een gezin voor drie weken energie opwekken en opslaan, ook wanneer het paneel hierna niet meer werkt.

Zonnepanelen hebben dus een lagere capaciteit dan waterstofpanelen. Dit maakt deze laatste er een stuk interessanter op.

Afmeting van de omvormer

De omvormers voor zonnepanelen zijn redelijk compact. Maar die van waterpanelen zijn in 2022 nog ontzettend groot. Onderzoekers bekijken hoe ze deze kleiner kunnen krijgen, want de flinke afmeting zorgt ervoor dat omvormers van waterstofpanelen nog niet geschikt zijn voor huishoudens.

Prijs van de verschillende energiebronnen

Waterstof wordt door huishoudens niet gebruikt als energiebron. Maar wanneer dit straks wel het geval is, dan zijn huishoudens veel goedkoper uit. Dit komt omdat waterstof een goedkopere energiebron is dan elektriciteit of gas.

Kun je zelf waterstof maken?

Hoe fijn zou dat zijn, zelf waterstof maken in de zomer en voor de winterperiode opslaan. Dan heb je tijdens de koude en donkere wintermaanden gratis stroom. In theorie kan iedereen zelf waterstof maken. Helaas heb je voor de productie, opslag maar ook voor de toepassing hiervan dure apparatuur nodig. Bovendien moet dit aan allerlei veiligheidseisen voldoen. Dus voor het standaard huishouden of bedrijf is het niet mogelijk om zelf waterstof te maken.

In dat opzicht is het wachten op de komst van waterstofpanelen. Waarschijnlijk zou dit vanaf 2026 mogelijk moeten zijn, maar dat hangt weer van de ontwikkelingen af. Het duurt namelijk enkele jaren voordat een nieuwe ontwikkeling ook echt vorm krijgt. Tot die tijd blijven we afhankelijk van zonnepanelen, er is nog geen ander goedwerkend alternatief.

De prijs van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn door de jaren heen goedkoper geworden. Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt hangt van het aantal personen en het jaarlijks energieverbruik af. Hieronder een indicatie:

  • 2 personen en 3000 kWh: 14 zonnepanelen
  • 4 personen en 4000 kWh: 18 zonnepanelen
  • 6 personen en 5000 kWh: 23 zonnepanelen

De prijs inclusief installatie en omvormer bedraagt gemiddeld:

  • 14 zonnepanelen: € 7400
  • 18 zonnepanelen: € 10.000
  • 23 zonnepanelen: € 11.900

De jaarlijkse besparing hangt weer van het jaarlijks energieverbruik en het aantal zonnepanelen af:

  • 14 zonnepanelen: € 750 per jaar
  • 18 zonnepanelen: € 1000 per jaar
  • 23 zonnepanelen: € 1250 per jaar

Prijs waterstofpanelen

Houd er rekening mee dat de prijs van waterstofpanelen hoger komt te liggen. Vooral in de beginperiode zullen waterstofpanelen flink duurder zijn. Na enkele jaren zakt de prijs en zal dan gelijk komen te liggen met die van zonnepanelen.

Schuiven naar boven