Afgewaaide zonnepanelen – plan van aanpak

Bijgewerkt: 24 oktober 2023

Zonnepanelen zijn erg kostbaar. Wanneer ze door een storm afwaaien dan zie je het geld letterlijk wegvliegen. Afgewaaide zonnepanelen brengt verschillende problemen met zich mee. Niet alleen het gemis van een energiebron, ook kan het zonnepaneel letsel of schade veroorzaken. Daarom is het belangrijk om het plan van aanpak door te lezen.

Kunnen zonnepanelen van het dak waaien?

Wanneer je naar zonnepanelen kijkt zijn ze groot en zwaar. Het lijkt bijna onmogelijk dat deze van het dak kunnen waaien. Toch kan dit bij een hevige windvlaag of storm zeker gebeuren. Gelukkig komt dit in de praktijk weinig voor. Toch verdwenen zonnepanelen na een hevige storm van het dak van het provinciehuis in Zwolle (februari 2022). Gelukkig hebben ze hierbij geen schade aangericht.

Afgewaaide zonnepanelen: aansprakelijkheid

Als woningeigenaar beslis je zelf om panelen op het dak te installeren. Wanneer deze panelen door een storm afwaaien dan ben je hier ook aansprakelijk voor. Dit betekent dat je aansprakelijk bent voor schade en letsel die de afgewaaide zonnepanelen hebben veroorzaakt.

Woon je in een huurwoning? De woningeigenaar moet een opstalverzekering afsluiten. Dit betekent dat de woningeigenaar ook aansprakelijk is. Maar misschien heb je zelf de panelen op het dak van de huurwoning gelegd. Dan kan de aansprakelijkheid bij jou zelf liggen.

Tip: met een zonnepanelenpakket zorg je direct voor vervanging van weggewaaide zonnepanelen. Ook nog eens zeer betaalbaar.

Stormschade zonnepanelen en verzekering

Let op want zonnepanelen zijn bij stormschade niet altijd verzekerd. Dit geldt alleen voor alles dat nagelvast aan de woning zit. Zo geldt er wel een dekking voor afgewaaide dakpannen. Wanneer de panelen los op het dak staan en ervan af vallen, dan is deze schade niet gedekt.

Bij plaatsing van zonnepanelen is het dus belangrijk dat je ze goed verankert. Doe je dit niet dan zijn weggewaaide zonnepanelen niet verzekerd.

Soms is er sprake van onzichtbare schade. Als gevolg hiervan leveren de panelen een lager rendement op. Helaas is dit lagere rendement bij veel verzekeraars niet gedekt. Hier en daar wel, maar verzekeraars zijn hier zeker niet happig op.

Extra verzekeren

Sommige mensen kiezen ervoor om zonnepanelen te verzekeren. Houd er rekening mee dat dit altijd extra geld kost. Je bent zeker € 50 per jaar extra aan verzekering kwijt. Maar wanneer er iets door een natuurramp zoals storm gebeurt, zijn de zonnepanelen wel goed verzekerd. En wanneer je tijdelijk geen stroom hebt omdat de panelen weg of kapot zijn, dan krijg je de kosten voor het kopen van extra stroom ook vergoed.

Afgewaaide zonnepanelen herstellen

Wanneer zonnepanelen van het dak waaien zijn ze vaak blijvend beschadigd. Het zal zelden voorkomen dat ze nog bruikbaar zijn. Dit betekent dat je nieuwe panelen op het dak moet (laten) plaatsen.

Regel dit eerst met de verzekeraar. Ga dus niet een hoop geld uitgeven zonder te weten of je dit wel terugkrijgt. Krijg je de schade vergoed? Dan mag je in principe kopen waar en wat je wil. Wel is het belangrijk om de aankoopnota of de factuur goed te bewaren. Mogelijk wil de verzekering dit als bewijs zien.

Reparatie zonnepanelen: plan van aanpak

De reparatie van zonnepanelen kan erg kostbaar zijn. Daarom is het aan te raden om eens te bekijken wat en hoeveel je vergoed krijgt. Vervolgens heb je twee mogelijkheden:

  • Zelf repareren
  • Laten repareren

Bedenk dat arbeidskosten bijna de helft van de totaalprijs beslaan. Koop je zonnepanelen van € 3000 dan ben je tussen de € 1000 en € 2500 kwijt aan het laten plaatsen hiervan. Het is dus zeker interessant om te kijken of je dit zelf kan doen, eventueel met hulp van iemand die hier goed in is.

Reparatie van zonnepanelen is alleen mogelijk wanneer het defect te herstellen is. Gaat het om weggewaaide panelen dan kun je reparatie eigenlijk wel vergeten. Maar bij lichte stormschade eraan wanneer de zonnepanelen nog op het dak zat dan, als repareren vaak wel mogelijk.

Tip: vraag vooraf een prijsofferte aan. Zorg ook dat deze prijsofferte vrijblijvend is, want soms moet de reparateur ervoor langskomen en het dak op gaan. Je wil niet dat er dan extra kosten in rekening worden gebracht.

Kan ik zelf zonnepanelen installeren?

Beschik je over een goede ladder en durf je op grote hoogte te werken? Heb je ook een beetje verstand van het installeren van zonnepanelen? Dan kun je deze heel goed zelf installeren.

Dit begint al met een goede voorbereiding. Ten eerste door te bekijken hoe de panelen geplaatst worden. Het is belangrijk dat ze veel zonlicht ontvangen. Soms moet je overhangende takken van bomen wegsnoeien.

De panelen moeten goed worden verankerd. De bekabeling moet uiteraard altijd waterdicht zijn. Ook is het verplicht om panelen te aarden, zodat ze beschermd zijn bij blikseminslag. Verder moet er een omvormer op de zonnepanelen worden aangesloten, maar de omvormer moet ook op de meterkast worden aangesloten. Dit is meer het werk van een ervaren elektricien.

Schuiven naar boven