Een bloempotkachel gevaarlijk? Een hardnekkig gerucht

Bijgewerkt: 1 maart 2023

De bizar hoge energieprijzen maken mensen radeloos. Van een petroleumkachel tot zelfgemaakte bloempotkachel, je moet een manier vinden om je huis te verwarmen. Of je moet er geen probleem mee hebben om rillend de winter door te komen.

De bloempotkachels gaan als warme broodjes over de toonbank. Bij gebrek aan voorraad maken sommigen dit kacheltje zelf. Ondertussen wordt er flink gewaarschuwd: de bloempotkachel zou gevaarlijk zijn. Feit of fictie? We bespreken een aantal geruchten .

Het kacheltje bestaat uit een bloempot en wat theelichtjes

Een terracotta bloempot en wat theeelichtjes, hoe gevaarlijk kan dat zijn? Volgens sommigen levensgevaarlijk. Het zou een hoop fijnstof produceren, slecht zijn voor de gezondheid en nauwelijks effectief. Ook bestaat er een verhoogd risico op brandgevaar. Niemand wil een zwartgeblakerd huis, dus is de bloempotkachel nu gevaarlijk of veilig?

Feit: er komt een beetje koolmonoxide vrij

Iedereen heeft wel eens van een koolmonoxidevergiftiging gehoord. Vaak gebeurt dit door het lekken van koolstofmonoxide vanuit de cv-ketel. Maar wist je dat er ook koolmonoxide vrijkomt bij het branden van waxinelichtjes of kaarsen? Dit is slechts een kleine hoeveelheid en ongevaarlijk.

Maar let op wanneer de theelichtjes onrustig branden of wanneer je een zwarte walm (roetvorming) ziet verschijnen. De hoeveelheid koolmonoxide is dan een stuk groter. Wanneer de kaarsjes in je bloempotkachel vaak onrustig branden, dan is dit schadelijk voor de gezondheid.

Wat kun je doen? De oplossing ligt in een goede ventilatie. Hiermee verlaag je de hoeveelheid koolmonoxide en andere giftige stoffen in de ruimte.

Ook waar: er kan een allergische reactie ontstaan

De meeste mensen kunnen goed tegen het branden van kaarsen. Maar wanneer je hier gevoelig voor bent, dan kunnen de ogen, keel of neus geïrriteerd raken.

Wat kun je doen? Wanneer je vaker allergische klachten tijdens het branden van kaarsen hebt, kun je beter geen kaarsje aansteken. Dus helaas ook geen bloempotkachel. Zoek naar een andere methode om je huis te verwarmen.

Niet altijd: het is brandgevaarlijk

Wanneer je kaarsen of theelichtjes aansteekt werk je met open vuur. Dit vormt altijd een risico, vooral wanneer dit binnenshuis plaatsvindt. Vooral kleine kinderen en huisdieren kunnen in aanraking komen met de vlammetjes.

Gelukkig valt dit bij de bloempotkachel wel mee. De theelichtjes staan op een plateau met hierboven een omgekeerde bloempot. De ruimte tussen bloempot en het plateau bedraagt slechts enkele centimeters. Dit verkleint het risico dat je per ongeluk iets op de kaarsjes laat vallen. Of dat de kat er bovenop springt.

Plaats het kacheltje altijd op een veilige plek, zodat niemand ertegenaan kan stoten. Wanneer je op dit soort zaken let dan is de bloempot kachel niet gevaarlijk.

Gedeeltelijk waar: een bloempotkachel is matig effectief

Nog een hardnekkig gerucht: de bloempotkachel zou geen tot nauwelijks effect hebben. Dat hangt er vanaf welke ruimte je wil verwarmen. Is deze goed geïsoleerd en niet te groot? Dan kan een bloempot kachel zeker effect hebben. Voor een kleine kamer zijn 1 tot 2 bloempotkachels voldoende, maar voor een grote kamer heb je misschien wel 6 van die kacheltje nodig.

Een enkel theelichtje heeft een verwarmingsvermogen van 30 W. Wil je dit vergelijken met een kacheltje van 900 W, dan heb je 30 waxinelichtjes nodig. Vandaar die 5 tot 6 bloempot kacheltjes voor grotere kamers. Maar dan nog zal het lang niet zo warm worden als wanneer je de centrale verwarming aanzet, of een elektrische kachel van 2000 Watt.

Dus het klopt dat een bloempotkachel minder effectief is. Je moet het vooral als directe stralingswarmte zien. Het kacheltje verwarmt de nabije omgeving, daarom zet je hem bij je in de buurt. Bijvoorbeeld op de salontafel wanneer je ’s avonds tv kijkt. Door de stralingswarmte heb je het minder koud en ben je minder snel geneigd om de verwarming aan te zetten.

Wat kun je doen? Zorg dat het kacheltje altijd bij je in de buurt staat. Heb je koude handen, houd ze dan lekker tegen het kacheltje aan. Je zult merken dat je handen snel behaaglijk warm aanvoelen.

Feit: de kachel is gevaarlijk voor vogels

Wanneer je vogels in huis hebt zou je nooit kaarsen moeten branden. Dus ook geen bloempotkachel, want die werkt op basis van kleine kaarsjes (waxinelichtjes). Vogels hebben een ander ademhalingssysteem dan zoogdieren. De stoffen die bij het branden van kaarsen vrijkomen hebben veel invloed op de longen en luchtzakken van een vogel. Hier kunnen ze flink ziek van worden en zelfs eraan sterven.

Zijn je vogels je lief, gebruik dan zeker geen kaarsen in huis. Ook geen wierook, petroleumkachel of andere dingen waarbij tijdens verbranding schadelijke stoffen vrijkomen.

Niet waar: de bloempotkachel is duur

Voor een bedrag van ongeveer € 45 koop je een bloempotkachel. In vergelijking met andere kachels is dit redelijk goedkoop. Maar wanneer je naar de afmeting en de effectiviteit kijkt, dan raak je toch wel in twijfel.

De prijs is vooral gebaseerd op het decoratieve element. Bloempotkacheltjes werden jaren geleden verkocht ter decoratie. Het zag gezellig uit en die extra warmte was een pluspunt. Mensen zijn door de stijgende energieprijzen de kacheltjes als alternatieve verwarming gaan gebruiken. Dit heeft geleid tot een grote vraag naar deze kacheltje, met stijgende prijzen tot gevolg.

Zodra de hype voorbij is zullen de prijzen weer dalen. Misschien kun je er dan een voor drie tientjes scoren. Goedkoper zullen ze niet worden, want het blijft toch een decoratiestuk voor je woonkamer.

Schuiven naar boven