Door hoge gasprijs verdienen zonnepanelen en warmtepompen zich snel terug

Bijgewerkt: 10 maart 2024

Vroeger lag de terugverdientijd voor zonnepanelen op ongeveer zeven jaar. Dit is door de jaren heen steeds korter geworden. Door de hoge gasprijs verdienen je zonnepanelen tegenwoordig binnen 2-3 jaar terug. Ook de terugverdientijd van een warmtepomp is flink teruggeschroefd.

Januari 2023

Terugverdientijd van warmtepomp is langer dan bij zonnepanelen

Het is een feit dat een warmtepomp een stuk duurder in aanschaf is. Ook ligt de terugverdientijd hoger dan bij zonnepanelen. Juist daarom stellen mensen de aanschaf van een warmtepomp zo lang mogelijk uit.

Gezien de toekomst die ons te wachten staat, waarbij we allemaal van het gas af moeten, is een warmtepomp in bijna alle gevallen noodzakelijk. Of je moet de woning volledig met elektrische kacheltjes willen verwarmen. Maar dan moet je ook met een alternatief komen voor warm sanitair water.

De meeste huishoudens zullen uiteindelijk toch een warmtepomp aan moeten schaffen. Bij de aankoop wordt vooral naar de terugverdientijd gekeken. Je wil geen 20 jaar wachten voordat je dat ding een keer heb terugverdiend.

Zo lang duurt het voordat je winst gaat maken met een warmtepomp

In 2021 lag de terugverdientijd van een warmtepomp tussen de 10 en 13 jaar. Door de hoge gasprijzen is die terugverdientijd flink gedaald. Begin 2023 ligt dit tussen de 6 en 10 jaar.

Een en ander is wel afhankelijk van de woning, hoeveel warmte er gevraagd wordt en vooral de isolatie. Bij slecht geïsoleerde woningen ligt de terugverdientijd ergens tussen de 9 en 12 jaar. Dit kan in uitzonderlijke gevallen oplopen tot 15 jaar maar dan gaat het wel om een hele slechte isolatie. Bijvoorbeeld enkel glas en geen spouwmuren.

Terugverdientijd van zonnepanelen

Ook de mate van terugverdienen van zonnepanelen is tegenwoordig erg interessant. Duurde het ‘vroeger’ tussen de vijf en zeven jaar, tegenwoordig ligt de terugverdientijd op 2-3 jaar. Dat is lachwekkend kort.

Deze zeer korte terugverdientijd is allemaal aan de hoge gasprijzen en stroomprijzen te danken. In januari 2023 betaal je bij sommige energieleveranciers wel 4 euro per kubieke meter gas. Op een koude dag verbruikt de gas-cv-ketel tot wel 2 m³ gas per uur. Dit betekent dat je op die momenten 8 euro per uur betaalt. Voor stroom betaal je wel 91 cent per kWh.

Daar wordt niemand vrolijk van en daarom wordt er naar alternatieven gezocht. Meestal starten mensen met de aanschaf van zonnepanelen om zo de energierekening omlaag te brengen. Ze komen er achter dat een elektrisch kacheltje eigenlijk veel voordeliger is. Dat is de eerste stap naar gasloos wonen. Uiteindelijk volgt de warmtepomp.

Lagere gasprijzen leidt niet tot een lagere energierekening

In augustus 2022 stond de gasprijs enorm hoog (boven de € 340). Dat is sindsdien gedaald. De gasprijs op de markt kost op 16 januari 2023 nog maar € 55. Ondanks die lagere gasprijzen gaat de energierekening niet omlaag. Dit komt omdat energieleveranciers liever afwachten. De markt is onzeker.

De hoge marktprijzen voor stroom en gas heeft te maken met een tekort aan energie. Wanneer de gasvoorraad snel leegloopt dan stijgen de prijzen op de Europese markt. Het is voor Europa namelijk steeds lastiger om gasvoorraden aan te vullen. Dit is allemaal te danken aan Rusland dat de gaslevering flink heeft verminderd.

Natuurlijk is het frustrerend om te zien dat gasprijzen dalen maar dat energieleveranciers hier niks mee doen. Daarom is het altijd goed om na te denken over de aanschaf van een warmtepomp of zonnepanelen.

Schuiven naar boven