Nederlanders nemen zonnepanelen voor besparing, niet voor het milieu

Bijgewerkt: 10 maart 2024

De oorlog in Rusland en de Gaza zorgt voor onrust op de energiemarkt. Hier horen hogere energieprijzen bij. Nederlanders zijn supergevoelig voor geld besparen. Daarom zijn warmtepompen en zonnepanelen zo populair. Wat de meeste huishoudens vergeten is dat het vooral een milieubesparing op moet leveren.

01-11-2023

De terugverdientijd van je investering

Je schaft niet zomaar iets van enkele duizenden euro’s aan. Hier denk je goed over na. Vooral hetgeen je oplevert, is doorslaggevend. Bijvoorbeeld een nieuwe keuken tegenover extra comfort. Of een warmtepomp om op gas te besparen. Zonnepanelen besparen juist op elektriciteit.

Bij aanschaf van dit soort zaken, kijken Nederlanders vooral naar de terugverdientijd. Dit is de periode tussen aanschaf en het moment dat je investering geld gaat opleveren.

De terugverdientijd berekenen

Hoe lang die terugverdientijd is, hangt van drie factoren af. De eerste is de aanschafprijs van bijvoorbeeld de zonnepanelen, windmolen of warmtepomp. Het kan ook om isolatie of infraroodkachels gaan.

Het tweede dat de terugverdientijd bepaalt, is de mate waarin je gebruik maakt van je investering, zoals de airco of de warmtepomp. Of in hoeverre de ‘natuur’ er gebruik van maakt, bijvoorbeeld hoe vaak de zon schijnt of hoe hard het waait.

De laatste factor is de prijs van gas of stroom. Hoe hoger de marktprijs, hoe korter de terugverdientijd.

De terugverdientijd berekenen gaat als volgt: Aanschafprijs gedeeld door de besparing.

Stel dat je € 6000 in zonnepanelen investeert. Ze wekken jaarlijks gemiddeld 2800 kWh per jaar op. Dat is een jaarlijkse besparing van 2800 x € 0,39 (energietarief) = € 1092. De terugverdientijd is 5,5 jaar. Na deze periode verdien je alleen maar geld met de zonnepanelen.

Dag salderingsregeling! Dit betekent het voor jou

Vanaf 2025 kun je nog maar gedeeltelijk salderen, en vanaf 2031 helemaal niet meer. Hierdoor kun je teruggeleverde energie niet langer één op één tegen elkaar wegstrepen. Oftewel: mensen met zonnepanelen zien hun energierekening stijgen.

Wanneer je tussen 2023 en 2027 zonnepanelen aanschaft, zal de terugverdientijd fors langer zijn. Dit ligt dan ergens tussen de 8 en 10 jaar. Vanaf 2031, wanneer de salderingsregeling compleet weg is, ligt de terugverdientijd op 13 tot 15 jaar.

Moeten we niet meer naar het milieu kijken?

Energie en geld besparen is voor veel huishoudens belangrijk. Maar bij de aanschaf van zonnepanelen, warmtepompen en andere maatregelen, moeten we ook naar het milieu kijken. Want dat is waar we het allemaal voor doen.

Helaas is het zo dat veel mensen best met het milieu rekening willen houden, maar niet ten koste van hun eigen beurs. Heeft een energiebesparende maatregel een lange terugverdientijd, dan geeft geld de doorslag. En niet wat dit voor het milieu zou opleveren.

Zo goed zijn maatregelen voor het milieu

Je kunt voor energiebesparende maatregelen gaan zoals isolatie of de thermostaat twee graden lager zetten. Je kunt ook zelf duurzame energie opwekken. Bijvoorbeeld middels zonnepanelen of windenergie. Daarnaast is een warmtepomp best lucratief, net als een zonneboiler.

Welke invloed hebben deze maatregelen op het milieu? Meer dan je denkt. Met dit soort maatregelen vindt geen uitstoot van CO2plaats. Broeikasgassen zorgen voor het vasthouden van warmte, waardoor de temperatuur op aarde stijgt. Zonder broeikasgassen zou de aarde veel te koud zijn om te leven. Maar met teveel broeikasgassen wordt het te heet, iets dat ook niet goed is.

Energie besparen en zelf duurzame energie opwekken doe je dus niet alleen voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Denk hierbij aan de toekomst van de aarde, je kinderen, achterkleinkinderen en alle generaties die nog gaan volgen. Je gunt nieuwe generaties toch ook een goed leven?

Schuiven naar boven