Zo kom je energiezuinig de winter door

Bijgewerkt: 10 maart 2024

In de wintermaanden zet je de thermostaat het liefst zo hoog mogelijk. Je wil het behaaglijk warm hebben. Vanwege hoge energieprijzen (en het milieu) is het belangrijk om zuinig met energie om te gaan. In dit artikel tips om energiezuinig de winter door te komen.

Je verbruik binnen de perken houden

Door goed op je dagelijks verbruik te letten, bespaar je op je energierekening. Die besparing kan oplopen tot enkele honderden euro’s. Hoe meer je doet, hoe hoger deze besparing (tot € 900 voor een gezin met vier personen).

Sommige besparingsmaatregelen kosten geld. Bijvoorbeeld je dak, spouwmuur of vloer isoleren. Maar er zijn ook maatregelen die nauwelijks of helemaal geen geld kosten.

Hoe kom je energiezuinig de winter door? 10 nuttige tips

Om je te helpen vind je hieronder 10 tips om direct energie te besparen. Dit zijn tips waarbij je geen grote investering hoeft te doen. Iedereen kan er dus aan meewerken.


Tip 1: radiatorfolie achter de radiatoren

Verwarm je middels de cv-ketel en radiatoren? Veel warmte verdwijnt via de buitenmuren. Hartstikke zonde, en ook nog eens een dure grap. Plaats daarom radiatorfolie achter alle radiatoren. Hiermee verminder je de warmtestraling aan de achterkant tot wel 95%. Er gaat dus veel minder warmte verloren, en dat merk je.

Tip 2: de thermostaat twee graden lager

Als je een koukleum bent, duurt het enkele weken voordat je aan deze maatregel gewend bent. Maar bedenk dat het lichaam heel goed in staat is om zich aan te passen aan de omgevingstemperatuur. Uitgezonderd mensen met reuma of artrose, die presteren niet zo goed bij kou en een hoge luchtvochtigheid.

Zet de thermostaat 2° lager dan je normaal zou doen. Heb je bijvoorbeeld de thermostaat overdag op 19°C, zet hem dan op 17 °C. Staat hij ‘s avonds op 23 °C, draai dan terug naar 21 °C.

Hoeveel bespaar je hiermee? Elke graad lager levert je een besparing van 7% in de kosten op. Twee graden lager betekent dus dat je 14% goedkoper uit bent.

Tip 3: plaats tochtstrips

Met tochtstrips kom je ook energiezuinig de winter door. Tocht is meestal afkomstig van kozijnen van de ramen en deuren, waaronder ook de aansluiting van de kozijnen naar de gevel. Ook zitten er kieren en naden bij het kruipluik, de meterkast en de brievenbus. Controleer gelijk kieren tussen gipsplaten en tussen de vloer en de gevel.

Kozijnen maak je tochtvrij met tochtstrips of tochtwanden. Om andere kieren en naden dicht te maken gebruik je elastische kit.

Met tochtstrips en tochtbanden bespaar je jaarlijks ongeveer 70 m³ gas. Ook dit zie je op de energierekening terug.

Tip 4: isoleer je leidingen

Door je leidingen te isoleren, bespaar je ongeveer 3m³ gas per meter, per jaar. Een huishouden heeft gemiddeld 15 meter leidingwerk. Grote woningen hebben tot 20 meter leidingwerk. Er valt dus genoeg te isoleren en hiermee te besparen.

Tip 5: de cv-ketel goed onderhouden

Het is belangrijk om je CV-ketel regelmatig van onderhoud te voorzien. Hiermee blijft hij efficiënt. Zonder regelmatig onderhoud daalt de efficiëntie met 10%. Dankzij onderhoud bespaar je gemiddeld € 40 per jaar.

Is de cv-ketel ouder dan 12 jaar? Dan is het een goed idee om een nieuwe aan te schaffen. Houd wel rekening met de toekomst, want vanaf 2050 moet Nederland gasloos zijn. Daarom kom je bij een hybride- of een elektrische ketel uit.

Tip 6: laat het zonlicht binnen

Wanneer op winterse dagen de zon schijnt, moet je hier zeker van profiteren. Houd gordijnen open en trek de rolluiken omhoog, zodat het zonlicht binnen kan vallen. Hiermee verwarm je de woning gratis met 1 tot 3 graden extra.

Tip 7: niet meer thuiswerken

Mag je van je baas regelmatig thuiswerken? Wil je energiezuinig de winter doorkomen, vraag dan of je in de wintermaanden op kantoor mag werken. Zo gebruik je overdag geen stroom en gas. Dit werkt natuurlijk alleen wanneer er verder niemand anders thuis is.

Tip 8: gebruik een energiemeter

Een energiemeter of verbruiksmanager helpt je om inzicht te krijgen in je energieverbruik. Afhankelijk van waar je voor kiest kun je zelfs per apparaat bekijken hoeveel het aan energie verbruikt. Zorg ook dat je een slimme thermostaat hebt, hiermee kun je het energieverbruik op jouw situatie afstemmen.

Tip 9: een waterbesparende douchekop

Energiezuinig zijn gaat niet alleen over stroom en gas besparen. Probeer ook op water te besparen. Plaats een waterbesparende douchekop, hiermee breng je het waterverbruik tijdens het douchen fors omlaag. Niet alleen verbruik je minder water, ook heb je minder warmte van de cv-ketel nodig. Een win-winsituatie!

Tip 10: kies voor een goedkope energieleverancier

Loopt je energiecontract bijna af, of heb je een variabel- of dynamisch contract? Vergelijk een paar keer per jaar energieleveranciers met elkaar. Doe dit minstens twee keer per jaar. Hiermee kun je al snel honderden euro’s per jaar besparen.

Houd de marktprijzen en ontwikkelingen goed in de gaten. Op momenten dat de energietarieven dalen, is het interessant om een vast contract te nemen. Zo heb je voor een bepaalde periode zekerheid omtrent de tarieven.

Schuiven naar boven