Airco laten ontvochtigen in de winter

Bijgewerkt: 10 maart 2024

De luchtvochtigheid in je woning ligt in de meest ideale situatie tussen de 40% en 60%. Bij vochtproblemen of een slecht ventilatiesysteem stijgt de luchtvochtigheid. Dit is niet alleen slecht voor je gezondheid, het leidt ook tot schimmelplekken en schade aan constructies en meubels. Gelukkig kun je de airco laten ontvochtigen, ook in de winter.

Waarom een goede luchtvochtigheid zo belangrijk is

Buitenshuis is de luchtvochtigheid tussen de 60% en 80%. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan dit uiteenlopen van 5% tot 100%. In dit laatste geval regent of sneeuwt het.

In huis moet de luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% liggen. Het is niet erg wanneer dit af en toe hoger is, maar zoiets mag niet te lang duren.

Wanneer de luchtvochtigheid te hoog is, voelt het binnenmilieu vochtig aan. Ook kunnen er schimmels ontstaan, iets dat schadelijk is voor constructies én voor je gezondheid. Sommige mensen hebben een verhoogde kans op astmatische klachten.

De rol die de winter speelt

In de zomermaanden kan de luchtvochtigheid erg hoog zijn. Dit merk je aan het zogenaamde ‘benauwde’ of drukkende weer.

Binnenshuis kan de luchtvochtigheid in de winter juist enorm stijgen. Vooral wanneer je de woning te weinig verwarmt. Als gevolg hiervan ontstaan er koude muren waar vocht makkelijk kan condenseren. Hierdoor stijgt de luchtvochtigheid.

Je ziet dit veel in oude woningen, waar de isolatie slecht is. Maar ook in nieuwbouwwoningen of bij mensen die op energie willen besparen en hierdoor minder stoken.

Winterse lucht is vaak droog

Buitenshuis heeft winterse lucht vaak een lage luchtvochtigheid. Wanneer je ventileert komt deze droge lucht in je woning. Door vervolgens te verwarmen krijg je een droge lucht in huis.


Je airco laten ontvochtigen tijdens de wintermaanden

Alleen wanneer je onvoldoende stookt en/of ventileert, zal de luchtvochtigheid in de winter hoger liggen dan normaal. Wanneer deze boven de 60% uitkomt moet je dit omlaag proberen te brengen. Doe dit zeker wanneer je op 70% of hoger zit, want dit veroorzaakt op de lange duur schade.

Airconditioning worden gezien als handig koelsysteem in de zomer. De meeste modellen hebben een ingebouwde ontvochtigingsfunctie. Ideaal om niet alleen in de zomer maar ook in de winter de luchtvochtigheid te reguleren.

Hoe werkt dit precies?

De airco zuigt lucht uit de ruimte aan. De vochtige lucht gaat langs een element waar het vocht condenseert. Dit vocht wordt in het airconditioningsysteem opgevangen. Vervolgens wordt de drogere lucht weer aan de ruimte afgegeven.

Een airconditioner in de winter is fijn om te verwarmen. Maar je kunt hem ook alleen op ontvochtigen zetten. Of beiden: verwarmen en ontvochtigen tegelijk.

De juiste instellingen voor je airconditioner

Kan je in de winter wel wat drogere lucht gebruiken? Laat de airco ontvochtigen. Dit is de Dry modus op de afstandsbediening van de airconditioner. Vaak ook herkenbaar aan het symbool met een waterdruppeltje.

In deze modus draait de airconditioner in de ontvochtigingsmodus, met de ventilator op lage snelheid.

De airconditioner zal vanzelf uitschakelen wanneer de luchtvochtigheid in de ruimte op een normaal niveau is. Maar je kunt dit ook zelf in de gaten houden, bijvoorbeeld met een hygrometer. Zorg dat het percentage vocht in de lucht minimaal 40% bedraagt, en maximaal 60%.

Was drogen in de ruimte waar een airconditioner hangt

Wanneer je binnenshuis was te drogen hangt, dan stijgt de luchtvochtigheid. Al helemaal in een koude of slecht geventileerde ruimte. Juist dan is het belangrijk om de airconditioner in de Dry modus te zetten. Laat de airconditioner bijvoorbeeld 4 uur achter elkaar in deze modus staan. Daarna kan hij uit, tenzij je merkt dat er nog steeds teveel vocht in de lucht hangt.

Wanneer de airco niet de lucht kan ontvochtigen

Sommige modellen kunnen geen lucht ontvochtigen. Eigenlijk gaat het dan niet echt om een airconditioner maar om een koeler en/of verwarming. Kijk dus uit wat je koopt!

Wat je het beste kunt doen bij een koude ruimte

Sommige ruimtes zul je zelden of nooit verwarmen. Bijvoorbeeld een ongebruikte slaapkamer, de zolder, kelder, garage of schuurtje. Het heeft niet zoveel zin om in dit soort ruimtes een airconditioner op te hangen, tenzij het tevens je hobby- of werkruimte is.

Wanneer de temperatuur in een ruimte meestal onder de 15 °C ligt, kun je het beste gebruik maken van een absorptie ontvochtiger. Of een eenvoudige elektrische ontvochtiger. Deze haalt altijd evenveel vocht uit de lucht, ongeacht de temperatuur. Ideaal voor onverwarmde ruimtes.

Ga je voor een elektrisch model, kies dan een energiezuinige. Kleine ontvochtigers verbruiken maximaal 50 watt per uur. Deze energiezuinige modellen kun je gerust de hele dag en het hele jaar door aan laten staan (maximaal verbruik: 1,2 kW per dag).

Tips voor nog meer energieverbruik

Gebruik je de airconditioner ook om te verwarmen? Stel de temperatuur eens wat lager in. Neem bijvoorbeeld genoegen met 19 °C in plaats van 22 °C. Vaak voelt het met 19 °C nog steeds comfortabel aan. Elke graad warmer kost 10% extra aan energie. Dus ook 10% meer aan kosten.

Nog een goede tip is regelmatig onderhoud van het apparaat. Wanneer je hem veelvuldig gebruikt is het belangrijk om maandelijks de filters schoon te maken. Eenmaal per jaar voer je een grote onderhoudsbeurt uit. Laat dit eventueel door een expert doen.

Schuiven naar boven