De wasmachine en sluipverbruik

Bijgewerkt: 10 maart 2024

Dat een wasmachine veel energie verbruikt, dat weten we allemaal. Daarom is het zo belangrijk om op lagere temperaturen te wassen. Maar wist je dat een wasmachine ook sluipverbruik kent? Dit is het verbruik van energie, terwijl je het apparaat uit hebt staan. Ontdek hoeveel stroom je jaarlijks dankzij de wasmachine weggooit, en wat je hiertegen kan doen.

Normaal verbruik van een wasmachine

Moderne wasmachines zijn veel energiezuiniger dan de oude modellen. Tegenwoordig verbruikt een wasmachine gemiddeld 1 kWh per wasbeurt. Was je op hogere temperaturen, dan kan dit oplopen tot 1,5 kWh per keer. Hele oude wasmachines kunnen makkelijk twee tot drie kWh per wasbeurt verbruiken.

Benieuwd wat een wasmachine jaarlijks aan energie kost? Met 250 wasbeurten ben je jaarlijks ongeveer € 115 aan energie kwijt (stroomtarief van € 0,39/kWh).

Heeft een wasmachine sluipverbruik?

Alle ongebruikte apparaten die verbonden blijven met netstroom, hebben sluipverbruik. Het apparaat neemt continue een beetje stroom van het net. Dat is heel weinig waardoor je dit nauwelijks merkt. Maar alle apparaten bij elkaar, gooien over een heel jaar toch wel wat energie weg.

Hieronder enkele apparaten en hun jaarlijks sluipverbruik:

  • Elektrische boiler 150 l: 280 kWh
  • Digitale decoder: 64 kWh
  • Kokend waterkraan: 48 kWh
  • Modem/router: 30 kWh
  • Stereosets: 25 kWh
  • Espressomachine: 20 kWh
  • Desktop PC of laptop: 15 kWh
  • Televisie: 10 kWh
  • Oplader voor smartphone: 4,4 kWh

Heeft een wasmachine sluipverbruik? Jazeker! Dit bedraagt ongeveer 10 kWh per jaar. Omgerekend is dit 27 watt per dag.

De kosten die dit met zich meebrengt

Stel dat de energieprijs op € 0,38 per kilowattuur ligt. Dan kost een ongebruikte wasmachine je € 3,80 per jaar. Dat lijkt niet veel, maar tel alle apparaten eens bij elkaar op. Het gemiddeld huishouden heeft een jaarlijks sluipverbruik van 300 tot 450 kWh per jaar. Dat is € 114 tot wel € 171 dat je elk jaar gewoon weggooit. Is niet leuker om drie keer per jaar (extra) uit eten te gaan?

Het sluipverbruik van de wasmachine verminderen

Voor veel apparaten kun je het sluipverbruik terugdringen. Dus ook voor de wasmachine. Dit doe je door na elk gebruik de stekker uit het stopcontact te halen. Soms is de wasmachine op een andere manier op het stroomnet aangesloten. Je hebt dan bijvoorbeeld een trekschakelaar waarmee je de wasmachine op netstroom zet, of er weer vanaf haalt.

Bij een inbouwwasmachine is het lastig om de stroomtoevoer te onderbreken. Gelukkig kun je op andere apparaten besparen. Bijvoorbeeld door de waterkoker, het koffiezetapparaat, de laptop en de televisie uit het stopcontact te halen.

Een grote winst valt bij de modem/router te halen. Deze verbruikt jaarlijks 30 kWh terwijl je er geen gebruik van maakt. ‘s Nachts kun je bijvoorbeeld de modem uitschakelen. Doe dit niet wanneer je belangrijke meldingen van apparaten in je netwerk wil ontvangen.

Een elektrische boiler kent een ontzettend groot rustverbruik. Maar het is niet zo handig om de boiler uit te schakelen. Je hebt vaak warm water nodig. Bovendien is geheel uitschakelen een slecht idee omdat de boiler hierna veel energie verbruikt om weer op temperatuur te komen.

Nieuwe versus oude wasmachines en het energieverbruik

Wil je toch energie besparen op je wasmachine? Wanneer je een oud model hebt, verbruik je ontzettend veel stroom. Dit stroomverbruik kan tot twee keer hoger liggen tegenover een nieuwe wasmachine.

Kijk bij aanschaf van een nieuwe wasmachine vooral naar het energielabel. De zuinigste wasmachines hebben energielabel A (of het oude label A+++). De meest energievretende machine heeft label G. Dit is vergelijkbaar met het oude energielabel D.

Waarom zijn er wasmachines verkrijgbaar die helemaal niet energiezuinig zijn? Vaak betreft het goedkope modellen. Je kunt ook snel voor een goedkoper model vallen, want geld besparen wil iedereen. Maar wanneer je uitrekent wat zo’n goedkope wasmachine uiteindelijk aan energie verbruikt, ben je op de eindstreep veel duurder uit.

Het is dus beter om iets meer voor de meest energiezuinige wasmachine te betalen. Vooral wanneer je een aantal keer per week een wasje draait, is dit een zeer goede keuze.

Hoeveel scheelt het energielabel?

Het is niet zo dat het sluipverbruik bij een wasmachine met energielabel A een stuk minder is dan een model met energielabel G. Het energielabel gaat vooral om het stroomverbruik per wasbeurt. Kijk maar eens naar de verschillen:

EnergieklasseEnergieverbruik per jaar
A-20%82 kWh
A-10%91 kWh
A99 kWh
B114 kWh
C130 kWh
D152 kWh
E172 kWh

Dit verbruik is gebaseerd op 220 wasbeurten per jaar, op het ecoprogramma (40-60 °C). Aan de hand hiervan kun je zelf uitrekenen wat de wasmachineverbruik is wanneer je bijvoorbeeld 300 keer per jaar wast.

Een wasmachine met energieklasse A-20% kan op jaarbasis tot welk € 35 aan stroom besparen, ten opzichte van een model met energieklasse E. Het is dus zeker interessant om voor een energiezuinige machine te kiezen.

Schuiven naar boven