Is de ANWB de goedkoopste energieleverancier?

Bijgewerkt: 11 november 2023

De energiemarkt is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Verschillende aanbieders strijden om de gunst van de consument. Een onverwachte speler in deze markt is de ANWB. Kan deze energieaanbieder concurreren op het gebied van prijs? We onderzoeken of de ANWB de goedkoopste energieleverancier is.

De opkomst van ANWB als energieleverancier

De ANWB is de Koninklijke Nederlandse Toeristenbond. Dit is een organisatie voor verkeer en toerisme. Sinds september 2022 heeft ANWB Energie een vergunning voor het leveren van elektriciteit aan kleinverbruikers.

Het verschil met andere energieaanbieders is dat de ANWB geen energie verkoopt. Het levert energie tegen inkoopprijs.

Alleen een dynamisch contract mogelijk

Bij de meeste energieaanbieders sluit je een vast- of variabel energiecontract af. Deze energieaanbieders kopen van tevoren stroom en gas in. Jij krijgt dit tegen een vastgesteld tarief geleverd. Bij een vast contract staat het tarief voor een bepaalde periode vast. Bij een variabel contract wisselt het tarief twee tot vier keer per jaar.

De ANWB werkt alleen met dynamische contracten. Dit betekent dat de prijs van energie gedurende de dag wisselt. Bij ANWB Energie kun je zowel elektriciteit als gas afnemen. Altijd tegen inkoopprijs. De ANWB zegt dat ze geen winst op jouw energieverbruik maken.

Prijsopbouw van stroom en gas

Is de ANWB de goedkoopste energieleverancier van Nederland? Ondanks dat de ANWB zegt geen winst op jouw energieverbruik te maken, doen ze dat wel. Je betaalt namelijk niet alleen de inkoopprijs maar hier bovenop nog eens inkoopkosten. Dit doen alle dynamische energieleveranciers. Op deze manier maken ze winst.

Andere bijkomende kosten, die niemand kan voorkomen, zijn energiebelasting en ODE. Ook bestaat de prijsopbouw uit vaste kosten:

  • Netbeheerkosten stroom en/of gas
  • Vaste leveringskosten

Een vergelijking met andere leveranciers met dynamische contracten

Om te achterhalen of ANWB de goedkoopste is, moet je dit vergelijken met andere energieleveranciers die met dynamische contracten werken.

Aan de inkoopprijs kunnen energieleveranciers niks veranderen. Het is de markt die de inkoopprijs bepaalt. Het prijsverschil zit hem vooral in de inkoopkosten of inkoopvergoeding die je extra betaalt. Ook zit er een verschil in de vaste leveringskosten per maand.

  • ANWB Energie rekent voor stroom € 0,02118 per kWh (inkoopkosten) en € 7,01 per maand (vaste leveringskosten).
  • Tibber brengt € 0,018 per kWh inkoopkosten in rekening, en € 3,99 per maand vaste leveringskosten.
  • Frank Energie rekent een inkoopvergoeding van € 0,0254 per kWh en vaste leveringskosten van € 7,01 per maand.

ANWB Energie is niet de goedkoopste energieleverancier. Tibber hanteert lagere inkoopkosten en ook lagere vaste leveringskosten. ANWB Energie is met betrekking tot inkoopkosten wel weer goedkoper dan Frank Energie*.

*Prijsvergelijking gemaakt op 11 november 2023

Concurrentie in energiemarkt

Het is belangrijk om te kijken naar de verschillende leveranciers. Ze werken met diverse tarieven, contractvoorwaarden en kortingen. Factoren als marktomstandigheden, de prijs van grondstoffen en overheidsreguleringen spelen ook een belangrijke rol.

Kijk bij een vergelijking niet naar de (verwachte) inkoopprijs, want hier hebben energieleveranciers geen invloed op. Ook de energiebelastingen kun je niet vergelijken: de hoogte van de belastingen wordt door de overheid bepaald. Energieleveranciers hebben wél invloed op de inkoopkosten/inkoopvergoeding en de vaste leveringskosten. Hier kun je flink op besparen.

Duurzaamheid en groene energie

Consumenten zijn zich steeds bewuster van de herkomst van hun energie. ANWB investeert in groene energiebronnen. Het levert groene elektriciteit, opgewekt door Nederlandse windmolens.

Het haalt géén energie uit zon, biomassa of waterkracht. Het percentage fossiele energiebronnen (zoals kolen en aardgas) bedraagt 0%. Hiermee is ANWB Energie een groene energieleverancier.

Wil je bijdragen aan een duurzamere toekomst? Dan is ANWB Energie een goede keuze. Gaat het je om de laagste prijs, dan is het belangrijk om een vergelijking met andere dynamische energiecontracten te maken.

Zo haal je het beste uit een dynamisch energiecontract

Niet voor iedereen is een dynamisch energiecontract interessant. Verbruik je veel energie op momenten dat het energieaanbod laag is? En meer energie wanneer het aanbod hoog is? Dan heb je aan een dynamisch energiecontract niet zoveel.

De marktprijs is laag wanneer er veel energie wordt opgewekt. En hoog wanneer er weinig wordt opgewekt. Wanneer je juist op die momenten veel energie verbruikt, betaal je de hoogste marktprijs. Komt dit vaak voor dan past een vast- of variabel energiecontracten beter bij jou.

Voordat je een beslissing maakt is het handig om naar de actuele uurtarieven te kijken. Houd dit enige tijd in de gaten en vergelijk dit met je huidige energieverbruik. Denk je dat je met een dynamisch contract goedkoper uit bent? Dan is het tijd om over te stappen.

Salderen en terugleveren met ANWB Energie

Voor mensen met zonnepanelen is het belangrijk om naar de teruglever-vergoeding te kijken. Tot het einde van het jaar 2024 mag je voor 100% salderen. Het teveel aan zelf opgewekte stroom mag je één op één wegstrepen tegen de ingekochte stroom.

Na 2024 wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd. Op dat moment is de terugleververgoeding belangrijk. Dit is een vergoeding die je krijgt voor de teruggeleverde kWh’s.

Omdat de ANWB met dynamische tarieven werkt, is ook de terugleververgoeding dynamisch. Op de peildatum biedt ANWB Energie een hogere terugleververgoeding dan bijvoorbeeld Essent. Maar dit kan per seizoen en zelfs per dag sterk wisselen.

Haal het beste uit je zonnepanelen

Zijn de inkoopprijzen laag, dan is het niet gunstig om -met een dynamisch contract- stroom terug te leveren. Daarom is het belangrijk om tijdens piekmomenten, wanneer de inkoopprijzen hoog zijn, zoveel mogelijk zelf opgewekte energie te verbruiken. Of gebruik een thuisbatterij en gebruik opgeslagen stroom tijdens piekuren. Je kunt opgeslagen stroom ook tijdens de hoge uurtarieven terugleveren.

Focus je niet op het terugleveren, maar op het zelf gebruiken van je opgewekte energie. Dan ben je met een dynamisch contract van ANWB zeker voordeliger uit dan met een vast contract elders.

Schuiven naar boven