ANWB Energie vs Budget Energie – de grote vergelijking

Bijgewerkt: 26 oktober 2023

Waarschijnlijk ben je op zoek naar de meest betrouwbare kopen energieleverancier. Je hebt keuze uit meer dan 30 verschillende leveranciers. ANWB Energie is een redelijk nieuwe aanbieder (sinds 2022). Budget Energie bestaat al langer, het maakt onderdeel uit van Budget Thuis.

Is het interessant om voor een van deze twee energieleveranciers te gaan? In dit artikel de strijd tussen ANWB Energie vs Budget Energie.

Achtergrondinformatie over deze bedrijven

Wanneer je in Google zoekt naar Budget Energie vind je geen website van deze leverancier. Je komt wel bij Budget Thuis uit. Dat is namelijk het bedrijf dat achter Budget Energie zit. Deze leverancier is in Amsterdam gevestigd dus het gaat echt om een Nederlandse aanbieder. Je kunt hier terecht voor een contract voor gas en elektriciteit.

ANWB Energie heeft sinds september 2022 een vergunning van de ACM voor het leveren van elektriciteit en gas. Deze leverancier is een stuk jonger dan de concurrent. Wat natuurlijk niet betekent dat het bedrijf minder lang bestaat want ANWB is al ontzettend oud. Het ANWB hoofdkantoor staat in Den Haag.

Levering van gas en stroom (elektriciteit)

Bij beide energieleveranciers kun je terecht voor het afnemen van gas en stroom. Het is ook mogelijk om alleen gas of alleen stroom af te nemen. Als consument (maar ook als bedrijf) ben je heel vrij in.

Groene stroom en groen gas

Het verbruik van gas en stroom is niet zo goed voor het milieu en de toekomst van de aarde. Daarom letten steeds meer mensen op groene stroom en groen gas.

In Nederland is het niet mogelijk om volledig 100% groen gas af te nemen. Wel zijn er leveranciers die groen gas met grijs gas mengen, zodat je toch milieubewuster bezig bent. Groene stroom is afkomstig van zonnepanelen, waterkrachtcentrales of windenergie. Groene stroom in Nederland noem je ook wel CO2-compenseerde energie.

Leveren ANWB Energie of Budget Energie ‘groene energie’? Ja, ANWB levert groene energie tegen kostprijs. De groene stroom en gas is uit Nederland afkomstig.

Ook Budget Energie levert 100% groene stroom en gas. Dit is voor ongeveer de helft afkomstig van Nederlandse windmolens. De rest komt van Europese windmolens en zonne-energie uit Italië. Verder is de groene stroom afkomstig van waterkrachtcentrales en Spanje, Noorwegen en Italië.

ANWB Energie versus Budget Energie: de tarieven

Er is een groot verschil tussen ANWB energie en Budget energie. ANWB werkt met variabele energiecontracten. Bij Budget Energie sluit je een vast- of variabel energiecontract af. Hieronder leggen we uit wat de verschillen tussen deze drie contracten zijn.

Energiecontract met vaste tarieven

Het meest bekend is het energiecontract met vaste tarieven. Vroeger was dit vrij standaard.Bij het afsluiten van het contract zet je de energieprijs voor een bepaalde periode vast. Dit kan één jaar, vijf jaar maar soms ook 10 jaar zijn.

Energiecontract met variabele tarieven

In de periode 2022-2023 heerst er een energiecrisis. Sinds die tijd kon je tijdelijk geen vaste contracten meer afsluiten. Het alternatief is een variabel contract. De tarieven bewegen met de markttarieven mee. De energieleverancier past de tarieven twee keer per jaar aan. Onder bepaalde omstandigheden kan dat aanpassen ook per kwartaal of maandelijks gebeuren.

Energiecontract met dynamische tarieven

Het meest bijzondere is het energiecontract met dynamische prijzen. Elk uur verandert de prijs voor stroom en gas. Je tarieven bewegen dus met de marktprijzen mee. Niet alle energieleveranciers bieden dynamische contracten aan, maar ANWB Energie doet dit wel.

Welke van deze twee is goedkoper?

Het is heel lastig om te zeggen of Budget Energie of juist ANWB Energie goedkoper is. Dit hangt namelijk van het moment af. Kijk maar eens in welke situatie je bij de één goedkoper uit bent dan bij de ander.

Hoge energietarieven op de markt

Wanneer de energieprijzen op de markt zeer hoog staan, zoals in 2022/2023 het geval was, is een dynamisch energiecontract heel interessant. Dit komt omdat de dynamische tarieven fors lager kunnen liggen dan de tarieven bij vaste- en variabele contracten. Voorwaarde is wel dat je in een dalende markt zit. Dit houdt in dat de energieprijzen een hoogtepunt hebben gekend en nu weer (langzaam) dalen.

Lage energietarieven op de markt

Zijn de tarieven op de energiemarkt zeer laag en wil je op dat moment overstappen? Dan is het beter om voor een vast contract te kiezen. Dat kan bij Budget Energie, maar niet bij ANWB. Bij lage prijzen is het verstandig om het contract voor drie of vijf jaar vast te zetten. Je zit de komende periode goed. Een variabel contract kan ook maar brengt wel risico met zich mee wanneer de tarieven weer stijgen.

Een vergelijking met betrekking tot de tarieven

Hoe kan ANWB Energie zo goedkoop zijn? Dit heeft met dynamische tarieven te maken. Wat natuurlijk niet betekent dat ANWB altijd zo goedkoop is. Er zullen zeker momenten zijn dat de spotprijs op de markt hoger ligt dan iemand met een vast energiecontract.

Op 24 oktober 2023 maakten we een prijsvergelijking tussen ANWB Energie en Budget Energie. Houd er rekening mee dat dit een momentopname is. We zijn uitgegaan van de volgende situatie:

  • Woonplaats: Limburg
  • Jaarlijks energieverbruik: 6000 kWh
  • Jaarlijks gasverbruik: 1300 m³
  • Geen zonnepanelen
  • Geen prijsplafond erin verwerkt

Het volgende moesten we als maandelijks voorschot aan deze twee energieleveranciers betalen.

ANWB-energie

  • € 301,50 per maand

Budget Energie

  • € 347,09 per maand

Bij ANWB betaal je € 7 vaste leveringskosten per maand. Bij Budget Energie bedraagt dit € 5,99 per maand. Deze tarieven zijn al in de berekening meegenomen.

Je ziet dat ANWB Energie op de peildatum goedkoper is. ANWB is ongeveer 13% voordeliger. Misschien een groot verschil maar bedenk dat de verschillen tussen sommige energieleveranciers nog groter kunnen zijn. We hebben al verschillen van 22% ontdekt!

Conclusie Budget Energie vs ANWB Energie

Kijk je alleen naar de prijs dan is ANWB Energie op veel momenten voordeliger. Het is belangrijk om goed naar de prijsontwikkelingen te kijken. Budget Energie past de tarieven van het variabel contract maandelijks aan. Je beweegt dus ook met de markt mee alleen gaat het minder snel dan bij ANWB.

Volgens reviewsite Trustpilot scoort Budgetenergie slecht, maar het gaat hier om beoordelingen van klanten. Budget Energie krijgt het cijfer 3,4 (van 5). Er zijn voornamelijk klachten over de klantenservice, niet over de tarieven. ANWB Energie is op Trustpilot met een 4,7 beoordeeld.

Conclusie: beide energieleveranciers beschikken over een vergunning van het ACM voor het leveren van stroom en gas. Deze twee leveranciers zijn betrouwbaar en gevestigd in Nederland. ANWB levert energie tegen dynamische prijzen die elk uur worden aangepast. Budget Energie past de tarieven elke maand aan (bij een vast contract gebeurt dit aan het einde van de looptijd).

Schuiven naar boven