ANWB Energie of All In Power – we vergelijken

Bijgewerkt: 27 januari 2023

Sinds 2021 hebben we te maken met een wildgroei aan energieleveranciers. Er komen er steeds meer bij dus dat betekent dat je als consument ontzettend veel keuze hebt. ANWB Energie bestaat sinds 2022, All-in Power levert sinds 2021 energie. Lastig om een keuze te maken? Ga mee in de strijd ANWB Energie vs All In Power.

Achtergrondinformatie over deze bedrijven

Veel ‘oude’ energieleveranciers werken met vaste- of variabele energiecontracten. De laatste tijd is er steeds meer behoefte ontstaan aan dynamische contracten en het uitwisselen van energie.

ANWB Energie is een leverancier van elektriciteit en gas. Het levert energie tegen inkoopprijzen. De ANWB kennen we allemaal, maar ANWB Energie is betrekkelijk nieuw (sinds september 2022).

All in Power bestaat sinds 2021 en pakt het weer heel anders aan. Dit is een platform voor duurzame energie. Producenten van duurzame energie, en dat zijn dus ook burgers met zonnepanelen, kunnen via dit platform hun opgewekte energie verkopen. Dit gebeurt direct aan afnemers.

Het grootste verschil tussen ANWB Energie en All In Power

Je ziet dat deze twee leveranciers elk een eigen aanpak hebben. Dat is dan ook het grootste verschil tussen All In Power en ANWB Energie.

All In Power koopt geen energie op de markt in maar geeft bedrijven, burgers en communities de mogelijkheid om zelf opgewekte duurzame energie direct aan afnemers te verkopen. All In Power levert de verkochte energie en zorgt voor facturatie.

ANWB Energie koopt energie op de markt en levert dit tegen inkoopprijs (met een kleine opslag) aan bedrijven en consumenten. Hiermee is ANWB een officiële energieleverancier.

Geen gas bij All In Power

Heb je niet alleen stroom maar ook gas nodig? Dat kan bij ANWB Energie maar niet bij All In Power. Wanneer je voor All In Power kiest en je hebt behoefte aan gas dan moet je dit bij een tweede energieleverancier afnemen. Dit is iets dat gewoon mogelijk is.

Welke van deze twee is goedkoper?

Vaak wordt gedacht dat ANWB Energie de goedkoopste dynamische leverancier is maar dit klopt niet helemaal. Ondanks dat de inkoopprijzen laag zijn komt er nog een vergoeding voor ANWB bovenop.

ANWB toont op de website de spotprijzen op de groothandelsmarkt. Stel dat je jaarlijks 6000 kWh verbruikt. Volgens ANWB ligt het tarief in januari 2023 rond de € 0,20. Dan zou je ongeveer € 100 per maand kwijt zijn maar zo werkt dat niet.

We hebben een berekening bij ANWB Energie gemaakt en kwamen met een verbruik van 6000 kWh uit op een voorschot van € 186 per maand. Hier komen namelijk nog inkoopkosten, energiebelasting, ODE, netbeheerkosten en vaste leveringskosten bij.

Ondanks al die extra kosten is ANWB Energie nog steeds goedkoop wanneer je dit tegenover andere leveranciers zet.

All In Power is in januari 2023 net wat goedkoper. Wanneer je hier 6000 kWh per jaar afneemt dan betaal je een voorschot van € 171 per maand. Op de peildatum is All In Power goedkoper dan ANWB Energie. Het is wel belangrijk om te bedenken dat dit een momentopname is en dit in de toekomst anders kan uitvallen.

ANWB Energie versus All In Power: de klantenservice

Het gaat niet alleen om de prijs maar ook hoe het met de klantenservice zit. Bij vragen of problemen wil je zo goed en snel mogelijk geholpen worden. ANWB is een groot bedrijf dat een goede klantenservice heeft. Hier kan het misgaan maar dit zie je bij grote bedrijven wel vaker gebeuren.

Omdat ANWB Energie een betrekkelijk nieuwe aanbieder is hebben klanten nog niet de kans gekregen om de klantenservice te beoordelen.

All In Power bestaat iets langer maar ook hierbij is niet bekend of de klantenservice goed is. Het ontbreekt aan All In Power ervaringen van klanten. Op de website zelf staan wel wat klantcases maar de ervaring wijst uit dat je beter op een onafhankelijke beoordelingswebsite naar ervaringen kunt zoeken.

Later in het jaar komen we terug op nieuwe ervaringen omtrent ANWB Energie en All In Power.

Conclusie: is ANWB of All In Power beter?

Bij ANWB Energie sluit je een dynamisch contract af. Dit betekent dat je energie krijgt geleverd tegen inkoopprijzen. Elk uur verandert de prijs. Op sommige momenten betaal je bijna niets en in uitzonderlijke gevallen kan de prijs zelfs negatief uitvallen. Dit betekent dat je betaald krijgt voor het gebruiken van stroom. Bij ANWB Energie komt dit zelden voor.

Een dynamisch contract is vaak goedkoper wanneer de prijzen hoog hebben gestaan. Mensen met een vast- of variabel contract betalen dan naar verhouding veel meer dan mensen met een dynamisch contract.

All In Power levert net als ANWB stroom tegen inkoopprijzen. Hierbij wordt uitgegaan van de stroominkoopkosten op de energiebeurs en de vergoeding aan All In Power. Verder is er een stroomprijs per kWh inclusief belastingen.

Beide energieleveranciers zijn een goede keuze want je bent heel goedkoper uit dan bij een van de grotere zoals Eneco, Essent of Vattenfall. Houd er wel rekening mee dat jonge bedrijven soms problemen hebben met hun klantenservice. Dit is iets dat je er op de koop toe bij moet nemen.

Beide energieleveranciers hebben een vergunning van de ACM voor het leveren van energie.

Schuiven naar boven