Energie vergelijken 2024

Bijgewerkt: 24 oktober 2023

Sinds het laatste kwartaal van 2021 zijn de energieprijzen enorm gestegen. Ondanks dat de marktprijzen in 2023 wat dalen, blijven de consumentenprijzen hoog. Oftewel: ook in 2023 betaal je veel te veel voor energie. Bereid je voor op een geheel nieuwe toekomst. Zo eentje waarbij je invloed uitoefent op de energieprijs. Energie vergelijken voor 2024? Laten we dat gelijk aanpakken.

Einde van het prijsplafond

In heel 2023 geldt een prijsplafond. Dit is een steunmaatregel vanuit de overheid, en bedoeld om de energierekening voor jou betaalbaar te houden. Maar ja betaalbaar, hij is voor sommige huishoudens nog steeds veel te hoog. Maar zonder dat prijsplafond zou je misschien veel meer betalen.

De steunmaatregel komt in 2024 te vervallen. Dit betekent dat je dan weer op eigen benen staat. Energieleveranciers mogen het volle tarief bij hun klanten in rekening brengen. Wanneer de energieprijzen in 2024 hoog liggen dan ben jij daar de dupe van. Daarom is energie vergelijken juist nu zo belangrijk.

Dit doet de overheid voor jou

Het is natuurlijk niet dat je alles zelf moet doen. Uiteraard is het belangrijk om regelmatig energie te vergelijken. Je ontdekt dan waar je het goedkoopst uit bent. Maar de overheid zit ook niet stil. Er zijn een aantal opties voorgesteld om iets tegen de veel te hoge energieprijzen te doen.

Een verlaging van de btw

In 2022 kwam de overheid met een verlaging van de btw. In plaats van 21% btw betaal je nog maar 9% btw, over de energieprijs. Hierna werd dit weer teruggedraaid: in 2023 betaalt iedereen weer 21% btw.

Misschien is er goed nieuws want de Tweede Kamer bekijkt of de btw weer naar 9% kan. Dat zou betekenen dat je minder gaat betalen. Aan de andere kant is dit ook een beetje gevaarlijk. Energieleveranciers kunnen namelijk als reactie hierop hun tarieven verhogen.

Dit gebeurde bijvoorbeeld toen kapperszaken ruim 20 jaar geleden van het hoge naar het lage btw-tarief gingen. Het doel was om kappersdiensten voor consumenten goedkoper te maken. Maar dat werd het niet want de kapperszaken verhoogden gewoon hun tarieven. Waardoor consumenten op de eindstreep hetzelfde bleven betalen.

Dus heel positief is een verlaging van de energiebelasting niet. Tenzij de overheid ook echt gaat controleren dat energieleveranciers hier geen misbruik van maken.

Een verlaging van de energiebelasting

Een andere optie die bij de Tweede Kamer ligt is een verlaging van de energiebelasting. Hoe zit dat ook alweer, want je betaalt toch ook btw en dat is toch ook belasting? Dat klopt maar de energiebelasting is weer iets anders. Dit is een heffing over het verbruikte kWh stroom en kubieke meter gas. De kosten vind je altijd op je eindafrekening.

De politiek denkt er dus over om de energiebelasting te verlagen. Dat zou wel goed nieuws zijn want hiermee valt niet veel te foetelen.

Een nieuw prijsplafond voor energie en 2025

Het is nog helemaal niet te zeggen of de energieprijzen in 2024 net zo hoog zijn als in 2023. Maar mocht dit het geval zijn, dan wordt geopperd voor een nieuw prijsplafond voor energie. Wanneer je onder een bepaalde verbruiksnorm blijft dan betaalt de overheid een deel van je energierekening.

Maar let op wanneer je boven de norm uitkomt. Alles wat daarboven ligt moet je geheel zelf betalen. Het blijft dus interessant om zoveel mogelijk energie te besparen.

Een energietoeslag voor huurders

Sommige mensen wonen in een slecht geïsoleerde huurwoning. Eigenlijk zou de verhuur/de woningbouw hier iets aan moeten doen. Maar dit gebeurt niet altijd. Of slechts in beperkte mate. In dit geval wil het kabinet woningcorporaties en verhuurders hier verantwoordelijk voor houden.

Wat houdt dit precies in? Wanneer je in een huurwoning woont en deze heeft energielabel E, F of G, dan kom je misschien in aanmerking voor een huurverlaging. Woningcorporaties zijn verplicht om deze huurverlaging aan huurders door te voeren. Een woningcoöperatie heeft dan twee keuzemogelijkheden: zo snel mogelijk de woning verduurzamen of ermee akkoord gaan dat de huur omlaaggaat.

Wat je zelf kunt doen

Het beste alternatief is niet meer afhankelijk zijn van een energieleveranciers. Met zonnepanelen ben je voor een groot gedeelte onafhankelijk. Zo zijn er huishoudens die maar liefst 24 zonnepanelen op hun dak laten leggen (en dat kan dus ook op je garage of schuur). Met 24 zonnepanelen wek je jaarlijks tussen de 8000 en 8900 kWh op. Voldoende om een groot huishouden van de benodigde energie te voorzien.

Wel is het even opletten met de salderingsregeling. Die geldt nog voor 2023 en 2024. Hierna wordt deze regeling langzaam afgebouwd. Maar ook dan blijven zonnepanelen interessant, al helemaal wanneer je overdag veel thuis bent. Of wanneer je in de toekomst een thuisbatterij aanschaft.

Overstappen op een andere energieleverancier

Energie vergelijken voor 2024? Het is aan te raden om dit vanaf medio 2023 te doen. Je 103 tips om energieleveranciers te vergelijken:

1. Vergelijk de energietarieven.

Het is belangrijk om de energietarieven van energieleveranciers te vergelijken. Let op de prijs per kWh elektriciteit en m3 gas, en kijk of er sprake is van vaste of variabele tarieven. Let ook op eventuele kortingen of acties die tijdelijk geldig zijn.

2. Kijk naar contractvoorwaarden.

Naast de tarieven is het belangrijk om de contractvoorwaarden van energieleveranciers te vergelijken. Let bijvoorbeeld op de contractduur en de opzegtermijn. Maar ook de mogelijkheid om tussentijds over te stappen, zonder boetes. Sommige leveranciers bieden extra’s, zoals groene energie, een vast contract of een welkomstbonus. Zorg ervoor dat je alle contractvoorwaarden zorgvuldig doorleest en vergelijkt.

3. Lees reviews en klantbeoordelingen.

Het is aan te raden om reviews en klantbeoordelingen van verschillende energieleveranciers te lezen. Op veel websites of onafhankelijke beoordelingsplatforms lees je ervaringen van andere klanten. Dit helpt je om een beter beeld te krijgen van de klantenservice, betrouwbaarheid en tevredenheid van klanten. Let op patronen en herhaalde klachten. Dit kan een signaal zijn dat de reputatie van de leverancier niet zo goed is.

Schuiven naar boven