Energiezuinig leven, hoe doe je dat?

Bijgewerkt: 1 maart 2023

De energieprijzen zijn niet om te lachen. Ze zijn in 2022 drie keer hoger dan een jaar daarvoor. Het is niet te zeggen wat je in 2025 of 2030 voor stroom en gas betaalt. Maar dat het er niet goedkoper op wordt, dat is wel duidelijk.

Mensen willen energie besparen. Niet alleen omdat het beter is voor de portemonnee maar ook voor de toekomst van de aarde. Energiezuinig leven kan iedereen, maar je moet wel weten hoe je dit aanpakt.

Bewust worden van je energieverbruik

Vaak heb je niet in de gaten hoeveel energie je per dag verbruikt. Dit is van verschillende factoren afhankelijk. Ten eerste van de apparaten in huis, en hoe nieuw ze zijn. Nieuwere apparaten zijn namelijk een stuk energiezuiniger. Dan hangt het ook nog van het aantal gezinsleden af. Hoe groter het gezin, hoe meer energie jullie verbruiken.

De eerste stap naar een energiezuinig leven is je bewust worden van je energieverbruik. Bij de meeste energieaanbieders kun je in de app bekijken wat je verbruik is. Maar het is veel beter om het verbruik per dag en zelfs per uur of realtime te bekijken. Bijvoorbeeld wanneer je de airco aanzet, je wil weten wat hij op dat moment verbruikt.

Hiervoor is er de P1 meter. Deze koppel je aan de slimme meter (in de meterkast). De meeste woningen zijn tegenwoordig voorzien van een slimme meter. Het apparaatje werkt via het wifinetwerk, waarbij je via een app op je smartphone het energieverbruik bekijkt.

Het is zeker aan te raden om een P1 meter aan te schaffen. Hierdoor ga je veel zuiniger met energie om. Het werkt echt! Voor deze meter betaal je ongeveer € 65 inclusief een adapter en gratis verzending. Of € 40 zonder adapter.

Laat geen lampen onnodig branden

Je hebt vaak niet in de gaten hoeveel lampen er in de woning of op kantoor branden. Is dit allemaal wel nodig? Wanneer je alleen de hoogstnodige lampen aan laat staan, kan dit per jaar meer dan € 150 aan besparing opleveren.

Schakel lampen altijd uit wanneer je een ruimte verlaat. Zelfs wanneer dit maar voor een half uurtje is. Moderne lampen verbruiken geen extra energie tijdens het opstarten. Het is dus voordeliger om ze uit te schakelen wanneer je er niet bent.

Kijk eens kritisch naar de keuken en woonkamer. Waarschijnlijk branden hier meer lampen dan nodig is. Probeer ook eens wat gezelligheid middels een lichtjes of een kaarsje te creëren. Dit verspreidt licht en warmte, waardoor een of meerdere lampen uit kunnen.

Stap over op ledverlichting

Sommige huishoudens hebben nog oude gloeilampen. Vervang deze heel snel voor ledverlichting! Gloeilampen verbruiken ontzettend veel energie en zijn ook nog eens gevaarlijker dan alle andere lampen.

Ledverlichting is een wat duurdere aanschaf maar heeft een ontzettend lange levensduur. Hierdoor verdient de investering zich op termijn terug. Bovendien verbruikt ledverlichting veel minder energie dan gloeilampen. De energiebesparing kan oplopen tot meer dan 80%.

Je hebt keuze uit verschillende soorten ledverlichting waaronder ledstrips, plafondlampen, spots, tafellampen en zelfs draadloze ledlampen.

Het leuke aan ledverlichting is dat het in verschillende afmetingen, designs en kleuren verkrijgbaar is. Je zorgt niet alleen voor verlichting maar ook voor sfeer in huis. Bovendien past ledverlichting bij energiezuinig leven.

Gebruik stekkerdozen om sluipverbruik te voorkomen

Energie verbruiken zonder dat je het merkt, dat heet sluipverbruik. Dit ontstaat doordat elektrische apparaten energie verbruiken, zelfs wanneer ze staan uitgeschakeld. Gelukkig zijn er steeds meer apparaten die goed worden uitgeschakeld. Maar is een tv in stand-by wel uitgeschakeld? Nee, bij een televisie is er sprake van een kleine hoeveelheid lekkende elektriciteit.

Dit geldt ook voor de volledig opgeladen smartphone of laptop die nog steeds aan de lader zit. Of andere apparaten waarbij een ledlampje zichtbaar blijft.

Door gebruik te maken van een stekkerdoos voorkom je sluipverbruik. Koppel het apparaat aan de stekkerdoos en schakel de stekkerdoos uit wanneer je het apparaat niet gebruikt. De ideale methode om energiezuiniger met je apparaten om te gaan. Schaf dan wel altijd een stekkerdoos met een aan/uit knop aan, anders heeft het geen effect.

Energiezuinig leven door gebruik te maken van de zon

De zon, het water en de wind zijn gratis bronnen van energie. Steeds meer huishoudens schaffen zonnepanelen aan. Dit kan een flinke investering zijn, maar het levert wel veel voordeel op. Ten eerste belast je het milieu veel minder. Nog belangrijker is dat zonnepanelen zich tegenwoordig na vijf jaar terugverdienen.

Daar komt nog bij dat de zon in Nederland steeds vaker en sterker schijnt. Dit heeft met het veranderende klimaat te maken. Niet altijd leuk maar wel voordelig voor iedereen met zonnepanelen.

Energiezuinig leven doe je door handig gebruik te maken van zonlicht, dat (bijna) altijd aanwezig is. Je hoeft hiervoor geen dure zonnepanelen aan te schaffen, want je kunt ook je smartphone opladen met zonne-energie. Hiervoor heb je een ondersteunende powerbank nodig. De powerbank laad je met behulp van de zon op, om vervolgens hier je smartphone aan te koppelen.

Zo zijn er meer apparaten met geïntegreerde zonnecellen. Denk maar aan het rekenapparaat dat op zonne-energie werkt. Of tuinverlichting, de buitenradio of solar koken.

Natuurlijke materialen en producten recyclen

Energiezuinig leven gaat natuurlijk niet alleen om stroom en gas besparen. Wanneer je aandacht voor de toekomst van de aarde hebt dan ga je op een verantwoorde manier met materialen om. Schaf je een nieuw product aan? Kijk dan of het uit natuurlijke materialen bestaat. Denk hierbij aan katoen of bamboe, hout of metaal.

Daarnaast is het belangrijk dat de materialen niet te veel bewerkt zijn. Ook gaat het om het productieproces, want sommige materialen kunnen op een milieuvriendelijke en energiezuinige manier bewerkt worden. Terwijl andere materialen een hoog energieverbruik en vervuiling met zich meebrengen.

Producten recyclen hoort ook bij energiezuinig leven. Je schaft geen nieuwe producten aan maar kijkt in de tweedehandswinkel rond. Of je biedt gebruikte producten aan, want veel van deze artikelen kunnen nog jarenlang mee.

Schuiven naar boven