Condens in huis

Bijgewerkt: 1 maart 2023

Condens bestaat uit druppels dat zich tegen ramen, muren of voorwerpen hecht. Condensvorming is het gevolg van waterdamp.  Je ziet het vaak in de badkamer, wanneer je een tijdje onder de douche staat. Druppeltjes water lopen langs de douchewand, de muren en het raam naar beneden.

Condensvorming is altijd een gevolg van waterdamp dat in contact komt met koudere omgevingslucht. Het vocht slaat tegen het koude oppervlak aan. Daarom kom je het zo vaak op ramen tegen: die zijn kouder dan andere oppervlakken. Condens in huis kan flink wat gevolgen hebben. Niet alleen voor de gezondheid maar ook voor de constructie van je woning.

Schimmels als gevolg van condensvorming

Het grootste risico van condens in huis is het ontstaan van schimmels. Wanneer condens vaak voorkomt dan hecht zich dit op koudere muren. De muren worden nat en er ontstaan vochtproblemen. Schimmels vinden een vochtige en iets warme omgeving ideaal. Hierdoor kunnen ze zich goed vermenigvuldigen.

Schimmels op muren en plafonds zien vies uit. Bovendien is het ook nog eens slecht voor de gezondheid. Wanneer je schimmelsporen inademt krijg je last van chronische verkoudheid, geïrriteerde luchtwegen en het kan zelfs je immuunsysteem aantasten. Daarnaast overlijden er jaarlijks een aantal mensen als gevolg van het veelvuldig inademen van schimmelsporen. Zie schimmels als een serieus probleem!

Loslaten van behang of verf

Een ander probleem van condens is dat behang of verf op muren los kan laten. Dit begint meestal met wat scheurvorming in de verflaag. Ook kunnen hoekjes van het behang loskomen. Wanneer muren lange tijd vochtig blijven zal het behang of de verf steeds verder loslaten.

Zolang je condens in huis hebt heeft het geen zin om muren of plafonds opnieuw te verven (of te behangen). De oorzaak blijft aanwezig dus het probleem ook. Daarom is het goed om snel met condens af te rekenen.

Schadelijk voor de gezondheid

Met condens heb je nog een probleem: het verhoogt de luchtvochtigheid in de woning. Een te hoge luchtvochtigheid is slecht voor de gezondheid. Het zorgt voor allerlei vage klachten zoals hoofdpijn, keelpijn, verkoudheid, eczeem en het ontstaan van allergieën. Bestaande luchtwegklachten en allergieën kunnen verergeren.

Niet iedereen ervaart gezondheidsklachten als gevolg van condens of een hoge luchtvochtigheid. Dit verschilt per persoon en hangt er ook vanaf hoe hoog de luchtvochtigheid is. Maar ook hoe lang dit gaande is. Hoe sneller je met condens in de woning afrekent, hoe kleiner het risico.

Goed ventileren

Wanneer je regelmatig condens op de ramen of muren ziet zitten dan is het belangrijk om goed te ventileren. Middels ventilatie breng je de luchtvochtigheid omlaag. Deze moet tussen de 40% en 60% zitten. De luchtvochtigheid in huis meet je met een hygrometer.

Een hygrometer is verkrijgbaar vanaf 10 euro, maar je hebt ook uitgebreide meters die rond de 50 euro kosten. Deze apparaten meten niet alleen de luchtvochtigheid maar ook de CO2 en andere aspecten van de luchtkwaliteit in huis.

Ventileren is vooral belangrijk in ruimtes waar snel condensatie plaatsvindt. Denk hierbij aan de badkamer en in de keuken. Wanneer je onvoldoende ventileert dan slaat het vocht als condens op oppervlakten neer. Condensvorming is dus altijd een teken dat je onvoldoende of niet goed ventileert.

Koudebruggen aan het aanbrengen van isolatiemateriaal

Wanneer je de woning warmstookt dan ontstaat er warme lucht. Komt deze warme lucht bij een koude muur terecht dan koelt deze af. Het vocht moet ergens naartoe. In dit geval ontstaat er condens op het koude oppervlak.

Koudebruggen zijn veroorzakers van condensvorming. In dit geval is het aan te raden om isolatiemateriaal aan te brengen. Kies hierbij voor isolatiemateriaal dat goed bestand is tegen vocht. Meestal wordt gekozen voor spouwmuurisolatie, dit is namelijk een bekende koudebrug.

Wees je bewust van betonnen draagconstructies en metalen kozijnen. Dit zijn ook koudebruggen die voor condensvorming zorgen.

Er zijn diverse vormen van isolatie mogelijk. Het gaat niet alleen om spouwmuurisolatie maar ook vloerisolatie, dakisolatie en het isoleren van de kruipruimte. Een goede isolatie voorkomt condensvorming en vochtproblemen en draagt ook een beter wooncomfort met zich mee. Bovendien zorgt isolatie voor een hoger energielabel en hoef je een stuk minder hard te stoken. Dit scheelt weer op de energierekening.

Met een luchtontvochtiger reken je snel en effectief met condensvorming af, ideaal voor koude en/of vochtige ruimtes.

Condens in huis door een lekkage

Lekt er ergens water weg? Een kapotte waterleiding kan voor aardig wat vochtproblemen zorgen. Er ontstaat bijvoorbeeld optrekkend vocht, dit herken je als vochtplekken aan de onderkant van muren. Ook kunnen vloeren er vochtig uitzien, hoewel dit vaak maanden tot jaren onopgemerkt blijft.

Bij lekkages in huis zie je soms zichtbare vochtplekken. Ook kun je op onverklaarbare wijze last krijgen van condens in de woning. Daarnaast kan er een muffe geur ontstaan. Je ruikt bijvoorbeeld houtrot of een muffe geur dat veroorzaakt wordt door schimmels. Soms zie je duidelijk vochtplekken of schimmelplekken.

Bij een lekkage is het belangrijk om de bron op te sporen en te verhelpen. Vraag eventueel een klusservice of vakman om lekdetectie uit te voeren.

Schuiven naar boven