Een juiste plaatsing van de thermostaat is belangrijk

Bijgewerkt: 10 maart 2024

Je wil zo effectief en zuinig mogelijk verwarmen. Wat je bij veel woningen ziet is dat de thermostaat boven de bank hangt, of misschien wel in de buurt van de televisie. Dit zijn twee plekken die niet zo goed zijn. Maar waar moet je de thermostaat dan plaatsen?

We bekeken wat de beste plek voor een thermostaat is. Dat is zeker niet in de buurt van de verwarming en ook niet bij een raam. Niet alleen de locatie is belangrijk maar ook de hoogte.

Plaatsing van de thermostaat is vaak verkeerd: niet in zonlicht

Het is schrikbarend om te zien hoeveel thermostaten verkeerd zijn geplaatst. Wanneer deze in direct zonlicht hangt dan krijg je een foutieve meting. De thermostaat registreert namelijk de temperatuur in de ruimte, dit is vaak de woonkamer. Aan de hand van deze meting bepaalt de thermostaat of de verwarmingsketel aan moet slaan.

Je kunt je voorstellen dat zonlicht invloed heeft op de meting. De thermostaat wordt door zonlicht warm en ‘denkt’ dat het warm genoeg in huis is. Oftewel: de verwarming slaat niet aan. Hierdoor krijg je het veel te koud en ben je geneigd om de thermostaat hoger te zetten. Dit leidt tot ongekend hoge kosten.

Het eerste advies is om te kijken waar het zonlicht overdag op de muren valt. De thermostaat mag nooit met zonlicht in aanraking komen, maar dan ook echt nooit.

Hij moet ook niet boven een ventilatie opening hangen

Het is belangrijk om de woning voldoende te ventileren. Wees niet bang dat ventilatie de temperatuur omlaag brengt, want je zorgt ervoor dat vocht in huis verdwijnt. Een lagere luchtvochtigheid betekent een aangenamer klimaat. Het voelt minder snel koud en je hoeft niet zo hoog te stoken. Wist je dat de luchtvochtigheid in huis tussen de 40% en 60% moet liggen? Meet dit wekelijks met een hygrometer.

Ventileren is dus goed, maar hang een thermostaat nooit in de buurt van een ventilatie opening. Juist rondom de ventilatieopening wil de temperatuur wel eens schommelen. Dit zorgt voor een onnauwkeurige meting. Mogelijk springt de verwarmingsketel te vaak aan, en dit brengt hogere energiekosten met zich mee.

In de buurt van ramen en deuren

Het is logisch dat je hem niet bij een ventilatie opening hangt, dus ook niet in de buurt van ramen en deuren. Een slecht geïsoleerd raam koelt de omgeving af, en dat geldt natuurlijk ook voor een slecht geïsoleerde deur. Maar zelfs wanneer ramen en deuren goed geïsoleerd zijn dan brengen ze toch wat kou met zich mee. Er zijn van die momenten dat het raam of de deur open gaat.

Je verwarmingsketel moet veel te hard werken wanneer de thermostaat in de buurt van een raam of deur hangt. Niet doen dus. Kijk ook even goed naar de aanwezigheid van tocht. Twee tochtige ramen tegenover elkaar veroorzaken een koude luchtstroom. Denk er eens over na om tochtstrips te gebruiken. Dit kan tientallen tot honderden euro’s aan stookkosten besparen.

Niet boven de bank of de televisie

Heel veel thermostaten hangen boven de bank. Dat is goed wanneer je nooit op je bank zit. Ervan uitgaande dat je dit toch doet, is boven de bank geen goede plaatsing. Je lichaamswarmte stijgt op en bereikt de thermostaat. Hierdoor denkt deze dat het warm genoeg in huis is, en zal de verwarmingsketel niet aansturen.

Zit je veel op de bank onder de thermostaat, dan moet je er niet vreemd van opkijken dat het koud in huis aanvoelt. Bekijk of je de thermostaat kan verplaatsen, of misschien wel de bank of de stoel.

In de hal een thermostaat hangen? Nooit doen

De kans dat je veel tijd in de hal of gang doorbrengt is betrekkelijk klein. Dit is dan ook niet de ruimte die je comfortabel wil verwarmen. De thermostaat moet in de ruimte hangen waar je de meeste tijd doorbrengt. Voor meer dan 99% van de mensen is dit de woonkamer. Zorg dus dat hij daar komt te hangen.

Ook niet in de keuken

Door te koken komt er veel warmte vrij. Ook de koelkast en de vriezer produceren warmte. Dan heb je nog de warmwaterkraan, ook hierbij komt er een beetje warmte vrij dat wordt afgegeven aan de lucht. De keuken voelt dus altijd wat warmer aan dan andere ruimtes in huis. Dat is de reden waarom je de thermostaat zeker niet in de keuken plaatst.

Beste locatie voor meer comfort en effectiviteit

Heb je een slimme thermostaat, zorg dan dat deze goed verbinding maakt met het wifinetwerk. Plaats de router niet te ver van de thermostaat af, of andersom.

Monteer de thermostaat nooit in de warmste ruimte in huis, en dat is vaak de keuken of de badkamer. Maar ook zeker niet in de koudste kamer. Hij mag dus niet in de kelder of de hal hangen.

Hieronder een overzicht van de beste locatie om hem te plaatsen:

  • Centraal in huis
  • In de meest gebruikte kamer
  • In het middelpunt van de kamer
  • Op een binnenmuur
  • Op de eerste verdieping (begane grond)
Schuiven naar boven