10 minuten douchen: zoveel waterverbruik je

Bijgewerkt: 10 maart 2024

De Nederlander doucht gemiddeld 7,5 minuten per keer. Het advies is om dit terug te brengen naar 5 minuten. Dit kan soms lastig zijn want het is heerlijk om onder een warme douche te staan. Al helemaal wanneer het buiten koud is. Tijdens het douchen gebruik je niet alleen energie (gas of elektriciteit) maar ook een hoop water. Ontdek het waterverbruik van 10 minuten douchen.

Een normale- of een waterbesparende douchekop

Er zijn drie verschillende douchekoppen. Ten eerste heb je de normale douchekoppen, hier is niks bijzonders aan. Als tweede de regendouche, die een zeer brede straal heeft. De laatste is de waterbesparende douchekop.

Hoeveel water je verbruikt met 10 minuten douchen is voornamelijk afhankelijk van het type douchekop. Daarom vind je dit hieronder duidelijk uitgelegd.

Waterverbruik bij een normale douchekop

Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft een normale douchekop. In dit geval gebruik je ongeveer 10 liter water per minuut. 10 minuten douchen kost je dus 100 liter water.


De regendouche is niet echt milieuvriendelijk

Toegeven dat een regendouche erg prettig is. Het heeft een brede straal en de druppeltjes vallen neer als regen. Dit voelt veel zachter voor je huid aan. Helaas is een regendouche niet zo energiezuinig en milieuvriendelijk. Per minuut verbruikt een regendouche ongeveer 15 liter water. 10 minuten douchen onder een regendouche? Dan loopt er 150 liter aan water weg.

Het verbruik onder een waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop heeft een bijzonder ontwerp. De lucht wordt onder druk met water vermengd. Hierdoor stroomt er minder water uit de douchekop. Een waterbesparende douchekop laat ongeveer 7,2 liter water per minuut los.

10 minuten douchen met een waterbesparende douchekop betekent dat je maximaal 72 liter water verbruikt. Je ziet dat dit type douchekop veel zuiniger is.

De kosten met betrekking tot 10 minuten douchen

Water is veel goedkoper dan elektriciteit of gas. Toch is het niet geheel gratis. 10 minuten douchen met een normale douchekop (100 liter) kost in 2023 ongeveer 10,3 cent. Dit zijn de verschillende opties.

10 minuten douchen

  • Normale douche: 10,3 cent
  • Regendouche: 15,4 cent
  • Waterbesparende douche: 7,4 cent

Stel dat je drie keer per week 10 minuten doucht. Dit zou je dan per jaar aan water kwijt zijn:

  • Normale douche: € 16,06
  • Regendouche: € 24,02
  • Waterbesparende douche: € 11,54

Het verschil tussen een waterbesparende douchekop en regendouche bedraagt € € 12,48 per jaar waterverbruik. Dat lijkt heel weinig maar wanneer je het over een huishouden van vier personen hebt dan gaat het om een besparing van bijna € 50 per jaar. Over 10 jaar is dat € 500, indien de prijs voor water hetzelfde is.

Het verbruik van gas en stroom

De laagste kosten zitten hem in het waterverbruik. Per 10 minuten douchen betaal je ongeveer 10,3 cent. Dat valt echt wel mee. Je betaalt veel meer om het water op te warmen. Veel mensen verwarmen het water middels een gas cv-ketel. Maar het is ook mogelijk om dit met een elektrische boiler of elektrische cv-ketel te doen. Daarnaast heb je de warmtepomp, iets dat je in steeds meer huishoudens tegenkomt.

Het is zaak om te kijken wat het kost om water voor de douche te verwarmen. Dat hangt er helemaal vanaf hoe dat water verwarmd wordt. Om het water voor 10 doucheminuten naar 40 °C te verwarmen, is 0,5 kWh aardgas nodig. Gebruik je een gas-cv-ketel dan ben je met een gastarief van € 1,50 per m³ € 0,75 per 10 minuten douchen kwijt.

Met een elektrische boiler verbruik je 0,15 kWh per minuut. Heb je een elektrische boiler om het water te verwarmen? Dan ben je goedkoper uit. Je moet dan rekenen op ongeveer € 0,58 voor 10 minuten onder de douche staan.

Wat kost 20 minuten douchen?

Bovenstaande rekensommen kun je natuurlijk ook toepassen op 20 minuten douchen. Je hoeft alleen maar de prijzen te verdubbelen. Met een normale douchekop ben je dus geen 10,3 maar 20,6 cent aan water kwijt. Het verwarmen van het water via de gas cv-ketel (gasboiler) kost je geen € 0,75 maar € 1,50.

In bad gaan

Wanneer je een bad neemt kun je zo lang blijven liggen als je wil. Nou ja eigenlijk totdat het water onaangenaam koud worden. Een bad vullen kost ongeveer 120 liter aan water. Dit betekent dat je 12,36 cent moeten betalen om het bad met water te vullen. Je wil geen koud maar warm water dus je betaalt ook nog aan energie. Hoeveel je hiervoor betaalt hangt weer af van de huidige energieprijzen.

Je hebt ongeveer 0,5172 m3 gas nodig om 120 liter badwater op te warmen (hr-ketel). Bij een elektrische boiler heb je ongeveer 1,6 kWh nodig.

Ervan uitgaande dat gas ongeveer € 1,50 per kubieke meter kost (oktober 2023) en stroom € 0,39 per kWh (dezelfde peildatum) ben je voor het vullen van een bad met warm water ongeveer het volgende kwijt.

  • € 0,77 bij een gasboiler/cv-ketel
  • € 0,62 bij een elektrische boiler/cv-ketel

Ben je iemand die altijd heel lang onder de douche staat? Dan kun je beter een bad nemen. Wanneer je 13 minuten in bad ligt dan ben je goedkoper uit dan wanneer je 10 minuten onder de douche staat. Hoe langer je in bad ligt hoe voordeliger het wordt ten opzichte van douchen. Kijk maar eens wat het ongeveer kost, en dan hebben we het over de energieprijs dus niet het waterverbruik.

  • 20 minuten douchen: € 1,50 (gas) of € 1,16 (elektrisch)
  • 20 minuten in bad: € 0,77 (gas) of € 0,62 (elektrisch)

Extra tip: ga met je partner in bad, hiermee bespaar je dubbel zoveel.

Schuiven naar boven