Gasprijs schiet omhoog: de winter van 2024 wordt duurder

Bijgewerkt: 27 oktober 2023

Door politieke onrust stijgen de gasprijzen. Dit gebeurt vooral wanneer de winter aanbreekt. Onzekerheid omtrent het aanbod, laat gasprijs stijgen. Ook streng winterweer draagt hieraan bij. Eind oktober 2023 schieten de marktprijzen omhoog. Hierdoor ben je met een nieuw energiecontract duurder uit.

27 oktober 2023

Gasprijs is boven de 50 euro gestegen

Energieleveranciers kopen gas op de zogenaamde termijnmarkt in. Leveranciers kopen gas voor de korte of lange termijn in.

Voor de korte termijn is de gasprijs gestegen tot boven de € 50. Voor de lange termijn ligt dit boven de € 55. Deze stijging heeft met veel onzekerheden omtrent de levering te maken. Dat zagen we eerder al, toen de gasprijs steeg als gevolg van de oorlog Rusland-Oekraïne. Nu spelende spanningen in landen rondom Israël een rol. Onrust in deze regio’s leidt tot een verminderde levering. Als gevolg hiervan stijgen de prijzen.

Historische prijzen

Een gasprijs die tussen de € 50 en € 55 per megawattuur ligt, is niet direct zorgwekkend. In augustus 2022 kwam de prijs boven de € 300 uit. In dat opzicht is gas op de handelsmarkten nu een stuk goedkoper. Begin oktober 2023 zagen we de laagste prijs van 2023, namelijk € 38.

Wie merkt deze verhogingen?

Mensen die hun woning met gas verwarmen, merken stijgende marktprijzen in hun portemonnee. Het is niet zo dat energieleveranciers de prijsstijging direct aan hun klanten doorberekenen. Dat hangt ervan af voor welke termijn gas wordt ingekocht. Is dit voor de korte termijn, dan mogen klanten met een variabel energiecontract binnenkort een prijsstijging verwachten.

Huishoudens die elektrisch koken en verwarmen, hebben niet direct last van de stijgende gasprijzen. Maar dit kan op lange termijn wel zijn impact hebben. Gas wordt namelijk gebruikt voor het opwekken van grijze stroom. Wanneer je grijze stroom krijgt geleverd, zal een hogere gasprijs tot hogere stroomtarieven leiden.

Een nieuw contract afsluiten, of nog even wachten

Gasprijzen schommelen dagelijks. Bij een zachte winter is de kans groot dat de prijzen dalen. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Wanneer het aanbod door geopolitieke spanningen vermindert, zal de prijs blijven stijgen. Ondanks de zachte winter.

Veel mensen vragen zich af of ze een nieuw contract af moeten sluiten. Of dat het beter is om het huidige contract uit te zitten, of voor een variabel of dynamisch contract te gaan.

Wanneer je huidige contract afloopt en de nieuwe gasprijzen wijken niet veel van de oude tarieven af, is het zeker slim om een nieuw contract af te sluiten. Dit kan voor één jaar tot maximaal vijf jaar. Het is niet te zeggen of het slim is om een contract voor vijf jaar af te sluiten. Europa doet hard zijn best om gasloos te worden. Dit betekent een lagere vraag naar gas, en waarschijnlijk ook lagere gastarieven.

Je huidige contract opzeggen is niet zo slim. Je benadeelt hier de energieleverancier mee, waardoor je een soort boete moet betalen. Tussentijds opzeggen is alleen aan te raden wanneer de huidige gasprijzen veel lager zijn dan wat je momenteel betaalt.

Een variabel- of dynamisch contract

In afwachting van de ontwikkelingen is het ook mogelijk om een variabel- of dynamisch contract af te sluiten. Dit soort contracten zijn maandelijks opzegbaar. Sommige dynamische energiecontracten kun je zelfs dagelijks opzeggen. Zo kun je wat handiger op de ontwikkelingen i springen.

Energie besparen helpt altijd

Het is belangrijk om, bij ontvangst van de jaarrekening, niet voor verrassingen te staan. Energie besparen kan altijd. Bijvoorbeeld je woning isoleren, iets dat vooral voor woningeigenaren interessant is. Heb je een huurwoning, vraag dan aan de woningcorporatie of de verhuurder of er een isolatieplan is.

Met een niet al te grote investering kun je het gasverbruik omlaag brengen. Bijvoorbeeld radiatorfolie achter de radiatoren, en tochtborstels onder deuren. Tochtstrips bij ramen helpen ook.

Zet de thermostaat een graadje lager, het liefst twee graden lager dan je gewend bent. Met een dekentje op de bank is hartstikke gezellig. Zet de thermostaat op 15 °C of 16 °C wanneer je van huis gaat, of een half uur voordat je gaat slapen.

Werk je thuis? Soms is het niet mogelijk om op locatie te werken, iets waar vooral zzp’ers tegenaan lopen. Probeer dan in een kleine ruimte te werken. Dan hoef je alleen die ruimte te verwarmen. Bovendien blijft in een kleine ruimte de warmte, opgewekt door je pc/laptop en je lichaam, langer hangen. Met een dekentje op schoot maak je het jezelf extra comfortabel.

Schuiven naar boven